Kommunetopp i Åseral: Skoræ

Det var påskeferie i 2021 og vi bestemte oss for å sette nesa mot Stavanger og ta kommunetopper på vei til og fra. Vi booket et hus for en natt på AirBnB i Åseral, og kom dit sent på kvelden. Det ble en rask middag og rett til sengs for å lade batteriene.

Kjør til Ljosland skisenter og parker der.

Skoræ (1041 moh)

Fra parkeringsplassen på Ljosland skisenter gikk vi forbi Farevatn og fulgte skisporet gjennom Farstødalen. (Det er litt vanskelig å se på kartet under, men man følger bare sporet og skiltene).

Her ser du ruten vi gikk. De røde strekene viser omtrent den ruten vi tok fra toppen av Skoræ til Lakkenstova (DNT hytte)

Det kan være kjørt opp spor hele veien opp til Skoræ, men det var det ikke denne påsken. Vi fulgte derfor omtrent den samme ruten som vi regner med at løypene blir preppet, og det var ikke noe problem å finne toppunktet, for der står det en røslig varde.

Fine skiløyper mesteparten av turen til Skoræ

Fra skisenteret er det omtrent 5 kilometer til toppen, og vi ville gå til DNT hytta “Lakkenstova” siden vi var i nærheten.

Her er vi i et litt brattere parti opp mot toppen av Skoræ
Skoræ (1.041 moh)

Lakkenstova (DNT)

Siden vi samler på DNT hytter, var det viktig å gå bort til Lakkenstova for å si at vi hadde vært der. Jeg hadde lastet ned en offline kopi av Norgeskart.no. Denne funksjonaliteten koster 100 kroner per år, og er virkelig verdt pengene. Vi vurderte å gå tilbake til stikrysset opp mot Skoræ, men ble enige om å gå i så rett luftlinje som mulig.

Lakkenstova (DNT hytte) ligger idyllisk til og er virkelig verdt et besøk. Synd det ikke var mulig å sove der på grunn av pandemien

Vi prøvde å holde høyden så mye som mulig og holdt kursen nord-vest mot Lakkenstova. Heldigvis var det ganske klart vær, så vi kunne orientere oss godt bare ved å bruke øynene. Hadde det vært dårligere sikt ville vi funnet skiløypa og tatt den i stedet.

Det var en deilig følelse å gå fritt i fjellet på ski uten løyper. Vakkert terreng og god stemning i flokken.

Normalt ville vi nok tatt en overnatting på Lakkenstova, men den var ikke åpen på grunn av pandemien.

Tilbake til skisenteret fulgte vi løypene.

Linker og annen informasjon

Det var ikke lett å finne turbeskrivelser til Skoræ, men her er en ihvertfall: https://www.visitsorlandet.com/setesdal/listings-setesdal/skor%c3%a6-tur-retur-10-4-km/507631/

Les mer om aktivititeter vi har gjort i Vest-Agder her: LINK KOMMER

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.