Tonekollen fra Losby

Da vi hadde Hanan Abdelrahman på besøk i podcasten vår, snakket hun om Tonekollen og turen hun har tatt dit sammen med kvinner med innvandrerbakgrunn fra Bysetermåsan. Dette var inspirerende, og siden vi hadde en helg der vi holdt oss hjemme, så bestemte vi oss for å gå til Tonekollen fra Losby. På denne måten slapp vi en lengre kjøretur rundt Østmarka (vi bor på Lørenskog).

Vi fant ingen turbeskrivelser fra Losby, men det er jo ikke akkurat vanskelig å finne frem i Østmarka, så lenge du har med kart eller en app som funker (les: også når du ikke har mobildekning).

Losby til Røyrivannskoia

Fra Losby til DNR hytta Røyrivannskoia er det grusvei, og det er ca. 6 kilometer en vei. Du følger veien fra parkeringsplassen ved Losby og går forbi Mønevann som er en populær badeplass med grill og mulighet til å låne kanoer.

https://ut.no/hytte/10771/ryrivannskoia

https://ut.no/hytte/101297/stallen – Stallen ligger ved siden av Røyrivannskoia og er en av de fineste DNT hyttene i Oslo området etter vår mening.

Tips: Ønsker du å gjøre litt mer ut av turen til Tonekollen, kan vi anbefale å ta en overnatting på Stallen eller Røyrivannskoia. Stopp gjerne for å bade på ved Mønevann. Turen fra Losby kan gjerne sykles.

Desembertur til Stallen – å overnatte på Stallen kan du gjøre hele året, dette er en fin tur på ski, sykkel eller med kano. 

Røyrivannskoia til Tonekollen (368 moh)

Etter 6 kilometer på grusvei tar du til høyre mot “Gapahuken”. Dette er en gapahuk og et fint sted å ta en pause hvis du har med barn. Vi brukte litt over en time til Gapahuken og kjørte på inn i skogen på sti. Stien er veldig fin å gå, og terrenget er småkupert.

Etter en times tid var vi ved Gapahuken og klare for å gå på sti

På forhånd var vi usikre på om det ville være umerket sti mot toppen av Tonekollen, og vi fant ingen “klare kandidater”. Det kan godt være at dette finnes, men det er ingen vits i å spekulere og ta feil. Vi gikk til sør-øst siden av Tonevannet og tok stien til høyre (østover). I turbeskrivelsen fra Bysetermåsan sto det at det skulle gå umerket sti til toppen av Tonekollen, og denne var ikke vanskelig å finne. Ca. 300 meter fra stidelet ved Tonevannet gikk en bred sti opp til venstre (nordover) mot Tonekollen.

Her går den umerkede stien opp mot toppen av Tonekollen

Denne siste biten mot toppen er en spennende sti som går oppover i ganske bratt terreng til tider. Det er litt enkel klyving og vi kunne nyte herlig utsikt mot de flotte vannene i nærheten.

Ett av mange flotte utsiktspunkt på vei opp til Tonekollen. I dette området er det mulig å overnatte, enten i et lite telt, rett på bakken eller i hengekøye

Det er ca. 3 kilometer på sti opp til Tonekollen fra Gapahuken, og utsikten er ikke så fin på toppunktet (det står en bolt i fjellet), men det er flere steder det er veldig fin utsikt i området rundt.

Tips: Vi fant ikke noe godt egnet sted å sette opp telt, men er dere et par stykker får man satt opp små telt uten problemer på flate steder eller svaberg rundt toppunktet. Det er sikkert kjempefint å ta med seg hengekøye og spenne denne opp mellom noen trær ved Tonekollen også.

Toppen av Tonekollen har ikke den beste utsikten, men det er bare å gå noen meter i en annen retning hvis du vil nyte matpakke i vakrere omgivelser

Det er også fint å ta turen videre til en av de andre DNT hyttene i nærheten:

https://ut.no/hytte/10773/bvelstad

https://ut.no/hytte/101362/vresaga

Etter en kort fotoseanse på toppen fortsatte vi på stien rett frem ved toppen, denne gikk nedover i litt mindre bratt terreng før den snirklet seg tilbake til den stien som vi kom opp.

Turen tilbake gikk samme vei, og vi var temmelig slitne i beina etter 18 kilometer på grusvei og sti.

Linker og annen informasjon

Tonekollen (368 moh) er den 8 høyeste toppen i Østmarka. Toppunktet ligger i Enebakk og det er flere muligheter for startpunkt på denne turen. Liker du å stisykle, vil vi påstå at det er fint å sykle fra Gapahuken til Tonevannet. Der kan du sette fra deg sykkelen og gå videre til toppen. 

Les mer om andre turer i Oslo området: Oslo

Les mer om ting å gjøre i Akershus: Akershus

Les andre sine beskrivelser av turen (fra Bysetermåsan):

https://www.turbanken.no/turbeskrivelser/tonekollen/

https://ut.no/turforslag/1112154937/topptur-til-tonekollen-i-stmarka

https://www.tursostre.no/2017/10/20/ostmarkas-villeste-utsikt/

Hør Podcast episoden vår med Hanan Abdelrahman, der hun blant annet forteller om turen de tok til Tonekollen med kvinner som har innvandrerbakgrunn

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.