Fylkestopp i Østfold: Slavasshøgda

Etter en svært aktiv påske med 8 toppturer på rad, våknet vi opp på Gol og planen var å komme oss hjem før trafikken ble helt crazy.

Vi dro avgårde klokka 07.00 og var hjemme på Lørenskog klokka 09.30. I bilen kom jeg med forslaget:

“Vi skal ikke ta fylkestoppen i Østfold i dag da?”

Solvor så på meg som jeg var en idiot, men etter litt overtalelse ble hun med på ideen.

Vi skulle egentlig tatt denne toppen en ettermiddag før påske, men Solvor ble syk – så vi fikk ikke gjennomført den turen som planlagt. Slavasshøgda er 336,2 meter over havet, så vi droppet skredutstyr. Sist det gikk skred i dette området var vel under forrige istid?

Lørenskog – Rømskog

Ikke tro at det er en kort tur å kjøre til Rømskog, nei det tok 1 time og 15 minutter å komme seg dit. I følge UT.no skulle det være 4 kilometer å gå på ski, og forventningen var at det skulle være oppkjørt løype.

Vi tok av ved innkjøringen til Rømskog Spa, og så skilting mot Haukenestårnet. Fant hverken skiløype eller annet enn et skilt som pekte mot tårnet. Der sto det at vi var 500 meter unna.

Vi gjør oss klar til tur

Da var det bare å få på seg fjellskiene (må ha det på topptur), og barna fikk langrennski som ikke var smurt. Smøringen befinner seg på hytta, så det var mildt sagt bakglatt.

Skiene er på, og vi går de siste meterne til tårnet

Solvor og jeg trasket rett opp bakkene med helfeller under skiene, Sina og Oline ga fort opp og tok av sine ski og gikk oppover.

Etterhvert nærmet vi oss toppen, og skiene til barna ble tatt på igjen.

Haukenestårnet

Denne DNT hytten bruker standard nøkkel, så vi inspiserte hytta og konkluderte med at “her kan det nok være trivelig”, men vi kommer nok ikke tilbake for å overnatte. Til det er bilturen for lang, og det finnes hundrevis av andre hytter som også skal besøkes.

God stemning når målet er nådd

Nedkjøringen

Nedkjøringen var temmelig krevende på langrennski og fjellski. Null kontroll, men alle kom helskinnet ned. Solvor hadde et flott tryn ned siste bakken, det gikk heldigvis bra.

Vi brukte vel 25 minutter opp, der mesteparten av tiden gikk med til at barna skulle ta av og på skiene endel ganger. Nedkjøringen gikk på 10 minutter.

Sykt deilig å være “ferdig” med denne krevende toppen, i form av at det ikke alltid er mye snø her.

Østfold’s høyeste topp?

Slavasshøgda ligger i Rømskog kommune, og fra 2020 skal denne kommunen slås sammen med Aurskog-Høland. Det vil si at denne toppen blir en relativt lav topp i Akershus.

Vel, det viser seg også at ekspedisjonen hadde misforstått, og vi har vært på Haukenesfjellet – der Haukelitoppen ligger. Det er derfor slik at vi ikke har vært på Slavasshøgda. Den toppen ligger et par kilometer unna.

Jeg tviler på at vi tar denne turen igjen – og erklærer derfor at vi har vært i toppen av Haukelitårnet som er høyere enn det høyeste punktet i Østfold! Dette blir som å si at man har vært på 7 Summits, men var på toppen ved siden av Mt. Everest – men slik blir det. Gnager dette for mye på samvittigheten, får vi vel ta en ettermiddagstur til Slavasshøgda.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.