Bøvelstad fra Flateby

Planlegging frem i tid er noe vi er gode på, de mer impulsive turene vi gjør er litt vanskeligere å gjennomføre, spesielt når de involverer å bruke noen av DNT hyttene i Oslo-området. Grunnen til dette er at selv om det er mange hytter å velge mellom, er det flere av de som har få sengeplasser. Bøvelstad er en hytte i Østmarka med 17 sengeplasser, og derfor skal det litt mer til for at hytta skal bli full.

Tidligere har vi vært på Øvresaga, og den gangen gikk vi inn fra Bysetermåsan. Avstanden mellom disse hyttene er relativt kort, så det går an å gå mot Øvresaga og ha Bøvelstad som et alternativ hvis man ønsker.

Denne gangen kjørte vi til Flateby, og parkerte bilen ved et tilsynelatende nedlagt skisenter. Den første biten går på grusvei og det var ikke spesielt godt skiltet i starten. Det eneste tegnet på at man er på riktig vei er noen DNT skilt uten anvisning til hvilke destinasjoner de peker mot. Ved et av disse skiltene skal du ta til venstre i et Y-kryss.

Det er kjempekjedelig å gå på grusvei, men det er kun de første 1.5-2 km. Stien går inn i skogen, og vi hadde usedvanlig pent vær på turen mot Bøvelstad.

Sina (6) på et av de kortere partiene på grusvei

Terrenget er småkupert hele veien, og stien går igjennom flere åpne hogstfelt – noe som gjør at du får mer å se på enn å kun vandre igjennom vanlig skogsområder. Noen steder er det til dels krevende terreng, men ingen utfordringer for de som har normal helse.

Solvor og jeg hadde med oss temmelig mye i sekkene, og turen var 8 km en vei. Vi trodde den skulle være 6 km (det var opplysningene på UT.no), og hadde nok ikke gått den hvis vi visste det. Alle var temmelig slitne når vi kom frem, men Bøvelstad viste seg i all sin prakt. Solen sto lavt men temperaturen var høy, så vi satte oss på benkene utenfor hytta og fikk spilt litt kort.

Idyllisk utenfor hytta på Bøvelstad

Hytta ble ganske full etterhvert, så et tips er å booke plass før du skal da, skrive deg inn i besøksprotokollen og okkupere sengene du skal bruke. Det er lettere kaotisk når 5-6 ulike grupperinger skal lage mat om hverandre, men det hjelper hvis alle er fleksible.

En giftig liten rakker glinser i solskinnet

Noe av grunnen til at sekkene var såpass tunge, var den vanlige børen med komfortkilo – i tillegg var værmeldingen litt vanskelig å tyde, og ingenting tydet på at været skulle være så flott som vi opplevde. Derfor måtte vi ha med klær til de fleste scenarioer, noe som er det eneste fornuftige å gjøre.

Hytta har et soverom i 1. etasje og sovesal i 2. etasje. Det er mulig det finnes ekstra madrasser i tillegg, det sjekket vi ikke, for så fullt ble det ikke. Dette er nok et fint sted å gå på skitur til også.

Det er mye bever i området, og stien går rett forbi en dam som beveren har bygget. Har dere godt med tid er det en ide å bruke en av de 3 kanoene som finnes på Bøvelstad. Vi gjorde det da vi var på Øvresaga, noe barna synes var veldig spennende.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.