Vinterferie i Åre

Vi satte kursen mot Åre. Det er en drøy kjøretur fra Lørenskog, og derfor hadde vi en overnatting på hytta til svigers på Osensjøen i Trysil. Deretter kjørte vi til Vemdalen, sto på ski noen timer og kjørte videre mot Åre. Vi hadde booket en leilighet i Åre sentrum fra søndag til torsdag gjennom Skistar.com, og derfor hadde vi booket en Airbnb leilighet 5 mil utenfor Åre fra lørdag til søndag.

Her er leiligheten vi leide i Åre sentrum , den har to soverom og plass nok til en familie som oss.

Første dag i bakken ble et kjært gjensyn med Åre. Vi hadde vært i Åre for første gang sommeren 2017, og hadde noen deilige dager under Åre Bike Festival.

img_5719
Fantastiske forhold den første dagen, her står alle og ser på reinsdyrene som løp igjennom skianlegget

Vi tok gondolen hele veien opp til toppen, og både barn og voksne mimret om sommerens sykling og turen vi hadde til Chamonix for 2 år siden. satte utfor i deilig solskinn. Vi sto på ski samme retning som vi hadde syklet i sommer, og møtte på fire reinsdyr som løp avgårde i bakken. Jeg hadde tullet med barna at de måtte passe på å ikke kjøre på rein i bakken, og hadde ikke i mine villeste fantasier sett for meg at dette kunne bli virkelighet.

img_5794
Solvor kjører telemark utenfor løypene

Vi er vant til å stå i Trysil, og det blir veldig lett for oss å sammenligne disse to Skistar destinasjonene. Åre gir en alpin følelse, fjellet er 1420 moh, og det høyeste punktet for vanlig skikjøring er på 1274 moh. Det gir en fallhøyde på 890 meter. Fjellet er delt inn i ulike soner, og det går busser mellom de destinasjonene som ikke er forbundet med hverandre.

img_9839
Oline (7) koser seg i heisen

Under vårt opphold var det knallføre både i og utenfor bakkene. Noen av heisene starter å gå allerede klokka 08, så her er det muligheter for å ha lange dager i bakken. Vi har registrert skikortene våre i Skistar sin app, og hadde rundt 6.000 høydemeter per dag.

img_5840
Sina (7) får litt luft under skiene

Det var spesielt bra føre i den øverste delen av topplatået, og her var det noen fine områder å kjøre offpiste i. Det har ikke snødd noen betydelige mengder den siste tiden, men snøen holder seg bra, siden temperaturen har vært fra -4 til -10 grader de dagene vi har vært her.

img_5766
Oline kjører på i bakken. Det er ingen tvil om at jentene trives med å stå på ski!

Bakkene er generelt brattere enn det vi er vant til i Trysil, og det er mange muligheter for å kjøre offpiste. Svært mange av verdens beste frikjørere er fra Åre, og de sier selv i et intervju i årets Åre magasin at en av grunnene til dette er at de er vant til å kjøre på relativt hard snø sammenlignet med den fluffy snøen de får i alpene.

img_5792
Nelly (14) i godt driv utenfor løypa

Det å kunne stå på ski helt ned til sentrum er som i landsbyene i alpene. Vår leilighet lå sentralt til nede i sentrum, og vi tok Åre bergbane til bakkene. Den åpner klokka 09, og går hvert 20 minutt hele dagen. En morsom måte å komme seg til fjellet for å stå på ski. Banen sto ferdig i 1910, og er en severdighet i seg selv. Den er dessuten gratis.

img_5870
Åre bergbane er verdt å teste

Svenskene har vinterferie fra uke 7 til 11, litt avhengig av hvor de bor. Det var bra med folk i bakkene, men ingen køer som var lange. Fjellet er stort, og det finnes nesten 30 restauranter – så her finnes det noe for enhver lommebok og smak. Det finnes også varmestuer for de som ønsker å ta med egen mat.

img_5805
Her er vi på Broken og tar en afterski. Jentene drikker milkshake.

Vi spiste lunsj på Restaurang Fjällgården den første dagen. Denne restauranten ligger ved endestasjonen til Bergbanan, og hadde høy kvalitet og kanskje litt høyere priser sammenlignet med de andre restaurantene vi var på. Vi spiste også på mellomstasjonen der de små gondolene går til toppen (heis H23), og der var det veldig god mat.

De fleste dagene lagde vi middag hjemme, men tirsdagen dro vi på Broken og spiste. Her lager de all maten fra bunnen, og jeg spiste den beste Fish n’ Chips noensinne (bedre enn Gordon Ramsay sin på Ritz Carlton i Irland!). Solvor fikk soft tacos med svinekjøtt og Nelly spiste hjemmelagde nachos. Å smake på Buffalo wings’ene som de lager anbefales på det sterkeste!

img_5789
Jeg nyter noen deilige svinger under perfekte forhold i bakken.

Vi har virkelig hatt det supert i Åre, og skulle ønske at stedet var litt lettere tilgjengelig for oss. Det går selvsagt an å fly til Trondheim og komme seg hit derfra, det er også mulig å ta toget, men for oss har det vært mest praktisk å ta bilen. Å dele opp reisen slik som vi har gjort har fungert bra, det finnes endel steder å bo i nærheten av Vemdalen som har en fornuftig pris. På vei hjem skal vi også stoppe i Vemdalen, da skal vi teste ut en annen del av denne destinasjonen.

img_5822
Nelly gønner på i solskinnet.

Se også disse artiklene for inspirasjon til noe å gjøre:

Vinterferie 2018 – Vemdalen

Hemsedal: Nibbi

Ørsjøen i Trysil: Nyttårsfeiring

Oppdal: Storhornet

Romsdalen: Skarven i Isfjorden

Ekspedisjon: Puttegga

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.