Kommunetopp i Kongsberg: Jonsknuten

Dagen før hadde vi vært på topptur til Gaustaråen (høyeste topp i Hjartdal kommune – link kommer), ble vi enige om å ta høyeste topp i Kongsberg. Dette er en topp som har kommet opp i diskusjoner rundt våre små ekspedisjoner i helgene, og det var svært gode forhold sammenlignet med de fleste turene vi har opplevd denne sesongen.

Knutehytta

Et godt stykke innover i skogen ligger Knutehytta, og her er det nok enda mer folk når landet vårt ikke er preget av pandemier. Google hadde ingen problemer med å lose oss oppover på de trange grusveiene, og snødybden ble større desto lengre opp vi kom.

Oline og Sina (10 år) på vei mot Jonsknuten fra Knutehytta. Blir ikke bedre forhold enn dette!

Jonsknuten (904 moh)

Har du vært i Kongsberg området, så har du garantert sett tårnet på Jonsknuten. Dette gamle radiotårnet har jeg et eget forhold til, siden jeg var i militæret i Telemarks bataljonen når den var nyopprettet og holdt til på Heistadmoen. Jeg var i bombekastertoppen og brukte som regel dette tårnet som siktepunkt når vi skøyt med skarpt i skytefeltet. Det er få ting her i verden jeg har stirret så mye på faktisk.

Nå sto vi på Knutehytta og kunne se rett opp på Jonsknuten. Vi hadde valgt å gå på randonne, og været var helt perfekt. I tillegg var snøforholdene helt fantastiske, så dette lovet bra.

Jentene følger spor oppover i terrenget

Vi satte kurs mer eller mindre rett mot toppen av Jonsknuten, og fulgte delvis opptråkkede spor. Etter hvert ble det ganske bratt (mellom 30-35 grader) og vi måtte velge ruten med omhu.

Opp mot tårnet tok vi det med ro, for det er fullt mulig å få is og snø i hodet som løsner fra tårnet. Flere skilt minnet oss på dette og det var bare å holde et øye opp og følge med.

Sina er ikke langt unna toppen

En kort fotosease fra toppen, utsikten var helt utrolig!

Så valgte vi å stå ned omtrent samme vei som opp, og det var skikkelig kult å kjenne på at vi kjørte i bratt terreng og kun hadde gått et kort stykke.

Oline (10 år) i deilig snø på vei ned fra Jonsknuten

Linker og annen informasjon

https://ut.no/turforslag/11499738/knutehytta-til-jonsknuten

Les om andre turer og aktiviteter å gjøre i tidligere Buskerud fylke:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.