Kommunetopp i Nes: Ursknappen

Da situasjonen med corona viruset oppstod, startet vi på et litt mindre prosjekt, nemlig å ta alle kommunetoppene i tidligere Akershus fylke. Det er totalt 22 stykker, og nå gjenstår kun 5 topper før denne turen. Ursknappen ligger nord i Nes kommune, og er ikke den enkleste av kommunetoppene å nå.

Ursknappen

Det er nok ikke mange som legger turen til Ursknappen i April, eller de fleste andre månedene i året for den saks skyld. Grunnen til dette er at den er litt vanskelig tilgjengelig, og det er vel de som ønsker å sanke en kommunetopp som tar seg bryet med å komme hit.

20200415_131244209_iOS (2)
Her er vi ved Kanken. Stien starter nok noen hundre meter lengre ned skogsveien

Vi la planen i forkant, og fant ut at vi skulle kjøre mot Skarnes. Der tok vi veien videre mot Sand på riksvei 24. Den veien vi opprinnelig hadde planlagt å ta viste det seg at vi ikke kunne kjøre, så vi fortsatte til Sand og tok riksvei 181 noen hundre meter og svingte inn Sandbekkvegen.

Sandbekkvegen er en skogsvei, og det kan ikke ha vært mange ukene siden det ikke gikk an å kjøre der. Det koster egentlig 25,- kroner å kjøre inn, men kassen du skal legge pengene i er ødelagt, inntil den er fikset er det ikke betaling for å benytte veien.

20200415_132105920_iOS (2)
Terrenget er ganske bratt noen steder. Her får vi opp varmen. Har ikke funnet stien enda.

Det hadde vært skogsarbeide i området, og veien er ikke grei å kjøre med en vanlig bil. Jeg satte vår Audi e-tron i “Offroad” modus og luftfjæringen gjør da at bilen blir høyere. Det var bra med Quattro firehjulstrekk, for visse steder var det mye is og snø. Uten vinterdekk ville det ikke gått, og det hadde ikke vært mulig å kjøre inn her med en vanlig personbil. Det er muligens litt bedre senere på våren, sommeren eller høsten.

I følge beskrivelsen vi fant, skulle vi kjøre inn og parkere ved et sted som heter Kanken. Når du kommer såpass langt inn i skogen er det svært dårlig mobildekning, så vi navigerte med MTBmap og Norgeskart.no i offline modus.

Kanken er to gamle bygninger som står til høyre for veien, vi kom ikke helt dit siden veien var full av snø. Vi fikk parkert ved veien og gikk videre til fots. På grunn av dårlig mobildekning var vi litt usikre på hvor stien skulle starte. Det så ut som den skulle starte ved Kanken, men vi fant den ikke.

20200415_134833549_iOS
Vi har funnet stien, stemningen er god

Jeg fikk plottet inn Norgeskart.no app’en og vi peilet inn luftlinje mot toppen av Ursknappen, det var ca 2 kilometer, og vi gikk på. Tanken var at vi ville finne stien etterhvert, men det viste seg å være vanskeligere sagt enn gjort. Det var nemlig ganske mye snø i terrenget, og sannsynligheten for å finne den var ganske liten. Terrenger var også ganske kupert, så vi bøyde hodene og pløyde på igjennom skogen i snøen. Heldigvis var det fremdeles kaldt på nettene, så snøen var knallhard de fleste steder, de andre stedene sank vi igjennom.

Ikke langt fra toppen fant vi stien, og gleden var stor. Det var en eller to entusiaster som hadde gått her før oss, så vi fulgte deres spor så godt det lot seg gjøre.

20200415_140402896_iOS
Rett ved toppen ligger denne steinen

Toppen av Ursknappen ligger fint til, med utsikt mot Nes kommune, for det meste ser man skog.

På vei tilbake fulgte vi stien til Furumyrkoia, og vi fant ikke stien som gikk videre. Når jeg sjekket i etterkant, burde vi leitet litt bedre på sørsiden av denne hytta, for det er der stien går. I stedet ble det delvis vassing i snø tilbake til skogsveien omtrent der vi hadde parkert bilen.

Oppsummering

Det er også mulig å ta Ursknappen med utgangspunkt fra andre siden. Da går du forbi Steinsjøen. Se artikkelen fra Romerikes blad under linkene under for mer informasjon. I den artikkelen står det ikke noe om hvordan man kommer seg til stedet der turen starter, heller ikke hva det heter der man parkerer. Vi vil vel anbefale å finne ut av dette, eller kjøre forbi Kanken og finne den stien som går til Ursknappen. Å ta denne turen så tidlig som vi gjorde anbefaler jeg ikke.

Linker

https://peakbook.org/tour/149354/Ursknappen+-+Nes+i+Akershus.html

https://www.rb.no/lokale-nyheter/turbeskrivelse-ursknappen-i-nes/s/1-95-5198536

Corona virus – 19 aktiviteter

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen – vår lokale kommunetopp. Ikke utsikt, ikke sti – for spesielt interesserte.

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen – denne toppen ligger litt utilgjengelig til. De fleste går til Bjønnåsen og Ramstadslottet i stedet, der begge stedene har fin utsikt. Vi kan anbefale å ta turen til Barlindåsen bare for å kunne skryte av at du har vært der!

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor – er du ute etter å samle på kommunetopper, bør du ta Bjørnholen (høyeste punkt i gamle Sørum, og nå i Lillestrøm kommune)

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen – dette er en tur som er omtrent like lang som å gå til Blekketjernshøgda, men ikke like bratt og toppen er tilgjengelig på en mye bedre måte. Flott utsikt i tillegg gjør at vi anbefaler denne. For de som ikke orker å gå så langt, så kan man snu ved Busterudvangen.

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen – har du interesse av stisykling, så anbefaler vi å ta sykkelen til høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Akkurat passe krevende oppover og herlig flyt tilbake til bilen.

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Ski: Tømmerås – denne turen er en av de fineste så langt i dette prosjektet og anbefales på det sterkeste.

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda – en lang tur. Hvis du ikke er så interessert i å samle på kommunetopper, er turen til Rundkollen veldig fin. Har du kommet dit kan du vurdere å gå videre til Blekketjernshøgda. Det er ikke sti hele veien, men du finner nok frem.

Kommunetopp i Vestby: Høyåsen – et turmål for spesielt interesserte. 140 meter over havet. Kun 15 kommunetopper i Norge som er lavere.

Kommunetopp i Aurskog Høland: Sommerfjøstoppen – litt utenfor allfarvei, men må tas hvis alle toppene skal kunne krysses av.

Kommunetopp i Asker: Bergsåsen – bratt og fin tur, fantastisk utsikt.

Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen – dette er en fin tur, selv om utsikten er bedre hvis du går litt unna toppunktet.

Kommunetopp i Eidsvoll: Skreikampen – dette er en veldig fin tur, bør tas når det er god sikt

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

 

One Reply to “Kommunetopp i Nes: Ursknappen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.