Kommunetopp i Øvre Eiker: Myrehogget

Solvor og jeg hadde dagen før gått på tur til Lier kommunes høyeste topp Bomlekollene. Det ble en ganske lang og slitsom tur, så vi var litt usikre om vi skulle ta en topp til på søndagen. Men formen føltes god, og vi dro av gårde til Øvre Eiker kommune i Buskerud.

Etter litt iherdig research fant vi ut at “Øvre Blygått” var riktig sted å legge inn i Google Maps. Vi kjørte ut på landet, og følte plutselig at vi var ganske langt unna sivilisasjonen. For å komme frem passerte vi en bru med bompenger, det var ikke mobildekning, så vi betalte i etterkant på vei hjem.

Veien var brøytet, og vi kjørte så langt vi kunne og parkerte bilen.

Solvor på vei opp mot Myresetra

Myrehogget (707 moh)

Dagen før hadde vi gått på tur i Lier, og der hadde det vært bra med snø, både i løypene og terrenget. Vi startet med å gå på beina med ski på sekken, siden den første bakken oppover mot Myresetra er litt bratt og føret var speilglatt når vi gikk her.

Skal du gå denne turen på sommeren, så ville jeg gått helt til Myresetra og tatt stien mot Myrehogget herfra.

Kilde: Norgeskart.no

I all vår visdom hadde vi ikke tatt med brodder, for vi trodde at skiføret skulle være mye bedre enn hva vi fikk oppleve. De hadde vært nyttige å ha på denne turen.

Her er det sikkert fint på ski når det er en normal vinter

Vi gikk innover mot Holtesetra (markert med blå pil ovenfor) og fant fort ut at det var så elendig skiføre at vi lot skiene bli stående igjen noen hundre meter fra grusveien. Der møtte vi et par som hadde vært på Holtesetra, og de bekreftet at skiføret ikke var noe særlig.

Så vi gikk på beina mot Holtesetra, og gikk over Sandtjern og opp i en trase som var snauhogd. Her var det noen som hadde kjørt med skuter, men det tyder på at denne løypen normalt ikke blir preppet.

Solvor på vei opp traseen ved Sandtjern

Da vi nærmet oss Myrehogget, måtte vi bruke litt tid på å finne den blåmerkede sommerstien mot toppen. Det er nok mulig å gå et stykke på ski mot toppen, men skal du helt opp er det nok best å ta av skiene og kanskje ha med truger?

Vi fulgte blåstien mot toppen av Myrehogget

Det var ikke mye snø, så vi fant lett stien mot toppen.

Vi nærmer oss toppen, og nyter utsikten mot Hokksund

Da vi nærmet oss toppen, fikk vi en helt magisk opplevelse. Toppen av Myrehogget er ganske bart for vegetasjon, med partier med svaberg. Vi hadde ganske fint vær og flott lys, og kunne skue ut mot det lett gjenkjennelige tårnet i Kongsberg (Jonsknuten, kommunetopp på 904 moh), Blefjell og Norefjell lengre nord. Vi var ganske sikre på at vi kunne se Gaustadtoppen i det fjerne.

Herlig å komme til topps!

Det er sjelden vi blir så overrasket over utsikten, for ofte har vi fått med oss hvordan denne er når vi drar på tur, men her gikk vi opp igjennom skogen og fikk oppleve et topp parti som overrasket. Jeg vil påstå at dette er en av de enkleste toppene i Buskerud og at man får svært god uttelling for turen.

Vi gikk tilbake samme vei, tok en liten rast på Holtesetra og kom oss ned til bilen uten å tryne i den isdekte bakken. Da vi kom tilbake til bilen hadde vi gått 6,5 kilometer og brukt 2,5 time.

Linker og annen informasjon

https://ut.no/turforslag/1110307/topptur-myrehogget

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.