Sommerferien 2019

Planleggingen av sommerferien 2019 startet rett etter vi kom hjem fra fjorårets ferie i Østerrike. Vi har en short list av land vi ønsker å dra til, og denne gangen bestemte vi oss for å dra til Skottland. Reiseruten ble lagt ut fra hvilke muligheter som finnes i forhold til ferjer, for det er helt uaktuelt å fly av den enkle grunn at vi da måtte brukt en formue på leiebil og ikke minst hatt med oss et lass med bagasje på flyet.

Reiseruten

Vi starter med ferje fra Larvik til Hirtshals, deretter kjører vi til Amsterdam for å ta en ny ferje til Newcastle. Denne første delen av turen tar jeg sammen med barna, og Solvor flyr jetfly til Newcastle og plukkes opp av oss der.

Skottland

isle-of-skye-4251972_1920
Bilde: M W / Pixabay.com

Fra Newcastle er det kun en kort kjøretur til første sted vi skal være i Tweed Valley. Dette området er det mest besøkte for sykling i Skottland, og vi ser frem til å utforske det. Deretter skal vi videre til Comrie Croft. Dette området har gode muligheter for stisykling både på konstruerte og naturlige stier, og i umiddelbar nærhet ligger Skottlands eldste destilleri.

Deretter drar vi videre nordover til Fort William. For de som følger med på downhill sykling, er dette en av destinasjonene for World Cup rittene. Vi kommer ikke til å bryne oss på disse løypene, men vil utforske de flotte fjellene i området både på sykkel og til fots. Søsteren min og hennes sønn kommer og blir med oss på denne delen av ferien. Etter Fort William drar vi videre til Isle of Skye, der vi kommer til å sjekke ut alle mulighetene som finnes og deretter drar vi tilbake til området rundt Fort William igjen, ned til Glasgow og videre til Edinburgh. Fra Edinburgh drar søsteren min, hennes sønn og Nelly hjem igjen til Norge.

England

Vi har en overnatting i Lake District National Park i Nord England, drar ned til et område sør for Manchester og videre mot Wales. Begge steder er det flotte områder for de aktivitetene vi liker å gjøre. Her har vi et par knallbra alternativer for stisykling, og vi gleder oss veldig etter å ha sjekket ut videoer på YouTube. Jeg er for meg små landsbyer med hyggelige puber og gårder med bønder som går i sixpence og kjører Land Rover.

Wales

Landet med de rareste stedsnavnene er neste sted vi besøker. Her drar vi først til Gwydir Forest Park og litt sørover. For å gi et eksempel på et sted vi skal bo og de morsomme navnene, så skal vi bo på Pwllgwilym Holiday Cottages and B&B. Jeg tør ikke engang gjette hvordan det uttales!

path-4268179_1920
Bilde: Roman Grac / Pixabay.com

Jeg er en stor fan av bilprogrammet Top Gear, og skal innrømme at jeg har høye forventninger til flotte veier i herlig landskap. Drømmen hadde vært å kjøre en Aston Martin på noen av verdens beste veier. Jeg får vel bare late som, der vi kjører i SUV’en vår som er stappfull av bagasje, takbag og sykler både på taket og sykkelholderen på hengerfestet.

Belgia

Fra Wales kjører vi igjennom England til Dover, der vi tar ferjen over til Calais og deretter kjører til Belgia. Første natten skal vi bo i Brugge, deretter skal vi ned til Charleroi. Fra Charleroi har vi mange muligheter, og vi satser på at det blir bra nok vær til at vi får en smak av badeferie også. Belgia er kjent for mye godt øl, så Solvor og jeg har en del forventninger til å teste ut lokale brygg vi ikke får tak i andre steder. Det er fristende å sjekke ut noen museum, siden vi er i området der de allierte soldatene under 2. verdenskrig støtte på sterk motstand fra tyskerne vinteren 1944.

Luxenburg

Ingen av oss har vært i Luxenburg før, så vi bestemte oss for å dra hit og sove en natt. Da skal vi kose oss på et bedre hotell og kunne krysse av nok et land på listen. Her blir det nok ingen sykling, det er i hvert fall ikke planen.

Nederland

Etter noen dager i Belgia og et kort opphold i Luxenburg, blir det på tide å sette nesa hjemover igjen. Vi skal ha en ganske alternativ overnatting som vi gleder oss til. Denne gangen blir det nok en stopp for å sykle i Nederland, og jeg tror vi kommer tilbake til dette området senere.

Tyskland og Danmark

Akkurat som på veien nedover, kommer vi til å frese igjennom Tyskland på vei nordover. Men vi vil sjekke ut litt sykling i området rundt Aabenraa i Danmark, før vi går all inn i området rundt Billund, og de tingene som barnefamilier gjør i dette området.

Etter det er det rett opp til Hirtshals og 4.5 ukes ferie er over før vi vet ordet av det.

Hvordan får vi dette til å bli en god ferie?

Noen ting vi lærte fra fjorårets ferie til Østerrike er at vi må gjøre andre ting enn å sykle og traske i fjellene. Været dikterer mye i forhold til det vi skal gjøre hver eneste dag. En annen ting er at vi må ha planlagt ulike alternativer, for oss passer det dårlig å ta ting på sparket. Derfor har vi vel brukt nærmere 200 timer på planlegging av ferien. I fjor hadde vi en stor utfordring med at flere av destinasjonene vi skulle til ikke hadde så gode nettsider på engelsk. Google Chrome er god til å oversette, men noe blir lost in translation. I år har vi derfor prøvd å bruke andre blogger, sett på videoer på YouTube og ikke minst søkt etter gode beskrivelser av turer og stier vi ønsker å teste ut. Dette tar mye lengre tid enn man kanskje tror, og jeg tror dette er en av grunnene til at denne typen opplevelsesferier ikke er så vanlige enda. Vi håper derfor at 19topper.blog vil fortsette å inspirere andre som har tenkt seg på turer i de områdene vi har vært.

For 2 år siden var vi på Norgesferie, og vi pleier å si at vi gikk med lue hver dag. For min del handler det om komfort og høy midtskill. Men det handler også om at vi har pakket med oss alle de nødvendige klærne som skal til for å takle det været vi vil få. Vi har ikke med oss mange basisplagg hver, så her blir vi gående i de samme hettegenserne, piquetskjortene og kjolene hele sommeren. Det handler om innstilling, og vi er ganske lei disse plaggene når vi kommer hjem. Jeg håper regntøyet blir brukt så lite som mulig, men det er lite sannsynlig.

Vi har noen kjøredager, der det handler om å komme seg fra A til B så smertefritt som mulig. Spotify går i ett disse dagene, og vi pleier å ha en regel at vi kun kan kjøre en låt en gang. På den måten slipper jeg å høre på “Pinne for landet” for n’te gang etter fem timer bak rattet. Men de fleste dagene kjører vi maks 2-3 timer, gjerne med en pause der vi klyver opp på et fjell eller suser avgårde på stier på syklene våre. Vi kommer ikke til å stoppe ved hvert eneste slott i Skottland, men noen vanlige turistfeller skal vi på.

En stor flaske med Milo er med på turen, tjue meter tørkesnor og klesklyper. Vi kommer til å måtte vaske klær ved enhver anledning, og satser på at mulighetene for dette byr seg underveis. Bilen kommer til å bli relativt skitten etter hvert, og vi må være beviste i forhold til matvarer vi handler og hvor mye vi kan ha med oss videre til neste sted.

Det meste handler om innstilling, og vi er enige om at alle skal bidra med sitt for at denne ferien skal bli så hyggelig som mulig. Vi har et konsept vi kaller “kritiske øyeblikk”. Dette kan være når Solvor og jeg knoter med å pakke bilen, vi må finne ut hvor vi skal kjøre og slike ting. Da gir vi beskjed om det, og barna sitter som “Fanny og Alexander” og venter til øyeblikket går over. Det får oss til å fremstå som Familien Von Trapp kanskje, men det funker for oss. Skal livet være som en musikal, må man utøve litt strikt disiplin av og til!

Til alle som leser bloggen, vi gleder og noe sinnsykt – ha en god sommer!

Det fremhevede bildet er tatt av Frank Winkler og hentet fra http://www.pixabay.com. Bildet er fra Isle of Skye. 

Linker

Her kommer det linker til årets blogginnlegg fra vår sommerferie.

2 Replies to “Sommerferien 2019”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.