Telemark

Telemark er skisportens vugge, og et fylke som kan beskrives som “et lite stykke Norge”. Det høyeste fjellet i det tidligere fylket er Gaustadtoppen, som lenge var antatt å være Norges høyeste fjell. Denne toppen er den mest tilgjengelige av fylkestoppene, både for de som ønsker å gå på ski opp eller bruke beina. Det unike med Gaustadtoppen er nok at det går en tunnelbane inne i fjellet, og at toppen dermed er tilgjengelig for alle. Ønsker du å ta beina fatt, med eller uten ski – kan du gå opp til toppen og se hvor målet er hele veien. På toppen er det helt fantastisk utsikt når det er fint vær, servering og mulighet til overnatting i sommerhalvåret på DNT hytten som ligger der.

Det er svært store forskjeller på landskapet i Telemark, med kystkommunene i sør som har idylliske byer der hyttefolket og turistene drar i sommerhalvåret, områder med kupert terreng og svaberg, store skogsområder og villere fjell jo lengre nord man kommer. En skjult perle for de fleste er Lårdalsstigen i Tokke kommune, en tur som blir mer og mer populær.

Solvor ser nordover mot Dalen fra ett av utsiktspunktene på Lårdalsstigen. Dette er en tur vi anbefaler!

Etter fylkesreformen ble Telemark slått sammen med Vestfold, og i dag er det 16 av de sammenslåtte kommunene som ligger i det gamle fylket Telemark: Siljan, Porsgrunn, Skien, Bamble, Kragerø, Drangedal, Nome, Midt-Telemark, Nissedal, Fyresdal, Kviteseid, Seljord, Notodden, Hjartdal, Tokke, Vinje og Tinn.

I denne artikkelen samler vi alle blogginnleggene om aktiviteter vi har gjort i Telemark, samt noen tips som vi ønsker og har planer om å gjøre. Vi setter veldig pris på om du tipser oss om ting som er relatert til friluftsliv som vi kan publisere her.

Siljan kommune

Denne kommunen har flere ganger blitt kåret til det beste stedet å bo i Telemark, og har vært neste beste kommune å bo i Norge. Det lille tettstedet Siljan har litt over 600 innbyggere.

Nordre Bølene (649,4 moh) – kommunetopp

Denne toppen ligger på grensen mot Skien kommune og Kongsberg, og vi har ikke tatt den selv enda. Toppen ligger ikke i Siljan kommune, så her gjelder det å ha gode kartferdigheter eller GPS for å finne det riktige toppunktet.

https://ut.no/sted/143366/nordre-blene-nordstre-topp

Porsgrunn kommune

Porsgrunn kommune er en av de kommunene i Telemark med størst befolkning. Det bor over 35.000 mennesker i kommunen.

Porsgrunn by

Porsgrunn er et godt utgangspunkt for deg som ønsker å utforske hva Telemark har å by på. Flere hoteller og andre overnattingssteder finnes.

Fjerdingen (359,9 moh) – kommunetopp

En lett tilgjengelig tur og det mest populære turmålet i Porsgrunn. Vi tok denne i høstferien 2021, og kombinerte denne toppen med Bamble’s høyeste topp samme dag.

Det finnes en gapahuk ved toppen, så ta gjerne med ved og noe god mat og drikke.

Kommunetopp i Porsgrunn: Fjerdingen

Turen til Fjerdingen er veldig fin, og denne utsikten er ca 150 meter fra toppen

DNT hytter

Mule varde – denne hytta krever spesialnøkkel og er kun åpen i sommerhalvåret (15/4 til 15/9). 6 sengeplasser. En fin “fredagshytte” som du kan kjøre nesten helt frem til. Hytta ligger 100 meter fra parkeringen.

Sildevika – denne hytta krever også spesialnøkkel og er åpen i samme tidsrom som Mule varde.

Skien kommune

Skien er en kommune, by og fylkeshovedstaden i det nye fylket Vestfold og Telemark.

Skien by

Dette er et godt utgangspunkt for å utforske den sørlige delen av Telemark.

Sjekk ut Skiens egen side, der finner du mange gode tips

Skåråfjell (813,5 moh) – kommunetopp

Denne toppen har vi ikke tatt enda, og skal du ta denne er det anbefalt å ta med sykkel.

https://ut.no/turforslag/1113232/topptur-til-skarafjell

Stisykling

Vi har ikke testet ut sykling i dette området, men det finnes en rekke rundløyper og stinett som er verdt å utforske når du er i Skien. Det er også en rekke enduro løyper for den som liker å sykle nedover.

https://www.skienfritidspark.no/aktiviteter/sykkelloeyper

https://www.visittelemark.no/sykkel/informasjon/product-catch-all/sykkelaktiviteter-i-skien-fritidspark-p5389703

DNT hytter

Sommerseter – er en ubetjent hytte med plass til 12 personer. Krever spesialnøkkel/kode til nøkkelboks. Det er 7 km å gå inn til hytta.

Himingsjå – en ubetjent hytte med plass til 45 personer. Ca. 2 kilometer å gå på sti eller med ski fra parkeringen.

Bamble kommune

Dette er en kommune med litt over 14.000 innbyggere.

Hørsfjell (288 moh) – kommunetopp

Dette er egentlig en litt mindre interessant tur etter vår mening, og skal du ta denne kommunetoppen er det greit å ta med sykkel hvis du skal være effektiv. Det som veier opp for mye tråkking på grusvei er at dette er en kultursti med mye informasjon underveis.

Kommunetopp i Bamble: Hørsfjell

Oline (til venstre) og Sina (begge 10 år) på toppen av Hørsfjell i Bamble kommune. Vi tok turen dit i høstferien 2021.

Kragerø kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Drangedal kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Nome kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Midt-Telemark kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Nissedal kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Fyresdal kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Roan (1.191 moh)

Dette er en krevende tur som skal være veldig fin. Vi har ikke tatt denne toppen, men den står på lista.

Her er bilde av Roan fra turen vår til Sveinsheii

Kviteseid kommune

Sveinsheii (1.141 moh)

Dette er en tur for spesielt interesserte, ingen sti og ganske krevende terreng. De fleste som går på tur i dette området tar heller Roan, se lengre ned for link.

Seljord kommune

Kommunen som er kjent for Kikkeskåp og sjøorm, har en ganske krevende kommunetopp. Turen er nok for spesielt interesserte, og gir en fantastisk utsikt når været er fint.

Brattefjell (1.540 moh)

Notodden kommune

Notodden kommune ligger ved Heddalsvannet og grenser til kommunene Seljord og Hjartdal i vest, Tinn i nord, Flesberg og Kongsberg i øst og Sauherad og Bø i sør. Med andre ord et godt utgangspunkt til mange fine turer og topper i alle retninger.

Vi kan anbefale å ta Bledalsrinden som er høyeste topp i Notodden samtidig som du tar turen til Flesebekk-ble som er høyest i Flesberg kommune (som ligger i Buskerud). Stopp gjerne og ta en overnatting på Sigridsbu.

Hjartdal kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Tokke kommune

Skal dere utforske denne delen av Telemark, kan vi anbefale å bruke Dalen som utgangspunkt. Vi hadde dette som base da vi var her i høstferien 2021. Den gangen hadde vi bobil for første gang, og det var en fin opplevelse.

Her ligger M/S Henrik Ibsen til kai i Dalen. Båten går helt fra Skien og turen igjennom slusene er en flott opplevelse.

Dalen har egen sauna nede ved vannet som det er mulig å leie.

Soria Moria er navnet på den flott saunaen som ligger nede ved vannet i Dalen. Her var det umulig å få plass, så bestill gjerne på forhånd.

Her kan du bestille tid på Soria Moria: https://app.acuityscheduling.com/schedule.php?owner=17059811

Lårdalsstigen

Dette er en av de fineste turene vi noen sinne har vært på, og vi anbefaler alle som liker en krevende og luftig tur å prøve seg på denne. Jens har en god dose med høydeskrekk, og det gikk bra.

Lårdalsstigen

Vinje kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Tinn kommune

MER INFORMASJON KOMMER

Linker og annen informasjon

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.