Sogn: Myri i Jostedalen

Vi var på vinterferie og hadde leid en bobil. Tidligere har vi vært på en tilsvarende tur i høstferien og ønsket å sjekke ut hvordan det ville være å dra på tur med randonne og fjellskiturer som aktivitetsmål.

Sogndal som utgangspunkt

Planen var å dra til Leirdalen for å gå på topptur, og vi hadde overnattet på en campingplass i Sogndal. Kjøreturen skulle ta 45 minutter og stemningen var god når vi startet å nærmer oss. Det viste seg at veien opp til Leirdalen var alt for bratt for en fullastet bobil med firehjulsdrift. Vi kom 150 meter før vi stoppet helt opp og måtte rygge ned igjen.

Her har vi kommet oss opp til Myri med bobilen. Fin parkering som ikke er noe problem for en bobil på under 3.5 tonn

Dette vil ikke si at Leirdalen er utilgjengelig for bobiler under alle forhold, denne dagen var veien dekket av is og lite eller ingen snø på overflaten. Det var heller ikke grus som ville gitt oss bedre grep. Normale personbiler ville ikke ha en utfordring med å kjøre opp til Leirdalen denne dagen.

Re-planlegging

Første forslag fra min side var å dra til Sogndal Skisenter, men vi var innstilt på å gå på topptur, og bestemte oss for å se hvilke andre muligheter som finnes i nærheten.

Solvor på vei opp bjørkeskogen opp mot Vetle Geisdalen

Vi hadde vært på tur til Vigdaelen i påsken der vi gikk opp til Fivlenosi og bodde på DNT hytten Fivla, og veien opp dit husket vi som bratt, smal og svingete. Sannsynligvis ikke et reelt alternativ gitt vårt forsøk på Leirdalen. Nok en gang med utgangspunkt i at vi måtte kjøre opp med bobil.

Myri

Vi bestemte oss for å kjøre lengre inn i Jostedalen og se om det var mulig å kjøre opp til Myri.

Da vi svingte av veien og kjørte oppover mot Myri, tenkte jeg at dette blir spennende. Jeg holdt så jevn og høy fart som mulig oppover veien. Heldigvis var det ikke like bratt, og underlaget var fastere, så vi klarte å holde momentet oppe og klatret sakte men sikkert opp mot målet. Det var helt stille i bilen, og alle var like spent på om dette skulle gå. Gleden var stor når vi kom opp på parkeringsplassen.

Geisdalsnosi?

Vi forhørte oss med noen av de andre på parkeringen og bestemte oss for å ta en tur til Geisdalsnosi (1.539 moh). Det var gode lovord om forholdene til denne toppen, og vi gledet oss til en topptur med bra forhold.

Her har vi satt kursen mot ryggen som vi skal opp på. For vår del var det snakk om å følge sporene, men det er ikke et problem å finne veien selv i dette terrenget når det er god sikt

Starten på turen gikk i svak stigning oppover en traktorvei, og det var fint å få opp varmen gradvis. Jeg hadde lastet opp området på Norgeskart.no, og skjønte etterhvert når vi kom opp i dalen at vi ikke var på vei mot Geisdalsnosi, for der kunne vi ikke se noen spor fra dagen før.

Det hadde kommet noen centimeter med nysnø, og det hadde kommet endel snø for 2 dager siden. Temperaturen var ganske lav, og snøkvaliteten var bra. Rasfare på grad 3, så vi måtte ta noen vurderinger underveis.

Plan B: Opp på ryggen

Skal man gå til toppen av Geisdalsnosi, så går normalruten opp til høyre i dalen, og denne siden så ganske bratt ut. Beskrivelsen sa at det var inntil 38 grader bratt, og jeg trengte ingen lengre vurdering til å beslutte at det var helt uaktuelt å gå den ruten på grunn av at vi gikk med barna og at skredfaren i området var høy (les: skredfare 4).

Den oransje linjen viser hvor vi gikk oppover (vi fulgte samme ruten nedover etter vi kom ut av bekkefaret) og den blå linjen viser omtrent hvor vi kjørte ned

I stedet fulgte vi sporene innover i Vetle Geisdalen, og gikk til venstre og startet på den litt brattere delen mot ryggen vi hadde tenkt å følge nedover. Snøen virket mer kompakt enn det jeg hadde fryktet, og vi så at de som gikk foran oss tok en snøprøve som vi tok en titt på før vi gikk videre.Her er det opp mot 30 grader bratt, og vi måtte traversere og bruke kick-turks. Litt uvant, men det gikk bra for både barn og voksne.

Sina og Oline på vei opp mot ryggen

Oppe på ryggen var det fantastisk utsikt mot Jostedalsbreen og fjellene rundt. Solen gløttet frem igjennom skydekket og det var magisk stemning.

Her begynner vi snart på det litt brattere terrenget hvor det er nødvendig med kick turns

Vi besluttet å kjøre nedover langs ryggen og ned i dalen på et passende sted. Snøen var tørr og sikkert 30 cm dyp. Dette ville bli den beste skidagen vår så langt denne sesongen.

Nedkjøringen

Det var litt brattere enn jeg hadde sett for meg når vi kom oppover, men det er vanskelig å bedømme dette på avtand. Det flate lyset gjorde det vanskelig å se konturene i terrenget, men vi fikk noen deilige svinger i den flotte snøen og stemningen var veldig god. Endelig en skikkelig skitur!

Etter den første brattere nedkjøringen, kjørte vi nedover i den flatere dalen. Litt vanskelig å få nok fart til skikkelige svinger, men deilige forhold uansett.

Litt knoting i bekkefaret for Oline (11 år)

Vi holdt litt for langt til ski høyre, og endte opp i et dalsøkk med en bekk. Tipset er da å holde mer eller mindre samme rute som du går opp når du kommer ned i dalen.

Linker og annen informasjon

Myri er ett av de beste utgangspunktene for toppturer i Jostedalen, og vi kommer tilbake for å utforske dette området nærmere så snart vi har anledning. Jeg tar det som et tegn på at vi tok de rette beslutningene på vår tur, siden det ikke gikk spor opp mot Geisdalsnosi i det hele tatt denne dagen. Det er nok en tur som må tas under stabile forhold.

Skal du på topptur i Jostedalen, kan vi anbefale å kjøpe boken “Toppturar i Sogn” fra Fri Flyt. For den som har Fri Flyt abonnement (noe du bør ha), så finner du de fleste turbeskrivelsene her: https://www.friflyt.no/topptur/skiturer-sogn

Les om andre ting å gjøre i området både på sommeren og vinteren i artikkelen under.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.