Skottland: The Boreraigh Loop

Jeg hadde så sinnsykt høye forventninger til stisykling på Isle of Skye, noe som dessverre ble sterkt nedjustert etter det ene forsøket vi fikk til å sykle her. Øygruppen er helt fantastisk å besøke, men vi kommer nok ikke til å dra hit med syklene igjen hvis det ikke blir litt bedre beskrivelser av de mulighetene som finnes.

Jeg tror det blir som å dra til Lofoten for å stisykle, for det finnes mange likheter mellom disse øygruppene.

En utfordring er å finne ut hvilke stier som kan sykles, og hvilke som passer for oss vanlige dødelige og ikke bare sponsede akrobater med Redbull på hjelmen.

The Boreraigh Loop

Av de stiene som vi vurderte, var det denne som fremstod som den med minst risiko i forhold til bomtur eller dårlig stemning. Men når vi har kjørt nesten 2.500 kilometer for å komme til Isle of Skye, er det bare å ta på ekspedisjonshjelmen og sette i gang.

20190708_115450922_iOS
Perfekt vær for en sykkeltur. Jentene sykler forbi den gamle kirken der stien starter ca. 200 meter lengre bort.

I de beskrivelsene vi hadde lest om turen, sto det at den er på 18 kilometer til sammen. Av erfaring er dette omtrent det dobbelte av hva vi klarer som familie på en teknisk rød sti uten at “smilet” går nedover på ungene og vi voksne starter å slite med motivasjonen selv.

Du kjører inn ved Broadford, og det er svært viktig å skrive inn koordinatene du skal før du kjører herfra. For det er ikke nett- eller mobildekning i dette området.

Ta skjermbilder av beskrivelsene også, hvis ikke hukommelsen din er eksepsjonell.

Vi knottet inn Boreraigh i Google, og skjønte etter hvert at det ikke går an å kjøre til denne ruinerte landsbyen. Du fortsetter på små veier helt ut til havet, der det er en strand med plass til å parkere. Mest sannsynlig er det 3-4 tyske bobiler her samtidig.

Starten

Etter en klargjøring på stranden, sykler vi tilbake den veien vi kom, forbi ruinene av en gammel kirke (på din venstre side) og et par hundre meter til du kommer til en grind på høyre side av veien. Det er også mulig å parkere ved kirken, men det er greit med litt oppvarming på grus og asfalt før du starter på stien.

20190708_113921916_iOS
Oline sykler først, og har god flyt.

Etter grinden er det noen hundre meter inn på flaten, før stien går opp til høyre.

Første stigningen er noen kilometer, og er ikke noe problem. Blir det for drøyt er det bare å dytte sykkelen. Hold til venstre etter første bakken, der blir stien mer singletrack og smilene på småjentene starter å komme. De virker ikke for entusiastiske til å sykle oppover enda, men det kan jo endre seg med årene.

20190708_123654377_iOS
Isle of Skye er full av sauer, og da må man bære sykkel over grinder som denne.

Syklene må løftes over en grind, deretter blir det ganske god flytsti innover i terrenget. Her tenker jeg at det kan bli skikkelig bløtt når det har regnet, og jeg vil ikke anbefale å ta denne turen når det regner kraftig. Kommer med inn på det senere.

20190708_115259527_iOS
Nå er Oline (8 år) klar for å sykle nedover der ruinene av Boreraigh ligger.

Etter 1-2 kilometer med relativt flatt terreng, går stien nedover til den gamle byen Boreraigh.

20190708_125038385_iOS
Boreraigh ligger inne i en liten fjord, og utsikten på vei nedover er helt fantastisk

Boreraigh

På 1850-tallet ble denne landsbyen tømt for beboerne, for å gi rom til beitemarker til sauer.

20190708_120305849_iOS
Gamlefar i farta!

Nedkjøringen til Boreraigh byr ikke på noen større utfordringer, utsikten er fantastisk og det er virkelig flott å komme hit i det gode været som vi opplevde denne dagen.

20190708_121521515_iOS
En pust i bakken, litt mat og drikke i ruinene ved Boreraigh.

Vi tok en pust i bakken, slukte litt mat og kom oss av gårde igjen.

Returen langs stranden

Her er det noen kortere partier med god flyt, men mest knot. Denne delen er ganske eksponert til tider, og da mener jeg ikke med store høyder som gir deg høydeskrekk, men stien går i bratt terreng der det ikke er bra å miste balansen, i hvert fall ikke hvis du faller ut til venstre (les: mot havet). Denne delen er nok opprinnelig en sti laget av sauer og de som må hente de på høsten, og egner seg ganske dårlig til sykling. I noen av beskrivelsen står dette som flytsti, men da har du et helt annet nivå på syklingen enn den gjennomsnittlige stisyklist.

20190708_123741768_iOS
Mye trilling langs stien ved kysten

Ett av partiene måtte vi bære syklene til barna, uten at det bød på noen større problemer.

20190708_140059006_iOS
Solvor koser seg selv om det er total mangel på flyt

En viktig detalj: Denne stien kan du trille og bære sykkelen, bare ikke tro at du får syklet hele runden.

Siste del

Siste del av stien er muligens det som er beskrevet som god flytsti, men vi norske stisyklister kaller det grusvei. Du kan få god fart nedover, men det lite tilfredsstillende sykling.

20190708_130723583_iOS
Har båret sykkelen til en av de minste opp denne bakken som er litt brattere enn det ser ut, og er på vei ned for å hente min egen. Temmelig klar for litt flyt.

Oppsummering

Er du på Isle of Skye og har tenkt å sykle, er dette en middels krevende runde som omtrent alle klarer å komme seg igjennom. Ikke la deg avskrekke av distansen på 18 kilometer, da 4-5 av disse er på asfalt tilbake fra stranden (der du bør parkere), mye av det du sykler oppover er på traktorvei. Dessuten er det kanskje 4 kilometer med grusvei tilbake det siste stykket til bilen. Så i bunn og grunn er det lite stisykling å snakke om.

20190708_144258246_iOS
Nelly fant seg en benk med utsikt.

Ta denne runden på en godværsdag, ta med niste og kos dere i solen sammen med sauene i Boreraigh. Er det ekstra pent vær, kan du ta en dukkert i havet her også.

Vi brukte ca. 3,5 time på denne runden, og den kan helt klart sykles mye fortere.

Linker

https://www.mbr.co.uk/routes/scottish-highlands/uk-trails-skye-318655

https://www.skyebikeshack.com/where-to-ride

https://www.isleofskye.com/skye-guide/top-ten-skye-walks/boreraig

Les mer om sommerferien vår i Skottland:

Sommerferien 2019

Skottland: Tweed Valley

Skottland: Glentress Mountain Bike Park

Skottland: Newcastleton

Skottland: Comrie Croft

Skottland: Lost Valley

Skottland: Ben Nevis

2 Replies to “Skottland: The Boreraigh Loop”

  1. Så fint at dere fikk syklet noe på Isle of Skye da – om ikke annet for naturen sin del og ikke selve syklingen. Isle og Skye vil jeg gjerne tilbake til og utforske mer til fots. Skjønner at det kanskje ikke her man planlegger stisykkelferien sin (er heller ikke i Redbull-på-hjelmen kategorien) 🙂

    1. Jeg er overbevist om at The Quiraing kanskje er det beste stedet for sykling. Men, det kan også være for bratt og eksponert.

      Er jo bare å ta turen…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.