Fylkestopp i Østfold: Slavasshøgda

Etter en svært aktiv påske med 8 toppturer på rad, våknet vi opp på Gol og planen var å komme oss hjem før trafikken ble helt crazy.

Vi dro avgårde klokka 07.00 og var hjemme på Lørenskog klokka 09.30. I bilen kom jeg med forslaget:

“Vi skal ikke ta fylkestoppen i Østfold i dag da?”

Solvor så på meg som jeg var en idiot, men etter litt overtalelse ble hun med på ideen. Planen ble en rask avlasting av utstyr hjemme og avreise videre mot Østfold så snart som mulig.

Vi skulle egentlig tatt denne toppen en ettermiddag før påske, men Solvor ble syk – så vi fikk ikke gjennomført den turen som planlagt. Slavasshøgda er 336,2 meter over havet, så vi droppet skredutstyr. Sist det gikk skred i dette området var vel under forrige istid?

Lørenskog – Rømskog

Ikke tro at det er en kort tur å kjøre til Rømskog, nei det tok 1 time og 15 minutter å komme seg dit fra Lørenskog. I følge UT.no skulle det være 4 kilometer å gå på ski, og forventningen var at det skulle være oppkjørt løype.

Vi tok av ved innkjøringen til Rømskog Spa, og så skilting mot Haukenestårnet. Fant ingen oppkjørt skiløype, men et skilt som pekte mot Haukenestårnet. Der sto det at vi var 500 meter unna. Jeg skal innrømme at vi ikke hadde gjort nok undersøkelser før vi dro mot Østfold, men det var ok med snø i området, så vi kunne komme oss frem på ski.

Vi gjør oss klar til tur

Da var det bare å få på seg fjellskiene (må ha det på topptur) for Solvor og meg. Barna fikk langrennski som ikke var smurt. Smøringen befinner seg på hytta, så det var mildt sagt bakglatt for de minste.

Skiene er på, og vi går de siste meterne til tårnet

Solvor og jeg trasket rett opp bakkene med langfeller, Sina og Oline ga fort opp å gå med sine bakglatte ski, så de tok de av og gikk for det meste på beina fremover.

Etterhvert nærmet vi oss det vi trodde var toppen, og skiene til barna ble tatt på igjen.

Haukenestårnet

Denne hytten bruker standard DNT nøkkel, så vi inspiserte hytta og konkluderte med at “her kan det nok være trivelig”, men vi kommer nok ikke tilbake for å overnatte med det første. Til det er bilturen for lang, og det finnes hundrevis av andre hytter som også skal besøkes. Men det er alltid gøy å kunne huke av nok en DNT hytte vi har besøkt, selv om vi ikke har overnattet der.

God stemning. Målet vårt om å gå til Slavasshøgda ble skrinlagt, da vi trodde det kom til å være oppkjørte løyper i området.

Nedkjøringen

Nedkjøringen var temmelig krevende på langrennski og fjellski. Null kontroll, men alle kom helskinnet tilbake til bilen. Solvor hadde et flott tryn ned siste bakken, det gikk heldigvis bra.

Vi brukte vel 25 minutter opp, der mesteparten av tiden gikk med til at barna skulle ta av og på skiene endel ganger. Nedkjøringen gikk på under 10 minutter.

Østfold’s høyeste topp?

Slavasshøgda ligger i Rømskog kommune, og fra 2020 skal denne kommunen slås sammen med Aurskog-Høland. Det vil si at denne toppen blir en relativt lav topp i Akershus.

Vel, det viser seg også at ekspedisjonen hadde misforstått alt sammen, og vi har vært på Haukenesfjellet – der Haukelitoppen ligger. Det er derfor slik at vi ikke har vært på Slavasshøgda. Den toppen ligger et par kilometer unna, og det var ikke aktuelt å prøve oss på dette denne dagen. Hadde Solvor og jeg vært alene hadde den turen tatt kort tid på fjellski, men Sina og Oline hadde så bakglatte ski at det ble helt uaktuelt å gå noe videre. I terrenget var det heller ikke hardt nok til at de kunne gå på beina.

Prolog

Nesten to år senere tok vi turen til Slavasshøgda på ski sammen med Sina og Oline. Denne gangen hadde alle fjellski, og vi brukte en annen strategi for å komme opp på Østfolds høyeste topp.

Les mer om den turen her: Østfold: Slavasshøgda

Les om de andre fylkestoppene vi har gått til her: 19 Fylkestopper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.