Kommunetopp i Drammen: Trettekollen

Vi hadde først tenkt å ta en annen kommunetopp denne dagen, og fant ut at vi allerede hadde tatt den. Lett å surre litt når vi ikke tenker oss om og har dårlig tid under planleggingen.

Heldigvis har vi gode notater og fant ut at Trettekollen er en greit tilgjengelig topp. Denne har stått på listen over topper som ligger relativt nærme vårt bosted i Lørenskog ganske lenge, men den har ikke blitt prioritert før nå.

Vi satte «Eiksetra» som mål i Google Maps. Dette er en betjent DNT hytte som man kan kjøre helt frem til med bil. Den har ingen sengeplasser, men har åpen kafé i helgene. I nærheten ligger DNT hytta «Garsjøkoia» som har plass til 4 personer (pluss to i stua»), hvis du ønsker å kombinere turen med en overnatting.

Trettekollen (607 moh)

I følge Wikipedia har Trettekollen navnet sitt fra en konflikt mellom noen gårder i området på 1700-tallet. De ble ikke enige om hvor grensene skulle gå.

Så langt har vinteren 2022 vært temmelig dårlig, og det meste av Sør-Norge har under 25 centimeter med snø. Hvis du trenger å sjekke slike opplysninger, bruk http://www.senorge.no/.

Vi sjekket også http://skisporet.no i forkant og kunne se at det var kjørt opp løyper mesteparten av ruten vi skulle ta. I tillegg hadde vi lastet ned offline kart fra norgeskart.no, det koster 100 kroner i året, og er virkelig verdt pengene.

Her er en enkel skisse av ruten vår, det opprinnelige kartet er fra http://www.skisporet.no

Vi hadde tatt med oss fjellski med korte feller til denne turen. Som du kan se på kartet ovenfor, så gikk vi på skispor på land i stedet for å velge turen over vannet når vi skulle gå mot toppen. Disse skisporene var i svært dårlig forfatning, så på vei tilbake gikk vi over vannet. Der jeg har markert den siste grønne pilen var ikke løypen preppet, og det startet med en ganske lang og bratt bakke forbi en hytte, og deretter en annen relativt bratt bakke før vi kom inn i et myrområde. Her tror jeg det normalt sett er preppet løyper, muligens med en mindre preppemaskin eller skuter.

Her var ikke løypene preppet, og det er sjelden at skiføret er så elendig som denne vinteren

På dette tidspunktet hadde vi ikke lengre mobildekning, så jeg navigerte på Norgeskart, og vi klarte å gå feil (vi tok stien rett frem i stedet for til venstre). Men vi oppdaget det når vi hadde gått ca. 10 minutter og fikk kommet oss tilbake til stikrysset der vi tok riktig vei og kom opp til høyspentmastene.

Ikke langt fra toppen. Stien skal krysse høyspentmastene noen hundre meter unna

Vi besluttet å gå ut av løypa under høyspentmastene, og fulgte en svak rygg oppover mot toppen. De siste 50-60 høydemeterne ble delvis gått på ski, eller vi vasset i snøen som heldigvis ikke var så dyp. Det siste stykket opp til toppen var helt bart, så da satte vi fra oss skiene og gikk på beina.

Trettekollen (607 moh)

Ganske flott toppunkt med en stein som markerte toppen, litt dårlig med utsikt, men det var deilig å komme seg opp til Drammens høyeste punkt.

Særdeles spennende å gå over isen på Garsjø

På vei tilbake fulgte vi samme vei, bortsett fra at vi tok turen over Garsjø på vei tilbake. Det knakte og drønnet i isen et par ganger, og vi satte opp tempoet med hjertet i halsen. Det var sikkert ikke noe farlig, men vi er ikke spesielt godt vant til å vurdere isforhold.

Vi gikk 13 kilometer (tur/retur) og brukte 3 timer og 15 minutter.

Linker og annen informasjon

Vi hadde veldig dårlige skiforhold, og denne turen er nok veldig fin å ta når det er litt mer snø. Du klarer å ta den på vanlige langrennski, men det er veldig bratt den siste delen opp til toppen, så her må du nok jobbe for å komme helt opp. Men kan du ta av skiene går den siste delen veldig greit. Ved bedre snøforhold vil det gå preppet løype helt frem.

Skal du ta denne på sommeren, tror jeg det beste er å sykle innover så langt du kan og ta siste delen på beina. Det var ikke mye informasjon om Trettekollen på nett, men her er en artikkel: https://peakbook.org/tour/379432/Trettekollen+-+kommunetopp+i+Nedre+Eiker.html

Les også om andre turer i Buskerud, og ting du kan gjøre i dette tidligere fylket:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.