Stisykling på Høgevarde

Jeg har fått med meg litt blaserte uttalelser i markedsføringen av Høgevarde i Hallingdal som et av de beste stedene i verden å bygge stier. For å være ærlig så finner jeg ikke den slags påstander spesielt troverdig, og det legger lista unødvendig høyt.

Oline (11 år) tråkker på oppover i Forkbeard. Dette var en del av stien som virket mer ferdig.

Men markedsføringen fungerte nok som intensjonen, for min interesse var vekket. Samtidig så har de ikke gått all in i kommunikasjonen, men de har moderert seg. Blant annet så står det at utbyggingen er i gang og jeg leser mellom linjene at det vil ta noen år før målsetningene blir nådd.

Høgevarde

Hyttefeltet har fått sitt navn etter toppen Høgevard som ligger noen kilometer høyere opp.

Her er det sannsynligvis sykt trøkk på å selge tomter og få opp hytter. Vi hadde først planlagt å sykle en runde som heter «Tour de Høgevarde» på Trailguide. Men ved litt nærmere undersøkelser så jeg at denne runden var stort sett på grus. Vi bestemte oss for å teste ut to stier med blå klassifisering og en grønn.

Sina (11 år) er klar for mer sykling

Lavvostien

Denne grønne stien starter ved den Lavvo lignende bygningen nederst i skisenteret og tar deg bort til den blå stien som heter «Forkbeard». En veldig fin sti som gjerne kan sykles noen ganger for å få startet kroppen.

Forkbeard

Vi burde nok ha skjønt at denne ikke er ferdig, men strengt tatt burde den da heller ikke stått på Trailguide.

Den første delen av stien som går oppover i det bratte terrenget gir en smakebit på hvordan denne stien kommer til å bli når den er ferdig. Her har stibyggerne valgt en annen tilnærming til det å bygge stien. Det virker som hele stien er gravd frem uten at det har vært noen sti her fra før, og det virker som en god strategi. Jordbunnen virker god til formålet, og i motsetning til stien HallingSpranget i Nesbyen, har de så langt spart på grusen i visse partier. Det kan være at mer grus kommer, men jeg håper den ferdige stien vil være litt røff.

Oline (11 år) i Forkbeard

Over alt er det naturlige elementer som kan velges, som hopp over steiner og lignende. Dette er en sti som vil kunne bli helt rå for de som sykler bedre teknisk og hardere enn oss.

Stien går oppover i svært bratt terreng, og resultatet er et par «små eksponerte» partier med luftig følelse og helt fantastisk utsikt.

Når man har kommet til toppen og sykler nedover kjenner man potensialet. Her kommer det til å bli helt rått! Denne stien kan kanskje utfordre «Den Ravinde» i Nesbyen om å være den kuleste maskinbygde stien i dette landet.

Bortsett fra at Forkbeard ikke er nær å være ferdig, så hadde vi det gøy.

Men nedover er det svært mange partier som ikke er ferdige, doseringene står der, men det gjenstår å gjøre de kompakte og holdbare. Det føltes feil å sykle her, og vi tok det med ro for å unngå å skade de uferdige partiene.

Forkbeard er ikke ferdig, og jeg anbefaler å la vær å sykle den til den er ferdig. Men når den blir ferdig er vi de første til å dra til Høgevarde igjen.

Returen til starten av stien går opp en relativt bratt bakke med navnet «Langebakke». Et passende navn, denne tar motivasjonen fra de fleste til å ta denne runden flere ganger. En perfekt mulighet for selskaper til å tjene penger på shuttling i fremtiden.

Følg oss gjerne på Instagram

Tryggs rute

Jeg vurderte om vi skulle slenge syklene på bobilen og kjøre opp i hyttefeltet til Tryggs rute. Men vi valgte å sykle.

Her har vi syklet/trillet et godt stykke opp i hyttefeltet mot starten av Tryggs rute

Ingen av oss elsker oppoverbakke på grusvei, og turen opp er nok ikke så ille for de som har en bedre innstilling. Men alle unntatt Solvor syntes dette var temmelig pyton.

Oline dytter sykkelen opp i starten av Tryggs rute.

Men vi kom oss opp, og syklet inn på stien som er grovt gravd ned i bakken. Starten på stien går oppover i terrenget, ungene slet endel og Solvor og jeg måtte gå av og trille ganske ofte.

Stien har virkelig potensiale, og det er fantastisk utsikt til Høgevard fjellet og store deler av Hallingdal.

Utsikt mot (det vi tror) er Høgevard.

Da vi syklet nedover fra toppen, var det på et sted vanskelig å finne stien. Dette er ned en ganske grov bakke i skianlegget der stien fortsetter ut til høyre rett etter et vind gjerde. Vi kålet litt her, men sånn er det ofte første gang vi tester en sti. Morsom sykling nedover med fine tekniske partier.

Oppsummering

Høgevarde har potensiale, og jeg tror den største hindringen for å tiltrekke seg mye folk er at de ikke er ferdige med stiene enda selvfølgelig. Men det løser seg.

En annen utfordring er avstand mellom stiene i bratt terreng. Det er for spesielt interesserte å sykle oppover såpass mye for egen maskin. Løsningen er selvfølgelig elsykkel, men alle har jo ikke det.

Vi testet ikke den grønne flytstien «Sauvallsvingen» eller de andre stiene der borte, men avstanden til disse tilsier at shuttling kan ha en fremtid i Høgevarde.

Utrolig fint terreng å sykle ut, og utsikten er det ingenting å utsette på.

Planene for videre utbygging kjenner vi heller ikke til, men jeg får samme følelse som med alle golfbanene som ble bygget på 1990-tallet med den påfølgende golf interessen og deretter dalende interesse. Spesielt i Hallingdal der alle tettstedene med respekt for seg selv bygger ut. Jeg håper at interessen for sykling holder seg og at det er nok penger å få ut av investeringene.

Høgevarde har ikke sykkelutleie eller sykkelbutikk så vidt jeg vet, og det skal litt til for å skape den destinasjonen de ønsker å bli. Jeg håper virkelig de får det til!

Linker og annen informasjon

Forkbeard: https://trailguide.net/8719

Tryggs rute: https://trailguide.net/6754

Det er svært mye å finne på i Hallingdal, les mer om det her:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.