Kommunetopp i Porsgrunn: Fjerdingen

Vi hadde bestemt oss for å legge høstferien til Telemark. Dagen før hadde vi hentet en bobil vi leide, sovet på en campingplass med regnet trommende på taket og fått våre første erfaringer med denne type ferie.

Bobilen fikk plass ved veien. Noen meter bak der vi står er et parkeringslomme med plass til flere biler

Dagen startet med at vi kjørte feil og brukte tid på å finne ut at toppen ikke er lett tilgjengelig fra nord, noe som enkelt kunne vært unngått med litt bedre research i forkant. Toppen er nemlig ett av de mest populære turmålene i Porsgrunn og svært lett tilgjengelig.

Turen starter ved en parkering langs veien her. Vi fikk satt fra oss bobilen, tok med litt vann i rumpetaska og gikk avgårde.

Inn igjennom Fjerdingsporten. Vi er omtrent halvveis til toppen

Fjerdingen (361 moh)

Det hadde høljet ned i løpet av natten, og stien var temmelig våt. De små bekkene rant over sine bredder og vi trippet på steiner og røtter for å unngå å bli klissbløte på beina.

Ett av de mer tekniske partiene med tau

Stien gikk tidvis ganske bratt oppover i terrenget, og det var godt merket hele veien. Det er lett å forstå hvorfor denne turen er populær. Turen tar ikke mer enn en times tid til toppen (vi gikk vel på omtrent 45 minutter til toppen), og omtrent det samme på vei tilbake. Vi møtte ganske mange likesinnede på veien, noe som understreker turens populæritet.

På et par partier er det hengt opp tau, noe som var fint å ta tak i siden svaberg og røttene var våte og sleipe. Det er denne type sti som er våre favoritt, litt krevende i visse partier, noe som øker vanskelighetsgraden og spenningen med å gå på tur.

På stien opp henger det morsomme skilt og ting som kan utforskes

På toppen er det et flott utsiktspunkt mot kysten og du kan se mye av Grenlandsområdet. Vi var heldige med været og kunne skrive oss inn i boka og nyte at vi var til topps i Porsgrunn kommune.

Fantastisk utsikt

Selve toppunktet ligger ca. 100 meter fra utsiktspunktet, med en fin varde og tegn på at det har stått noe av jern her i gamle dager. For de som ønsker å gjøre turen til en større opplevelse, er det en gapahuk her som du kan fyre opp bål og kose deg.

Gapahuk ved toppen

Turen ned gikk samme vei. Vi spiste lunsj i bobilen og dro avgårde mot Bamble kommune og Hørsfjell som er høyeste punkt.

Til topps i Porsgrunn kommune

Linker og annen informasjon

https://ut.no/turforslag/115450/fjerdingen-361-moh

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.