Skottland: Fort William

Vi startet sommerferien i Tweed Valley, og dro videre mot Fort William. Dette er etter deres eget utsagn friluftsbyen i Skottland, og vi startet første dag med dryssende regn og litt usikkerhet rundt om vi kom til å kunne følge de planene vi hadde.

Det er viktig å være mentalt forberedt på at det kan være mye vær i Skottland, og vi var nok litt uheldig når vi var her, men slik er det nå.

I dette innlegget skal jeg skrive litt om de friluftsaktivitetene du kan gjøre i Fort William. Det finnes mange andre ting å gjøre, spesielt på en regnværsdag – og det oppsummerer jeg til slutt.

Ben Nevis

Dette fjellet er Storbrittanias høyeste, og et svært populært turistmål. Vi gikk opp på dette fjellet, og det kan dere lese mer om her: https://19topper.blog/2019/07/06/skottland-ben-nevis/.

IMG_9242
Her er vi på vei opp Zig-Zag delen på tur til toppen av Ben Nevis

Denne turen bør du ta når det er fint vær. Det er som regel 6 grader kaldere på toppen enn ved utgangspunktet til turen, og været kan skifte temmelig fort der oppe. Viktig å ta med regntøy og varme klær, samt rikelig med mat og drikke.

Vi gikk opp dit på en fin dag, skydekket var litt lavt – så utsikt på toppen fikk vi ikke.

Buachaille Etive Mor

Dette er ett av de mest populære fjellene å gå til topps på i Skottland. Turen er 13 km tur/retur og skal ta 7-9 timer. Skottene tar i litt i beskrivelsene av hvor lang tid den tar, så jeg regner med at den tar noen timer kortere under gode forhold.

Fjellet har en nesten perfekt pyramideform og består av en lang rygg på nesten 8 kilometer med 4 topper. Høyeste punkt er 1022 moh (Stob Dearg).

Sykling

Fort William er kjent for seriøs downhill sykling, og siden dette ikke er noe for oss, har vi sjekket ut hvilke muligheter som finnes for slike som oss. For den som liker downhill er Witch Trails stedet å sykle. Her er den sorte downhill løypa som de sykler i verdenscup’en. Lurer du på hvordan den er, kan du sjekke ut Redbull.tv.

Witch Trails har også snillere løyper som ikke krever heiskort, 1 grønn, 1 blå og 2 røde. Vi fikk ikke testet ut disse, siden det regnet litt mye den dagen vi hadde planen om å teste det ut.

Glencoe Mountain Resort

Glencoe området har mange forskjellige aktiviteter, og en av disse er sykling oppe ved skisenteret på høyfjellet. Vi kjørte forbi dette i regnvær på vei til Fort William, men stoppet ikke da vi hadde bestemt oss for å gå en tur i Lost Valley.

Her kan man sykle heisbasert, og det koster kun 30 pund for en familiebillett, så dette kan være verdt et besøk. I følge deres beskrivelse er det en blanding av Land Rover spor og naturlige stier. De har stier med blå, rød og sort vanskelighetsgrad.

https://www.glencoemountain.co.uk/

Glenachulish Forest

Dette er i følge beskrivelsene et lettere område å stisykle i, vi testet det ikke ut på grunn av antall dager vi var her og andre prioriteringer.

https://www.glencoescotland.com/see-do/mountain-biking/local-forests/

The Blackwater & The Ciaran Path

Vi fikk heller ikke sjekket ut denne stien, men beskrivelsene av den bruker store ord, så det kan være den er bra.

https://www.glencoescotland.com/see-do/mountain-biking/the-blackwater/

Glen Duror

Denne stien beskrives som sort i vanskelighetsgrad, for oss var den derfor ikke aktuell.

https://www.glencoescotland.com/see-do/mountain-biking/glen-duror/

Stob Ban

Her varierer beskrivelsene av stien fra “den beste i Skottland”, til at det ikke går an å sykle den. Jeg tror sannheten ligger omtrent i midten, men det fristet ikke nok til å teste ut turen i regnværet.

https://www.mbr.co.uk/routes/scottish-highlands/stob-ban-gps-route-download-319083#J8DHvK3A2GY8hJ3V.99

Andre gåturer

Det er svært mange muligheter for gåturer i området, på denne siden finner du mange tips: https://www.nts.org.uk/visit/places/glencoe/things-to-do

Juving

Canyoning er gøy, og vi hadde tenkt å gjøre dette som en del av bursdagsfeiringen til Nelly. Alle gledet seg noe sinnsykt, så skuffelsen var stor når aktiviteten ble avlyst på grunn av at vannstanden i elven vi skulle juve i var for stor. De har en rute som passer for hele familien, koster endel – men sikkert en flott opplevelse når forholdene er lagt til rette.

http://www.verticaldescents.com/glencoe/things-to-do.html

Vi traff eieren av Vertical Descents på puben, en trivelig kar som liker å dra til Norge for å fiske.

Regnværsaktiviteter

Jeg hadde allerede planlagt endel alternativer i forhold til regnvær, men måtte bruke litt mer tid på å finne ut alle alternativene. Det sier seg vel selv at vi ikke kan få en fullstendig oversikt, men denne listen er temmelig omfattende:

  • Juving. Dette er en aktivitet du kommer til å være bløt igjennom hele tiden uansett, og det hjelper egentlig ikke at det er noen grader varmere på grunn av solen. Selskapet Vertical Descents har en avdeling i Fort William, og de tilbyr blant annet denne aktiviteten. Dette selskapet har også en avdeling i Glencoe, som er like i nærheten. Denne aktiviteten koster 60 pund per person.
  • SeaXplorer er et selskap som arrangerer sight seeing fra rib, de har 1 og 2 timers turer, eller en tur som har fokus på fiske. Jeg er litt usikker med meg selv om dette er en regnværsaktivitet, men det ble ikke et alternativ for oss, siden det ikke var noe ledig. Denne aktiviteten koster endel.
  • National Trust for Scotland arrangerer 1.5 timers eller 3 timers turer med Land Rover i fjellene rundt Fort Williams. Dette kan du gjøre på søndager, tirsdager eller torsdager. Sjekk og book i forveien.
  • Nevis Centre har et ganske fint lekeland for barn mellom 5-12 år, og bowling. Vi testet begge deler, og bowlet noen av de mest elendige rundene som noengang har blitt spilt i Europa. Barna var happy over å slå faren sin.
  • Ben Nevis Distillery Visitor Centre. Whisky, kanskje en aktivitet kun for de eldste.
  • Treasures of the Earth, et etter min mening et fint lite museum med edelstener og fossiler fra hele verden. Veldig bra regnværsaktivitet, kan skippes ellers. Vi var her, og det tar kanskje en time å gå igjennom alt sammen. Mulighet til å kjøpe steiner og fossiler i butikken.
  • Svømmehall i Lochaber Leisure Centre. Vi dro ikke hit, da det er forskjell på å svømme og bade…
  • West Highland Museum. Sikkert gøy hvis du liker gamle ting eller lever et kjedelig liv.
  • Jacobite Steam Train. Dette er damplokomotivet som er godt kjent som toget til Hogwarths i Harry Potter filmene og bøkene. Er nok best på en dag med pent vær, men dette er så populært at du må booke det mange måneder i forveien. Lat som du er god til å gjette hvilken dag det er best vær.

Linker og annen informasjon

http://www.globetrotterelisa.com/glamping-og-topptur-i-skottland/

https://www.glencoemountain.co.uk/

https://www.glencoescotland.com/see-do/mountain-biking/

http://www.verticaldescents.com/fort-william/things-to-do.html

https://seaxplorer.co.uk/

https://www.nts.org.uk/visit/places/glencoe/things-to-do

https://treasuresoftheearth.co.uk/

Svømmehall: https://www.highlifehighland.com/lochaber-leisure-centre/

http://www.westhighlandmuseum.org.uk/

Harry Potter toget: https://westcoastrailways.co.uk/

Hesteridning: https://www.localriding.com/lettershuna-riding-centre-oban.html

https://www.offbeatbikes.co.uk/off-beat-bikes-news/cycle-routes/

Hovedbildet er hentet fra Pixabay

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.