Vest-Agder

Vi har vært lite i Vest-Agder, og det er ingen tvil om at dette tidligere fylket har mye å by på. Fylket kan deles inn i 3 regioner:

  • Knutepunkt Sørlandet (Kristiansand og Vennesla).  Her er det også kommuner som lå i Aust-Agder (Iveland, Birkened og Lillesand).
  • Lindesnes regionen (Åseral og Lindesnes)
  • Listerregionen (Sirdal, Flekkefjord, Kvinesdal, Hægebostad, Lyngdal og Farsund)

Det kan kanskje bli litt forvirrende med to fylker som er slått sammen, samtidig som ganske mange kommuner har blitt slått sammen i dette området.

Vi har samlet de aktivitetene og turene vi har gjort i Vest-Agder på denne siden, og det er ikke så mye innhold her enda, men vi forventer at det blir mer i årene som kommer. Målet vårt er å ta alle kommunetoppene i Norge, og de kommer vi oss litt rundt.

Knutepunkt Sørlandet

Kristiansand kommune

Kristiansand kommune er Norges 6. største kommune etter folketall, og det bor litt over 111.000 personer her (tall fra 2020).

Havsåsen (414 moh) – kommunetopp

Havsåsen er høyeste punkt i Kristiansand kommune. Vi har ikke vært der enda, men les turbeskrivelsen her: https://ut.no/turforslag/1115154/topptur-til-havsasen-i-birkenes-fra-urdalen

Vennesla kommune

Vennesla kommune har ca. 14.000 innbyggere.

Lindesnes regionen

Norges sydligste punkt ligger selvfølgelig i denne regionen, som består av Åseral og Lindesnes kommune.

Åseral kommune

Åseral kommune har bare litt over 900 innbyggere, og kommunetoppen heter Skoræ. Denne toppen er ganske lett tilgjengelig på ski, og vi hadde en svært fin tur dit i påsken 2021. Les mer om det i artikkelen nedenfor.

Lindesnes kommune

Mer informasjon kommer

Lister regionen

Sirdal kommune

Sirdal kommune har litt under 1800 innbyggere (tall fra 2021). Dette er en kommune med mange naturressurser, og en rekke kraftverk.

Urdalsnuten (1.433 moh) – fylkes- og kommunetopp

Urdalsnuten er 1 av 3 fylkestopper vi enda ikke har vært på. Denne toppen ligger litt vanskelig tilgjengelig, men vi har en målsetning å ta denne på fjellski våren 2022.

Flekkefjord kommune

Mer informasjon kommer

Kvinesdal kommune

Mer informasjon kommer

Hægebostad kommune

Hægebostad kommune har ca. 1.600 innbyggere, og det ligger omtrent 800 hytter her. Elva Lygna er fredet i forhold til kraftutbyggning, og det finnes 988 vann – så fiskemulighetene er mange.

Oddevassheia (966 moh) – kommunetopp

Denne turen tok vi i nydelig vær i påsken 2021. Les mer om turen i artikkelen under.

Lyngdal kommune

Mer informasjon kommer

Farsund kommune

Mer informasjon kommer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.