Nesbyen: HallingSpranget

Denne sommeren åpnet den nye flytstien i Hallingdal. Dette har vært et stort prosjekt i Nesbyen, og nå ligger storsatsningene på rad og rekke oppover dalen. Om noen år blir det svært mye å velge mellom, og HallingSpranget blir forhåpentligvis en magnet som drar syklister til Nesbyen i årene fremover.

Vi har tidligere vært og syklet med shuttling i Nesbyen på andre siden av dalen, der jeg tør påstå at noen av de beste stiene i dette landet ligger.

Praktisk

For å komme deg opp til starten av stien er det selvfølgelig mulig å sette seg på sykkelen og tråkke 900 høydemeter opp til toppen der stien starter. Dette er etter min mening for spesielt interesserte. En annen mulighet er å tråkke på med elsykkel, men jeg ser ikke poenget der heller.

Sina og Oline (11 år) er klare til å teste ut HallingSpranget

Det mest praktiske er å benytte seg av shuttle bussen som går 6 ganger daglig i høysesongen. Det koster 100 kroner for voksne og 50 for barn under 12. Det vil jeg påstå er verdt hver eneste krone.

Bussen starter nede i bygda og det tar ca 25 minutter før du er ved toppen.

Opp til toppen

Fra stedet der bussen slipper oss av er det noen høydemeter opp til toppen. Ikke superbratt, men bratt nok til å ta knekken på utrente voksne og småslitne barn.

Det er lov å trille sykkelen i bakkene opp mot toppen. Ikke noe poeng å kaste bort kreftene unødvendig.

Av denne grunnen, samt at det er noen partier med oppoverbakker, så ville jeg latt de aller minste (les: under 8 år) få lov til å finne på noe annet. Bakgrunnen for dette er at stien er 17 kilometer lang, og det er lengre enn du tror.

HallingSpranget

Etter de første bakkene opp til toppen, som først er grusvei og deretter bygget sti, kommer du opp til toppen av Nesfjellet, og her vil jeg tro det kan være litt rufsete selv om det virker svært behagelig i bygda.

Ferdig med bakkene og klare for å sykle nedover

Vi syklet her i 28 grader og litt vind, og det er nok ikke normalen. Ta derfor med en vindtett jakke i sekken.

Første delen av stien er kanskje det som er bygget sist. Da vi syklet var det relativt mye løs grus, og jeg tror det kommer til å bedre seg i løpet av noen måneder.

Får ikke noe bedre vær enn dette! For en utsikt

Stien bærer preg av å være ny, og slik var det i Trysil den første sesongen når Magic Moose åpnet også. Det virker som stibyggerne har jobbet for å bruke terrenget uten å grave for mye nedover, og resultatet er at en del partier er det vanskelig å finne god flyt. Men det tror jeg også skyldes at doseringene må sette seg litt og at slitasjen på stien vil gjøre at en del svinger og doseringer vil bli litt bedre når de har blitt brukt mer.

Det er flere rasteplasser nedover stien, så her er det bare å ta med niste og ta det med ro

Jeg tror også at det blir bedre når vi har syklet HallingSpranget noen ganger, men det er nok en utfordring å bli skikkelig kjent med stien siden den er så lang.

17 kilometer er langt, og du skal tråkke på for å rekke neste shuttle buss som går 1,5 time senere. «Strava-pappaer» og downhill folk klarer det nok greit, men vi kom oss ned på ca 1 time og 45 minutter uten noen lengre pauser. Det var litt syting og trilling i oppoverbakkene på grunn av varmen.

Sina (11 år) i et veldig fint parti av stien

Stien byr ikke på noen store tekniske utfordringer, men de partiene som er litt mer krevende er godt merket. Det er rasteplasser underveis, og jeg vil anbefale å ta tiden til hjelp og nyte turen. Vi tok oss ikke tid til dette.

Oppsummering

Alle som stisykler bør teste dette tilbudet, men de som ønsker en mer teknisk sti, bør satse på «Den ravinde» og andre perler på andre siden av dalen.

Vi kommer nok til å legge turen til Nesbyen minst en gang per sesong i årene fremover, og det er rett og slett fordi det som tilbys her er helt unikt. Ta deg råd til shuttling, ikke bare fordi det er praktisk, men for å holde liv i denne næringen.

Linker og annen informasjon

Det er mye fint å gjøre i tidligere Buskerud fylke

2 Replies to “Nesbyen: HallingSpranget”

  1. Vi brukte innlegget deres om Hallingspranget for å
    planlegge vår egen tur! Tusen takk for god info:)

    1. Bare hyggelig! Håper dere fikk en god runde

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.