Høstferien 2023 skulle starte, og vi hadde utfordringer med å finne et område å dra til som værmeldingen var optimistisk. Det regnet både her og der, men området i Buskerud og Telemark så mye bedre ut. Valget falt på Blefjell, og vi kjørte til Norstul med bobilen og fricampet der fra fredag til lørdag. Dette er det beste utgangspunktet for å gå til Sigridbu (DNT hytte) der vi planla å overnatte.

Vi har vært på Sigridbu en gang tidligere, da ble vi overrasket av svært dårlig vær. Men vi visste veien og beregnet ca. 2 timer dit.
Nordstul til Sigridsbu
Det går to ruter opp til Sigridsbu fra Nordstul. Begge går ved siden av Nordstulvatnet og oppover i skogen og over tregrensa. Det er ikke skiltet hvor stien deler seg, den bare gjør det av seg selv.

Den sørlige ruten gir den beste turopplevelsen, med flott utsikt og litt mer krevende terreng. Den nordlige er best hvis det er litt rufsete vær.
Vi tok den sørlige ruten og ble overrasket over mer vind enn meteorologene hadde meldt. En enkel løsning var selvfølgelig å kle på seg mer klær og gå videre.

Da vi gikk inn på Sigridsbu hadde det gått nøyaktig to timer.
Sigridsbu er en veldig populær DNT hytte. Begge gangene vi har vært her har det vært helt fullt. Det er derfor smart å booke rom hvis du planlegger denne turen noen dager i forveien. Hytta har blitt pusset opp med nytt kjøkken og noen strøk med maling siden vi var her sist. Men fellesarealet i hytta er ganske lite i forhold til antall sengeplasser, så det skal ikke mye til at det føles trangt om plassen. Spesielt når alle skal lage mat samtidig. Heldigvis er det solcellepanel der nå, som gjør det mer smidig. Det forrige kjøkkenet hadde brennmerker under skapene fra brennende lys.

Vi spiste en kjapp lunsj med varm drikke, og gikk ut i det friske høstværet igjen.
Opprinnelig hadde vi planer om å ta Flesebekk-ble på lørdagen og Bledalsrinden på søndag før vi gikk ned til bilen. Etter vår mening er det mest hensiktsmessig å ta begge toppene samme dag.
Sigridsbu til Flesebekk-ble
Fra Sigridsbu går det fin sti nesten frem til Flesebekk-ble. Den snor seg gjennom terrenget som er ganske kupert.
Første del går i parallell med Store Ble, som er en populær topptur for de som ikke samler på kommunetopper. Er du skikkelig sprek er det mulig å ta denne som en bonus.

Vi møtte på et turfølge som hadde sovet på Sigridsbu. En dame tipset oss om å gå til en steinformasjon som heter Brørsteiane (Brørsteinene). Dette er noen hundre meter fra der det skulle gå en sti mot Flesebekk-ble.
Brørsteiane
Å ta denne avstikkeren er virkelig å anbefale. Disse to steinene som står rett opp midt på fjellet er virkelig et spennende og vakkert syn. På Norgeskart.no er ikke dette avmerket, men på noen papir kart er de. Barna fikk klatret litt og vi knipset bilder.
Hit hadde vi brukt ganske nøyaktig 1 time og 20 minutter fra Sigridsbu.

Så gikk vi tilbake for å finne stien som sto på Norgeskart (som vi ikke hadde sett når vi gikk mot Brørsteiane). Den fant vi ikke. Den er heller ikke synlig på desktop utgaven av Norgeskart.no, som du ser nedenfor.

Blesebekk-ble (1.270 moh)
Vi bestemte oss for å gå ned i det brattere terrenget mot Fjelltjønn. Gikk rundt dette i den vestlige delen og fulgte ryggen opp mot Blesebekk-ble.
Vinden var rufsete, og vi sto på toppen etter 1 time og 50 minutter.

På kartet under er det blå krysset Brørsteiane og den blå linjen ruten som vi tok opp til toppen og tilbake til stien mot Sigridsbu.

Mot Bledalsrinden
Planen vår var å gå ned det brattere terrenget mot Svartekulp og gå i rett linje mot toppen av Bledalsrinden.
Da vi kom forbi Svartekulp og gikk oppover i terrenget på andre siden av dalen, bestemte vi oss for å gå tilbake til stien mellom Sigridsbu og Eiriksbu i stedet. Det er mye mer effektivt å gå på sti.
Vi gikk forbi vannet som er merket med 1.259,8 før vi tok av stien og gikk mot toppen av Bledalsrinden. Ganske greit terreng å gå, men vi begynte å bli slitne etter snart 3 timer på tur. Da har vi ikke regnet med turen opp til Sigridsbu.
Bledalsrinden (1.306 moh)
Bledalsrinden har heller ingen sti til toppen, så her er det bare å tråkke på. Grei stigning oppover, men relativt lett å gå. Kroppen var sliten etter mange timer på tur.

Det var en deilig følelse å se varden på toppen og tenke at dagens mål var nådd. I det fjerne kunne vi se Gaustadtoppen fra en annen vinkel enn vi normalt gjør, og utsikten var utrolig. Sigridsbu ligger 1.000 meter i luftlinje fra toppen, og det er bedre å ta denne kommunetoppen på vei tilbake til hytta enn å gå høydemetrene opp dagen etter.
Vi sto på toppen etter 3,5 timer på tur, og etter en kort seremoni gikk vi videre ned mot Sigridsbu.
Bledalsrinden til Sigridsbu
En kilometer i luftlinje, men først litt bratt terreng ned mot den sørlige/østlige stien fra Sigridsbu. Deretter opp en kneik på andre siden av dalen og bort til hytta.
Det var fantastisk deilig å komme til Sigridsbu, få av turstøvler og slappe av i varm hytte. Burgere til middag og noen kalde pils.
Vasset litt i det iskalde vannet utenfor hytta og fikk vasket beina.
Vi hadde nå vært på tur i til sammen 6 timer. 2 timer fra Norstul opp til Sigridsbu, deretter 4 timer fra Sigridsbu til Flesebekk-ble og tilbake til Bledalsrinden. En lang dag og krevende tur, men dette klarer de fleste som er i god turform.
Retur til Norstul
Vi tok en rask retrett mot bilen dagen etterpå. Fant ut at vi hadde en kommunetopp som kunne tas samme dag. Tok den sørlige/østlige stien fra hytta ned til Norstul og kom ned etter omtrent 1,5 time.
Linker og annen informasjon
Det er fullt mulig å gå til Eiriksbu og ta disse toppene på vei til eller fra. Men det er ingen åpenbare runder man kan ta, så da blir det en «frem og tilbake» tur, som vi synes er litt kjedelig.
https://peakbook.org/tour/376555/Flesebekkble.html
https://ut.no/turforslag/1112877/topptur-til-bledalsrinden
https://ut.no/hytte/10516/sigridsbu
https://ut.no/hytte/10515/eriksbu – Denne turen kan også tas fra Eriksbu.
Se flere ting å gjøre i Telemark
Se flere ting å gjøre i Buskerud