Nesbyen: Shuttling med stisykkel

Endelig var dagen vi hadde ventet på kommet. Det var første dag i sommerferien 2020, og vi dro avgårde mot Nesbyen. Vi hadde fått innkvartering hos et vennepar, og det ble en lystig fredagskveld med taco og sosialt samvær.

Trailhead Nesbyen

Vi møtte opp i sentrum av Nesbyen klokken 10.00 – klare som egg. En hyggelig tysk sjåfør og guide møtte oss, han jobber normalt med salg utvikling av Trailguide.net, og hadde blitt bedt pent om han kunne bistå med å hjelpe en familie på fem til å få en god lørdag i Nesbyen.

Nelly (17 år) er klar for oppstart i Nesbyen sentrum

Peter spurte meg om jeg hadde noen preferanser, og jeg sa at jeg var åpen for at han kom med forslag. Da ble vi enige om å starte med litt enkel oppvarming.

Storetoppstien

Denne stien kan komme til å bli en utfordrer til Magic Moose i Trysil. Når den er ferdig utbygget, vil stien være til sammen 15 kilometer lang, og det blir omtrent 1000 høydemeter sykling nedover.

Jens er på vei ned Storetoppstien

Vi skulle varme opp med de siste 1.1 kilometerne med sti, som er klassifisert som blå, men som like godt kan beskrives som en grønn maskinlaget sti. Det er lagt ut ganske grov grus nå, og stien trenger noen måneder med sykling før den blir skikkelig satt. Inntil da tenker jeg at det er enhver stisyklist med respekt for seg selv å gjøre sin stisyklingsplikt og sørge for at den siste biten av denne mastatonten blir smooth som bare “det”.

For å si det slik, så er dette en sti med mye potensiale, og den kommer til å bli en slager blant de som ikke ønsker steiner og røtter, ut fra hvordan de har bygget finalen.

Oline (9 år) smiler bredt etter en runde i Storetoppstien

Hvis du ønsker at kidsa skal ha det gøy, kan du i utgangspunktet kjøre dem opp og ned nederste delen av Storestoppstien hele dagen. Veien inn til starten går rett etter en 150 graders sving etter bygdemuseet, den er litt smal og kan nok komme brått på.

Den Ravinde

Denne maskinbygde stien hadde jeg lest om, og sett videoer av. Dette var i følge de som kjørte stien den gang, kanskje den beste flytstien i Norge.

Vi hadde varmet opp med enkel sykling, og kunne kjenne på spenningen der vi ble fraktet opp den bratte østlige dalsiden i Nesbyen. Høydemeterene kommer kjapt, og jeg lurte på om vi hadde tatt oss vann over hode. Sina og Oline er tross alt 9 år gamle, og vi driver ikke med downhill.

Øverste del av Den Ravinde, herlig sykling!

Peter forklarte hvor vi skulle sykle, og vi dro til “Utsikten”, som er startpunktet for de fleste turene på denne siden av dalen.

Fra Utsikten får du som navnet tilsier en fantastisk utsikt over Nesbyen. Det er mange som tar turen hit på beina, noe vi kan anbefale hvis du er i området. Det går noen sorte løyper herfra, som sannsynligvis bør sykles på grovere sykler enn de vi har.

Solvor på vei inn i den naturlige wall riden i Den Ravinde, her er det gøy med stor fart

Den første delen av stien traverserer bort til starten av Den Ravinde. Sina og Oline var litt skeptiske første gangen, og tok det med ro. Stien går nordover, den er ganske smal og det er temmelig bratt terreng. Men så sinnsykt gøy! Røtter og steiner om hverandre, og veldig lett å få god flyt hvis du slipper deg løs.

Så starter vi på Den Ravinde, og det går unna nedover. Vi går ikke for bakkerekord, og jeg kjenner på spenningen ved å sykle en ukjent sti, samtidig som jeg ønsker å slippe litt mer opp. Det kribler i magen, og følelsen av flyt kommer. Stien er svært godt planlagt i terrenget, det er ganske bratt noen steder, men aldri for bratt. Alle elementer som er litt krevende er det enkelt å sykle rundt, og det betyr at denne stien kan sykles av de aller fleste. Dette er en fin måte å lære seg å sykle i doseringer og prøve seg på de mindre hoppene i starten og dra på mer når selvsikkerheten og kontrollen kommer.

Sina (9 år) i slutten av Den Ravinde. Foto: Peter Seidl

Da vi kommer ned til slutten av stien står Peter og venter på oss. Vi smiler fra øre til øre. Syklene lastes på hengeren og vi tar en runde til.

Oline (9 år) og Solvor er i relativt godt humør etter første runde i Den Ravinde

Hvis du ikke har bil som kan brukes til shuttling, så er det ca. 300 høydemeter å sykle opp på vei. Du får nok opp temperaturen skikkelig, men Peter fortalte at det er mange som velger å komme seg opp ved egen hjelp. Stigningen er helt grei.

Den Tærige

Etter et par runder i Den Ravinde, er det på tide å teste ut Den Tærige. Denne stien er markert som rød, og er veldig annerledes enn den maskinbygde stien. Vi var vant til den gode flyten, og satte utfor med overmot. Med hjertet i halsen roet vi oss ned. Det øverste partiet var ganske teknisk, men alle kom seg ned uten varige men.

Solvor står på i øverste partiet i Den Tærige

Den Tærige er en fin sti som ikke er bratt. Her er det mulig å tråkke på og få god flyt, og akkurat som Den Ravinde er det fullt mulig å tilpasse farten etter ferdighetene. Stien er rød, så det er noen tekniske partier som uerfarne syklister sikkert ønsker å gå av sykkelen og trille, men det meste er mulig å sykle for alle.

Nelly (17 år) sykler fra pappa

Når man kommer ned til veien som man kjører opp til parkeringen ved Trytetjern, er det mulig å sykle videre. Stien går helt ned til bygda, og her ventet vår trofaste representant fra Trailhead på oss.

Det er også mulig å trille ned til enden av Den Ravinde, hvis dere skal stå for shuttlingen selv.

Espeset Extra og Espeset

Vi ønsket å benytte anledningen til å teste stier på den andre siden av dalen, og Peter foreslo at vi skulle dra til Espeset. Beslutningen ble tatt å sykle den øverste delen av stien som er rød som heter Espeset Extra, og deretter ta den blå stien helt ned til bygdemuseet og møtes nede i sentrum.

Espeset Extra var litt bløtt, her sykler Solvor i det øverste partiet

Den øverste delen av Espeset Extra var veldig bløt, det hadde regnet litt dagen før – og det var vanskelig for oss å få skikkelig flyt. Deler av stien er bra, andre partier ikke fullt så bra. Men det står også i beskrivelsen av stien. Det er ingen vits å droppe denne øverste delen, men den gir ikke samme grad av tilfredshet som Den Ravinde og Den Tærige.

Delen som er blå, som heter “Espeset” er for det meste svært enkel å sykle. Stien går temmelig rett ned i terrenget, og bærer preg av å være en sti som brukes av gående. Ingen vanskelige partier, men det kan være greit å holde farten nede, for vi møtte flere som gikk.

Stien ender nede i folkemuseet, og herfra er det bare å trille ned i sentrum.

Oppsummering

Vi har lenge hatt Nesbyen på “to do” listen vår, og det var moro å starte sommerferien på denne destinasjonen. Skal du hit og sykle, og ikke har elektrisk stisykkel, så vil jeg si at det er verdt pengene å spandere en eller to dager med shuttling. 

Det er ingen tvil om at vi kommer tilbake hit for å sykle mer, og Den Ravinde kommer til å gå inn på listen over de beste sykkel opplevelsene vi har hatt. Den kan sykles om og om igjen.

Tar du deg ikke råd til å betale for shuttlingen, vil vi anbefale å ta med nok folk og heller bytte på å være sjåfør. Det tar bare en drøy halvtime å ta en runde i Den Ravinde eller Den Tæringe. De fleste vil kun klare noen få turer før syra tar dere hvis det ikke er mulig å kjøre sykler og syklister opp.

Linker og annen informasjon

https://www.trailheadnesbyen.no/

https://www.terrengsykkel.no/stisykling/nesbyen/tips-til-stisykling-i-nesbyen

Linken over krever abonnement på et av magasinene til Fri Flyt, noe vi anbefaler uansett.

Det finnes også et hostel i Nesbyen som tilbyr overnatting og shuttling. Jeg fant ikke ytterligere informasjon om dette når jeg søkte i forbindelse med at jeg skriver denne artikkelen. Skylder på dårlig nettilgang og utålmodighet.

One Reply to “Nesbyen: Shuttling med stisykkel”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.