Høgeloft – første forsøk på toppen av Hemsedal

Første dag i vinterferien 2022, og vi hadde leid bobil og satt nesa mot Hemsedal. Første natten i bobilen ble preget av noen tekniske utfordringer og lite søvn, men vi hadde planen klar om å komme oss opp på Høgeloft som er høyeste punkt i Hemsedal kommune.

Vi kjørte til Eldrevatnet som ligger oppe på Hemsedalsfjellet, og parkerte bilen på en lomme ved siden av veien.

På vei over Eldrevatnet, Sina (11 år) går først og det snør lett

Høgeloft (1.920 moh)

Kommunetoppen i Hemsedal ligger lett tilgjengelig, og vi hadde sjekket endel turbeskrivelser i forkant. Det er ikke skredfarlig terreng, men skulle det gå skred for det – er det noen utløpssoner som er greit å holde styr på.

Vi har kommet oss et stykke opp fra Eldrevatnet, og sola dukker plutselig opp

Vi gikk rett over Eldrevatnet mot noe bebyggelse som jeg tror heter Elvetot. Her er det normalt mange kitere som leker seg, men det var kun en ivrig sjel her ute når vi startet turen. Valget av ski ble randonne, men det er muligens bedre å gå denne turen på fjellski. Med fjellski kan det nok bli noen litt bratte partier, men det er ikke mulig å skli ned på randonne under normale omstendigheter, da må det være skarpt holkeføre.

Nå begynner vi å komme oss ganske høyt opp, fremdeles har vi fine forhold – men snart skal vi komme opp i skydekket

Værmeldingen hadde vært særdeles positiv, men den solen vi trodde ville lyse opp dagen – holdt seg delvis i skjul bak skyene. Den glippet ut av og til og da ble det en flott stemning i det hvite landskapet.

Vi holdt kurs for å gå rundt de brattere partiene ved Store Jukleeggi, og planen var å finne beste vei opp i det litt brattere partiet før vi gikk i kompassretning mot toppunktet på Høgevard. Det ble noe traversering, men kun et par enkle retningsendringer som absolutt ikke krevde noen kickturns (at du sparker bakover, dette må man gjøre når terrenget er relativt bratt, som regel over 28 grader).

Sikten er lik null, og vi bestemmer oss for å snu

Da vi kom opp på det flatere partiet mot toppen, hadde vi brukt en del energi, men nå kjente vi hvor vanskelig det er å gå på tur i dårlig sikt. Vi hadde kommet opp i skydekket, og det ble etter hvert komplett whiteout. Vi kunne ikke se noe som helst, og prøvde å holde kompasskurs mot toppen. Jeg kunne kjenne jeg ble svimmel av å ikke kunne orientere meg, og det var absolutt ingen indikasjon på hvordan terrenget var rundt oss.

“Ikke snakk om at vi snur 2 kilometer fra toppen!”

Mann i sin beste alder

Tankene om vi skulle snu eller ikke kom fort. Rådvill, og strukket mellom følelsen av å gi opp og følelsen at dette ikke går. Hver gang vi sjekket kompasskursen, hadde vi etter kort tid byttet retning enten mot venstre eller høyre, vi klarte ikke å holde rett kurs. Tempoet gikk kraftig ned, og jeg begynte å tenke på når solen går ned og skumringen kommer. Det var på tide å snu!

Magisk utsikt på vei tilbake

To kilometer fra toppen bestemmer vi oss for å snu, og nå kommer neste utfordring. Jeg stirrer ned i bakken og prøver å finne sporene våre. Skisporet ser jeg ikke, men stavtakene ser jeg en stund, før de bare forsvinner. Vi følger på i den retningen vi tror vi gikk opp, men det viser seg at vi kommer helt feil ned i forhold til hvor vi kom opp. Heldigvis får vi gradvis sikten tilbake, og det blir lettere å orientere seg. Terrenget blir utsatt og bratt, og vi holder retning mot nord og kommer oss lengre ned før vi snur og går mot sporene våre.

Solvor på vei ned

Da vi finner sporene våre, blir det tydelig at det ikke var bare å skli ned til Eldrevatnet igjen, barna tok av seg skiene et stykke og bar de, mens Solvor og jeg delvis staket og klønet oss oppover de svake oppoverbakkene. Men vi kom oss ned til Eldrevatnet igjen.

Turen over vannet virket ulidelig lang, og når vi endelig kom til den andre siden, hadde vi brukt ganske nøyaktig 5 timer på de 7 kilometerne vi hadde gått hver vei.

Her kan du se omtrent den ruten vi tok

Høgevard ville ikke gi oss muligheten denne dagen, og vi får se om neste tur blir på beina eller med ski. Toppen er høyeste punkt både i Hemsedal og Lærdal (som ligger i tidligere Sogn og Fjordane). Dette er en fin tur, men jeg vil anbefale å ta den når det er vindstille og bedre sikt.

Det begynner å nærme seg skumring når vi endelig er tilbake ved bobilen

Vi kommer tilbake!

Linker og annen informasjon

Les mer om vinterferien vår i bobil.

Les også om flere turer og aktiviteter å gjøre i tidligere Buskerud.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.