Kommunetopp i Hægebostad: Oddevassheia

Påskeferien 2021 ble på mange måter påvirket av Covid-19, og vi ble enige om å gjøre noe vi ikke hadde gjort før. Vi satte nesa mot Stavanger og planen var at vi skulle ta kommunetopper både på vei til og på turen tilbake. Bilen og tilhengeren var pakket med både randonne, fjellski og turstøvler. Dette ble en påske med stort spenn i opplevelsene. Dagen før hadde vi vært på toppen av Skoræ i Åseral kommune, og vi overnattet på Kvinatun Leirsted, som vi fikk helt for oss selv på grunn av restriksjoner under pandemien.

Vi kjørte inn til Knaben, som er en gammel gruvelandsby som hadde gruvedrift fra 1885 til 1973. Det er ingen tvil om dette når man kommer til stedet, der gamle gruvebygninger og bostedene til både de som drev gruvene og de som jobbet der fremdeles preger bebygningen. Vi prøvde å få et sted å bo der, men det var umulig, sikkert en kombinasjon av pandemien og at det var påske.

Ingen tvil om at Knaben har vært en gruvelandsby

Jeg fant få eller ingen gode beskrivelser av turen til Oddevassheia. Derfor la vi planen basert på informasjon vi fant på Norgeskart.no og turbeskrivelser på Peakbook.

Oddevassheia (966 moh)

Vi parkerte ved skistadion på Knaben, og brukte det lokale rutekartet for å finne ut hvilken av skiløypene vi skulle ta.

Her er vi nettopp gått fra bilen. Det så ut som dette kom til å bli en overskyet dag, men det lettet i løpet av kort tid.

På Knaben er det mange hytter, og det er sannsynligvis et sted der det finnes mange muligheter for skiturer. På denne turen valgte vi å gå på fjellski med feller, noe som virket som det mest fornuftige valget.

Opp igjennom hyttefeltet gikk løypene ganske bratt i terrenget, men de var oppkjørt av preppemaskin og det var typisk påskeføre med plussgrader og tilløp til sørpete snø allerede på morgenen. Vi fikk fort opp temperaturen, og jeg vil anbefale å kjøre opp i hyttefeltet så langt du kan, der finnes det en parkeringsplass. Dette sparer deg for endel høydemeter og knoting med å finne riktig løype.

Her har vi kommet opp på snaufjellet, og det er relativt flatt bort mot Oddevassheia

De lokale holdt følge med oss, og været gikk fra å være overskyet til at solen kom frem og påskestemningen ble enda bedre.

Solvor nyter det deilige påskeværet

Da vi hadde kommet opp igjennom hyttefjellet og opp på snaufjellet, var det relativt flatt innover mot Oddevassheia. Litt kupert var det, men flere skøytet forbi oss i god fart. Vi gikk forbi Finndalsvatnet og videre mot Holevoilan.

Her har vi tatt av mot toppen ved det flate partiet ved Holevoilan

Da vi kom ned mot Holevoilan, kunne vi se toppen av Oddevassheia til høyre. Planen hadde først vært å gå bort til Knaberøysa og gå kammen mot fjellet, men vi hadde noen kommende gnagsår i flokken, og bestemte oss for å ta mer eller mindre rake veien mot toppen. Vi brukte Norgeskart i offline modus og vårt eget syn til å finne det vi antok var den beste ruten oppover. Det er ikke bratt, men det ble ganske krevende å gå med fjellski. Føret var ikke like slushy oppover mot toppen som vi hadde nede i det solstenkte terrenget i dalen innover.

Litt brattere parti, men vi kan gå rett opp med fellene nesten hele veien

Toppen nærmet seg, og stemningen var som vanlig god. På toppen var det forblåst og bart, så vi tok av oss skiene og gikk bort til varden og hadde den vanlige fotoshoot’en.

Nelly (17 år) nærmer seg varden

Fjellski på vei ned samme vei viste seg å være en spennende aktivitet. Ploging og svært ustø stil var vel beste beskrivelse på hvordan det gikk. Her kan det sikkert være knall snø under de rette forholdene, men det er ganske lang anmarsj for å stå noen hundre høydemeter på ski nedover, så jeg anbefaler å ta denne turen på fjellski eller langrennsski.

Herlig tur, og deilig å ta nok en kommune topp

Vi kom oss ned alle sammen uten knall og fall, så var det bare å kjøre samme veien tilbake. Nå hadde gnagsårene blitt drøye for minst en av oss, og vi bestemte oss for at Solvor og jeg skulle gå tilbake til bilen og jentene kunne vente på oss på parkeringsplassen oppe i hyttefeltet.

Jentene på vei tilbake

Linker og annen informasjon:

Denne toppen kan kombineres med en tur til Venehei (992 moh) som er kommunetoppen i Kvinesdal kommune. Dette er beskrevet som 20 km tur/retur, og vi besluttet å ta denne turen en annen gang. Da går du fra Knaben til Knaberøysa og tar nordover mot Venehei.

https://www.visitsorlandet.com/listings/skitur-til-veneheia-p%C3%A5-knaben/507673/

Les om aktiviteter vi har gjort i Vest-Agder her: LINK KOMMER

Les om andre ting vi har gjort i Aust-Agder her:

Siden Agder fylkene er slått sammen, kan vi anbefale å lese om andre ting vi har gjort i tidligere Aust-Agder ved å følge denne linken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.