Skottland: Isle of Skye

Nå hadde vi vært på reise en stund, og triptelleren på bilen viste at vi hadde kjørt mer enn 2000 kilometer siden vi dro hjemmefra. Det er sommerferie, og vi er på vei mot Isle of Skye, øya som har områder med flott natur og forhåpentligvis aktiviteter vi kan gjøre.

Vi kjørte fra AirBnB stedet vi hadde leid utenfor Fort William og tok ferjen fra Mallaig til Armadale. Der ble reisefølget splittet i to, siden vi ikke hadde kjøpt billetter og dermed måtte stå som reserver i forhold til de som eventuelt ikke rakk ferjen.

IMG_9275
To sykler på taket og en takbag med plass til 175 liter med bagasje, samt tre sykler på hengerfestet bak. Man får ikke med seg mer enn dette i en Audi Q5!

Audien vår med full oppakning ble stående bakerst på ferjen, og vi måtte være forsiktige når vi skulle kjøre ut. Det var kun noen centimenter klaring til sykkelstyret på taket.

Nordmenn, kinesere og japanere

Etter en kort runde på internett mens vi spiste lunsj i Broadford, la vi opp en svært intensiv dag. Nå skulle vi igjennom flere av høydepunktene som blir anbefalt for turister.

IMG_9292
Veldig fint vær den første dagen på Isle of Skye. Sauene koser seg og blir fete igjennom sommeren.

Skal du på ferie til Isle of Skye, er det svært mange områder som ikke har internett dekning. Det er viktig å tenke på, spesielt hvis du skal bruke Google Maps, Spotify og Storytel.

Neist Point Lighthouse

Dette er i følge markedsførerne det flotteste fyret i Skottland, og det måtte vi jo oppleve. Det tok oss ca. 1.5 time å kjøre på svingete veier fra Broadford, og vi var maks heldige med været. Blå himmel og temperatur på rundt 17-18 grader. Bedre enn dette blir det sjelden på Isle of Skye.

IMG_9400
Neist Point Lighthouse. Tar seg vel best ut fra avstand.

Hvis du skal ta den enkleste løsningen, og droppe å gå ned til fyret, så går du et lite stykke oppover fra parkeringen, og derfra får du kanskje den beste vinkelen for det perfekte bildet av Neist Point Lighthouse. Et perfekt alternativ hvis du skal ta gode bilder ved solnedgang.

Vi derimot, tok nevøen vår i bæresæle og gikk den fine turen ned. Når du kommer tett på et stedet ganske slitent, og hadde dette vært hjemme i Norge, hadde selvfølgelig DNT tinget på hele stedet og gjort det til et svært populært overnattingssted. Men slik er det ikke her.

Fairy Glen

Sulten gnagde, og jeg var klar for å “bli ferdig” med Fairy Glen på null komma niks. Men, selve stedet var såpass flott at vi fikk klatret litt rundt og sett oss godt rundt. Jeg fikk parkert bilen litt utenfor veien, og følte at vi var på ekspedisjon.

IMG_9482
Fairy Glen er absolutt verdt et besøk!

Det er vanskelig å beskrive Fairy Glen, men det er en liten dal med flott terreng, som bør besøkes når man er her. Har du stor bobil, er det bare å kjøre videre, eller ta sykkelen opp den svært smale veien.

Quiraing

Etter en bedre middag nede i Uig, på et sted som så svært slitent ut – bar det avgårde i bilen igjen. Vi hadde splittet oss opp etter Neist Point Lighthouse, og nå kjørte vi igjennom området sør for Quiraing.

IMG_9507
Quiraing er visstnok et sted man kan sykle, men jeg er usikker på hvordan stiene er. I noen beskrivelser står det at dette er veldig bra og ingen problemer, andre steder står det at det kan være eksponert og bratt terreng. Sannheten ligger kanskje et sted i midten?

Dette stedet kan man sykle, og hadde jeg visst det jeg vet nå, skulle vi nok stoppet denne dagen og tatt den 6.5 kilometer lange runden. Været var helt nydelig, og det ville nok vært en perfekt dag å gjøre dette på.

Vel, vi kjørte forbi og var imponert over den vakre naturen. Det ble ihvertfall knipset endel bilder fra bilen.

Kilt Rock og Mealt Falls Viewpoint

Vi kjørte forbi Staffin Beach (der finnes det avtrykk etter dinosaurer), Brothers Point (gåturen hit tar ca. 1.5 time tur/retur) og svingte inn ved Kilt Rock og Mealt Falls Viewpoint. På dette tidspunktet var det bare en overfylt Audi med fem nordmenn og fire fem biler med kinesere og japser igjen. Resten av turistene satt på puben og snakket om de to tingene de hadde sett denne dagen.

IMG_9528
“Er man turist, gjelder det å være effektiv” (nytt japansk ordtak)

En kinesisk far hadde verdens lengste selfiestang med et kamera på toppen, og vi moret oss på deres vegne. Lykkeligere gjeng har jeg ikke sett på lenge.

Old Man of Storr

Når du kommer flyvende nedover kystveien, bør du stoppe for å betrakte Old Man of Storr på avstand. Dette er en steinformasjon som står igjen etter erosjonen som området har vært igjennom de siste hundreogfemti millioner årene. Den gangen var visstnok fjellene her på høyde med Himmalaya, men vær, vind og kontinentale sokler som sklir rundt endrer det meste.

Nå overgikk vi også den mest ivrige asiater, vi tok på oss hettegenser og lue og travet opp i terrenget ved Old Man of Storr.

IMG_9548
Old Man of Storr er den steinformasjonen som stikker opp i horisonten.

Bildene ble mørke, men opplevelsen var god for det. Jeg tror det er best å komme opp hit tidlig på morgenen.

Klokka var 21.45 når vi var nede ved bilen, parkeringsplassen var helt tom, bortsett fra en tysk bestefar (han så tysk ut) og hans barnebarn som skulle sykle så langt de kunne opp til den gamle mannen.

Nå var det på tide å komme seg til Portree og sjekke inn på AirBnB stedet vi skulle bo i to dager.

Portree

Portree fungerer godt som en base for opphold på Isle of Skye. Men på sommeren er det svært mange mennesker i denne lille byen, og vi hadde såpass problemer med å finne et sted å spise middag at vi endte opp med å steke frossenpizza hjemme i leiligheten.

20190707_211112024_iOS
Her bodde vi i de idylliske husene nede ved havnen i Portree.

Det var ganske dyrt å finne en leilighet til oss i Portree området, så vi var kun på Isle of Skye i to overnattinger. I etterkant hadde det vært greit å være her lengre, men dessverre var vi ikke like heldige med været resten av tiden vi var her.

Sykling på Isle of Skye

Jeg hadde så sinnsykt høye forventninger til stisykling på Isle of Skye, men det var vanskelig å finne turer vi kunne sykle sammen. Ofte er mange av rutene alt for lange, eller beskrivelsene er litt vage.

Vi endte opp med å sykle The Boreraigh Loop som ligger litt sør for Portree. Det var en fin tur, men mest på grunn av fin natur og godt vær denne dagen.

The Quiraing er en runde på 6.8 km, som visstnok er syklebar. Hadde det ikke høljet ned siste dagen vi var på Isle of Skye, hadde vi testet ut dette.

Vi var også innom Skye Bike Shack, som er en pitteliten sykkelbutikk som ikke var åpen når vi var der. Under linker finner du informasjon om deres anbefalinger.

Glen Sligachan er en annen rute vi vurderte, men tok heller The Boreraigh Loop.

En betraktning som er viktig å presisere, er at Isle of Skye er full av vanlige turister. De bilene som har sykler med seg, er som regel bobiler, og syklene de har med seg, har som regel kurv til matvarer på styret. Det er ingenting som tyder på at Isle of Skye satser på sykkelturisme, da hadde informasjonen nok vært lettere tilgjengelig.

Skal du til Skottland for å sykle, ville vi anbefale Tweed Valley.

Linker

http://www.globetrotterelisa.com/isle-of-skye/

https://adventurousmiriam.com/isle-of-skye-scotland/

https://www.earthtrekkers.com/perfect-isle-of-skye-itinerary/

https://www.mountainbikeworldwide.com/bike-tours/torridon-skye-scotland

https://www.mbr.co.uk/routes/scottish-highlands/uk-trails-skye-318655

https://www.skyebikeshack.com/where-to-ride

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.