Kommunetopp i Seljord: Brattefjell

Vi var på høstferie og fokuserte på kommunetopper. Brattefjell i Seljord har vi vurdert å ta flere ganger, men fjellet er lett å prioritere bort. Det er ikke en veldig krevende tur, men ganske lang og uten sti og merking til toppen.

Her er det mulig å parkere

Været var pent og lite vind, da var det bare å gjøre et forsøk. Vi kjørte bobilen til Sudbø med hjelp av Google koordinatene som sto på UT.no beskrivelsen (link ligger nederst i artikkelen). Her var det plass til bobilen vår og kanskje en bil eller to til. Ikke kjør lengre inn, her er det ingen parkeringer annet enn til de hyttene og en gård som ligger innerst i veien.

Det går en vei opp til Sandsetdammen, jeg vet ikke om denne er stengt med bom eller ikke, men har du med sykkel kan det være en ide å sykle opp hit og gå videre derfra. Mulig det er ganske bratt, men da går det ihverfall fort nedover igjen senere.

Her starter stien

Første del av turen går inn til gården Sudbø og videre opp i hyttefeltet. Ganske bratte bakker, så kroppen kommer fort i gang. Stien mot Brattefjell går opp ved siden av parkeringen til en av hyttene øverst i feltet og traverserer bortover i bjørkeskogen. Det er mye myrterreng og når vi gikk her var det temmelig vått.

Når stien deler seg og går mot nordøst, er den enkel å følge en halv kilometer til man kommer inn i den større myra. Her mistet vi stien med en gang, og valgte å følge beste rute igjennom området. På andre siden av myra brukte vi ikke tid på å finne igjen stien, så vi gikk mellom toppene 1121,4 i sør og 1102,1 i nord. Vi kom ned mot Grovatn midtre litt for langt sør, og der er det ganske bratt men ikke umulig å komme seg ned. Prøv heller å finne stien eller treffe omtrent der stien går ned mot vannene.

Brattefjell

Over elven mellom Grovatn midtre og Grovatn søndre ligger det planker i myrterrenget og det er en bro. Vi tok en rast ved hytta, og på det tidspunktet hadde vi brukt 1 time og 45 minutter.

Fra hytta går det en sti på høyre side av bekkefaret, det kan være litt vanskelig å finne ut hvor den starter, men går du i riktig retning finner du den fort. Denne stien går ganske bratt oppover, helt til den stopper når det flater ut. Herfra og opp til toppen er det bare å finne den beste ruten.

Vi gikk noen hundre meter mot sør, på hva vi trodde var en sti – men den dreide aldri av mot toppen. Da gikk vi mer eller mindre i rett linje mot toppunktet.

Alltid deilig å komme til topps

Rett før toppen er det litt brattere fjell, men null problem å finne en god rute og plutselig sto vi på toppen. Utrolig fin utsikt i alle retninger. Vi var på toppen ganske nøyaktig etter 3 timer på tur.

Ned fra Brattefjell gikk vi mer eller mindre i rett linje ned mot der vi visste at stien går, og når vi kom dit gikk det relativt raskt å komme seg til bunnen. Vi valgte å følge stien mot Sandsetdammen, og valgte senere å ta en stien som gikk over myra. Her burde vi nok tenkt oss bedre om, for jeg tror det er bedre å følge stien mot Sandsetdammen hele veien og unngå myrområdet.

På myra fant vi et reinsdyr kadaver

Kom oss igjennom myra og fant stien på andre siden, gikk relativt fort å komme seg tilbake til bilen, og da hadde vi vært nøyaktig 5 timer på tur.

I følge UT.no beskrivelsen er det 7,5 kilometer hver vei, men jeg tror nok turen er litt lengre enn 15 kilometer. Mulig det bare kjennes slik siden det ble en del tråkking igjennom myr og ulendt terreng.

Linker og annen informasjon

https://ut.no/turforslag/1113220/topptur-til-brattefjell

Her er Instagram reels videoen fra turen til Brattefjell

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.