Kommunetopp i Rollag: Storegrønut

Dagen før hadde vi dratt til Tempelseter og gått på topptur til Gråfjellet. Vi har blitt bitt av basillen og startet på et sideprosjekt for å gå på topptur til kommunetopper. Gråfjellet ligger ved Norefjell, og vi besluttet å kjøre videre til Rollag kommune for å ta Storegrønut dagen etter.

Storegrønut

Værmeldingen hadde gitt oss forventninger til at det fantastiske været på lørdagen ville fortsette når vi skulle til Storegrønut. Slik skulle det ikke bli, det var grått og vanskelige lysforhold i fjellet. Ferden gikk opp mot Veggli Fjellstue. I turbeskrivelsen på Ut.no sto det at vi skulle dra videre mot Killingskaret, men vi hadde fått beskjed at veien dit ikke var åpen.

Det var vanskelig å legge en god plan, for vi hadde ikke nok informasjon om området, og som vanlig hadde vi gjort vårt beste for å finne informasjon på nettet. Til slutt satt Solvor og jeg oss ned og studerte kartet, og bestemte oss for å kjøpe enkeltturer i skisenteret for å få de første to hundre høydemeterne mer eller mindre gratis.

Kaldt og guffent i heisen, men høydemeterne går unna

Da vi sto i skiheisen, var det ganske guffent – i tillegg var det tåke og whiteout. Vi var omtrent de eneste i skisenteret, og det var helt umulig å se om det var noen skiløyper som gikk i den retningen vi skulle. Vi bestemte oss for å gå videre opp fra enden av heisen og over det første fjellet. Det var ikke mer enn 50 høydemeter før vi satte avgårde nedover på andre siden. Der så vi stikket løype som gikk i den retningen vi skulle, sporet var sannsynligvis kjørt opp dagen før, og det var bare å følge sporet nordover.

Været ble ikke noe bedre, snarere tvert i mot – og jeg forsøkte å manøvrere etter beste evne. Planen var å følge den stikkede løypa så langt som mulig, og skjære oppover i terrenget mot toppunktet. Utfordringen var den dårlige sikten, og jeg var helt sikker på at vi hadde gått langt nok da vi satte kursen mot øst.

De første høydemeterne fra heisen går greit

Det ble tydelig når vi kom opp i terrenget at det var et hakk for bratt i forhold til fjellski, og sikten var så dårlig at vi besluttet å ta av skiene og fortsette til fots. Da vi kom høyere opp skjønte jeg at vi ikke hadde gått langt nok nordover, men var på vei mot Krokgrøe, som ligger sør for Storegrønuten.

Vi gikk ned i dalen mellom disse toppene, der det var temmelig bratt. Men heldigvis var det hardt og ingen fokksnø som skapte rasfare. Fortsatte opp mot Storegrønut og kom oss på toppen uten større dramatikk.

Deilig å stå på toppen

På vei tilbake gikk vi ikke samme ruten, men fulgte et skispor som gikk ned mot parkeringsplassen ved skisenteret. Det hadde selvfølgelig vært bedre å fulgt denne opp til Storegrønut, men basert på den informasjonen vi hadde så var ikke det selvforklarende før vi satte avgårde tidligere.

Dette ble en rufsete tur, og jeg hadde sett for meg at det ville være pent vær og god stemning. Men vi lærer alltid noe av disse turene, og dagens leksjon var at vi klarer oss bra i fjellet – også når det er dårlig sikt og vanskelig å manøvrere. De tekniske hjelpemidlene strekker bare så langt til, når hodet setter seg inn på en kurs og vi tolker informasjonen feil.

Været og sikten ble litt bedre i perioder på vei tilbake til bilen

Barna klarte seg bra, og vi var muligens mer fornøyd med å være ferdig med turen og kunne sette oss inn i en varm bil, enn at vi kom oss til topps i Rollag kommune. Slik er det noen ganger.

Skal du gå denne turen fra bunnen av skisenteret, er det ikke en dum ide å følge vårt eksempel og gå de få høydemeterne rett opp fra heisen. Ønsker du å gå på ski hele veien, så tar holder du deg på høyre side av skiløypene fra parkeringen, går 20-30 høydemeter oppover, så vil du finne en preppet løype som går svakt oppover i terrenger mot Storegrønuten.

Linker og annen informasjon

https://ut.no/sted/142653/storegrnuten

Kommunetopp i Flå og Sigdal kommune: Gråfjell

Les om andre ting å gjøre i Buskerud: Buskerud

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.