Vest-Agder

Vi har vært lite i Vest-Agder, og det er ingen tvil om at dette tidligere fylket har mye å by på. Fylket kan deles inn i 3 regioner:

  • Knutepunkt Sørlandet (Kristiansand og Vennesla).  Her er det også kommuner som lå i Aust-Agder (Iveland, Birkened og Lillesand).
  • Lindesnes regionen (Åseral og Lindesnes)
  • Listerregionen (Sirdal, Flekkefjord, Kvinesdal, Hægebostad, Lyngdal og Farsund)

Det kan kanskje bli litt forvirrende med to fylker som er slått sammen, samtidig som ganske mange kommuner har blitt slått sammen i dette området.

Vi har samlet de aktivitetene og turene vi har gjort i Vest-Agder på denne siden, og det er ikke så mye innhold her enda, men vi forventer at det blir mer i årene som kommer. Målet vårt er å ta alle kommunetoppene i Norge, og de kommer vi oss litt rundt.

Knutepunkt Sørlandet

Kristiansand kommune

Kristiansand kommune er Norges 6. største kommune etter folketall, og det bor litt over 111.000 personer her (tall fra 2020).

Havsåsen (414 moh) – kommunetopp

Havsåsen er høyeste punkt i Kristiansand kommune. Vi har ikke vært der enda, men les turbeskrivelsen her: https://ut.no/turforslag/1115154/topptur-til-havsasen-i-birkenes-fra-urdalen

Vennesla kommune

Vennesla kommune har ca. 14.000 innbyggere.

Lindesnes regionen

Norges sydligste punkt ligger selvfølgelig i denne regionen, som består av Åseral og Lindesnes kommune.

Åseral kommune

Åseral kommune har bare litt over 900 innbyggere, og kommunetoppen heter Skoræ. Denne toppen er ganske lett tilgjengelig på ski, og vi hadde en svært fin tur dit i påsken 2021. Les mer om det i artikkelen nedenfor.

Lindesnes kommune

Mer informasjon kommer

Lister regionen

Sirdal kommune

Sirdal kommune har litt under 1800 innbyggere (tall fra 2021). Dette er en kommune med mange naturressurser, og en rekke kraftverk. I denne kommunen er det fylkestoppen Urdalsknuten som er høyeste punkt (det er også høyeste punkt Valle kommune).

Valle kommune

Valle er en innlandskommune i Agder fylke, og som lå i Vest-Agder før fylkessammenslåingen. Valle ligger i Setesdal, og grensene i dalen går i sør mot Bygland og i nord mot Bykle. I nord og øst grenser Valle mot telemarkskommunene Tokke og Fyresdal, og i vest mot Sirdal]. Grensen mot Vestfold og Telemark går i høyfjellet. I 2014 bodde det 1270 innbyggere i Valle kommune.

Urdalsknuten er høyeste punkt i Valle kommune, og toppen ligger også i Sirdal kommune.

Urdalsnuten (1.433 moh) – fylkes- og kommunetopp

Urdalsnuten var fylkestopp nummer 17 som vi tok. Dette er en tur som krever litt tid og god værmelding. Vi gikk inn til DNT hytta Bossbu og hadde det som base til Vest-Agders høyeste topp. Vi skal innrømme at det var en fantastisk følelse å stå på toppen av dette fjellet som vi har snakket så mye om å ta turen til.

Flekkefjord kommune

Mer informasjon kommer

Kvinesdal kommune

Mer informasjon kommer

Hægebostad kommune

Hægebostad kommune har ca. 1.600 innbyggere, og det ligger omtrent 800 hytter her. Elva Lygna er fredet i forhold til kraftutbyggning, og det finnes 988 vann – så fiskemulighetene er mange.

Oddevassheia (966 moh) – kommunetopp

Denne turen tok vi i nydelig vær i påsken 2021. Les mer om turen i artikkelen under.

Lyngdal kommune

Mer informasjon kommer

Farsund kommune

Mer informasjon kommer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.