Hemsedal: Skogshorn

Sommerferien 2020 var såvidt igang. Vi hadde startet med shuttling og stisykling i Nesbyen, og etter et komfortabelt opphold hos venner, skulle vi ha vår første overnatting i telt i Hemsedal. Jeg hadde gjort noen undersøkelser, og kommet frem til at det var få gode tips til steder å sette opp telt i dette området, ihvertfall var det ikke mye informasjon om det på nettet. Tidligere har vi sovet i telt i Hemsedal på vinteren, og det er stor forskjell på å finne et sted å telte når det ikke er snø i terrenget.

Telting ved Nibbi

Etter å ha kjørt rundt ved Lykkja for å finne et egnet sted å sette opp telt, ble vi enige om å sjekke ut Lykjestølvegen. Her har vi vært noen ganger for å gå toppturer på Nibbi, og teorien var at det kan være mulig å finne et sted, siden hyttene ikke ligger like tett som ved Lykkja.

Teltet settes opp med regnbuen i bakgrunnen

Vi stoppet ved parkeringen som brukes til toppturer til Nibbi, gikk over fjellknausen på sørsiden av veien og fant et flott sted med plass til to telt. Alle hjalp til med å bære det vi trengte fra bilen, og i løpet av en halvtimes tid var vi godt etablert.

Jens griller på vår bærbare kullgrill. Veldig greit å ha med seg på tur.

Været var mildt sagt skiftende, med sol og regnbyger om hverandre. Vi fikk testet ut vår nye bærbare kullgrill, og spiste deilig mat før vi trakk inn i det største teltet og spilte kort. Kort tid etter var det stille i begge teltene.

Topptur til Skogshorn

Neste morgen tok vi ned teltene og satte oss i bilen. Vi skulle treffe venner ved parkeringen til Skogshorn og komme oss opp til toppen.

Jens peker på kartet og forklarer dagens topptur

Turen beskrives som enkel, og det er omtrent 800 høydemeter fra parkeringen til toppen. Sherpaer har bygget trapper et stykke av veien, som gjør turen enklere.

https://ut.no/turforslag/116912/skogshdn-903-1728-moh

Etter noen hundre meter finner barna et lam som ligger helt stille for seg selv inne i et buskas. Det er helt tydelig at noe er feil, og vi får ringt til sauebonden og meldt fra. Han tar turen opp og lammet blir med ned til gården. Barna kjenner at de har gjort noe fint, og vi snakker mye om dette på turen.

Sauen vi finner inne i et buskas for litt pleie mens Solvor ringer til sauebonden.

Yngstemann i gruppa er 6 år gammel, og han klarer å komme seg oppover i terrenget uten problemer. På grunn av det skiftende været har vi voksne ganske mye klær i sekkene våre. Det er ingen tvil om at vi sannsynligvis ville få bruk for vindtette og vanntette klær.

Den første delen av turen er relativt flat, stien er bred og ikke spesielt våt, selv om det har regnet endel de siste dagene. I det fjerne kan vi se at stigningen brått blir brattere, og det er her steintrappene starter.

Her er vi i gang med den første delen av turen. Terrenget er relativt flatt og enkelt å gå

Da vi kom til steintrappene var det god stemning i gruppen, og vi startet på den seige stigningen opp mot toppen av Skogshorn. At sherpaene har bygget slike trapper er svært imponerende, og det gjør turen litt enklere.

Steintrappene er imponerende

Etterhvert som vi kommer opp i høyden møter vi på noen partier med snø, og deretter flater det litt ut før man kommer helt til toppen. Vi brukte ca 2 timer og 15 minutter opp, og da holdt vi et helt greit tempo. På toppen var det svært god stemning, vi hadde med pølser på termos og hadde til og med noen pølser å dele ut til andre som hadde tatt turen denne dagen.

Nedover

Etter en kort pause på toppen var det på tide å komme seg nedover igjen. Turen går samme veien, så det var ingen overraskelse at det kom til å bli en tøff tur for knærne. Solvor hadde allerede litt utfordringer med sitt høyre kne, og det ble ikke noe bedre av å gå 800 høydemeter ned.

Gøy å skli på snøen nedover

Personlig er jeg usikker om sherpa trappene er til noen hjelp nedover, da det ofte er enklere å tråkke på de steinene som ligger nedover.

Vi brukte ca 1 time og 40 minutter ned, og hadde nok et ganske lavt tempo.

Oppsummering

Skogshorn er en svært tilgjengelig topp. Det er bare å parkere og starte å gå mot toppen. Utsikten fra toppen var veldig bra, selv om vi ikke var så heldige med sikten denne dagen. Å gå denne toppen på en klar dag må være helt fantastisk.

Det er ikke mulig å få fylt opp vannflasker etter at man starter på trappene, så sørg for at du gjør det, spesielt hvis det er varmt. Pass også på at du tar det med ro nedover hvis du har litt slark i knærne.

Vi har tatt Nibbi på topptur med ski flere ganger, og må nok ta Skogshorn når vi får anledningen.

Linker og annen informasjon

Buskerud – her kan du lese om flere av de tingene vi har gjort i området. Denne siden oppdateres og kan brukes til inspirasjon

Hemsedal: Nibbi

Topptursesongen starter på Nibbi

Podcast Episode 2: På tur med barn – har du ikke hørt podcasten vår, så kan vi anbefale å sjekke ut denne episoden. Å ta med barn på tur handler om å ha en plan og venne hele flokken til å ta mer utfordrende turer etterhvert. Podcasten finnes på de fleste tilgjengelige plattformer, bare søk på 19topper.blog

2 Replies to “Hemsedal: Skogshorn”

  1. Dette hørtes ut som en fin tur 😁 kan være et alternativ for alenetur for meg, dette 😅

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.