Romsdalen: Skarven i Isfjorden

Dagen før hadde vi hatt den beste skidagen denne sesongen, tross Faregrad 3 – Betydelig. Man kan aldri være helt trygg for skred, men en god regel er å holde seg i terreng under 30 grader hvis skredvarselet er på dette nivået.

Vi planla først å gå opp på Hurrungen, men etter en samtale med Klas Vangen (en kompis som bor i Isfjorden), fikk vi beskjed at Skarven i Isfjorden (1142 moh) var et bedre alternativ. Lørdagskvelden for min del endte i en tidlig retrett, så formen var upåklagelig da vi kom oss relativt tidlig opp.

En utfordring med Romsdalen, er at annenhvert fjell heter Skarven, så sett ikke kursen mot det fjellet du tror du har fått anbefalt før du har sjekket eksakt hvor det ligger. Denne Skarven ligger i Isfjorden, og beste stedet å starte er der man går opp til Kirketaket. Det er bare å følge strømmen av biler med registreringsnummer fra Østlandsområdet, så finner du frem. Ta med en femtilapp til bommen.

Kilian Jornet var ute og gikk, sa “Hello, how are you doing?!” og før vi rakk å svare var han borte vekk. Vi trasket oppover i skogen og da vi kom til seteren som ligger nedenfor Skarven var han allerede langt til fjells. Noen er lettere i steget enn andre.

Opp00
Klas Vangen, Morten A. Hansen og Øyvind Ketil Johansen

Det var to stykker som var tidligere oppe enn oss, og jeg tror de fleste i Romsdalen denne dagen hadde sett samme værmelding som oss på lørdag og trodde det ville være overskyet. Men det var blå himmel og lett snø. Snøskredfaren var på Faregrad 3 – Betydelig, og vi hadde sjekket at det var mindre enn 30 grader bratt den veien vi skulle gå.

Skarven i Isfjorden

Det ser ikke ut som det er langt til toppen, men som Klas sa: “De e lengre enn du tror!” Men det går greit, ikke er det bratt og utsikten er fantastisk.

Opp
Bra med trafikk til fjells! Skarven i bakgrunnen

Ingen slitsom tur, men passe lang til at du må vurdere sterkt å gå opp en gang til hvis du skal tilbake til Oslo samme dag. Øyvind hadde veldig lyst, men ble nedstemt.

Været var upåklagelig, og stemningen på topp. Man trenger ikke gå på de vanlige toppene i dette området når det er så mye å velge mellom. Livet er for kort til å gå i kø.

Oppopp
Ryggen opp mot Kirketaket i bakgrunnen

På toppen startet det å blåse opp, og da Morten skulle ta på seg boblejakka føyk den avgårde og var borte.

Toppen

Han var så glad i akkurat den jakka at ny ble bestilt på nettet før vi var kommet tilbake til Villa Vengetind som vi overnattet på.

Denne sesongen har vært elendig, og turen på lørdag til Kaldtinden var helt fantastisk. Nedkjøringen fra Skarven i Isfjorden denne dagen var enda bedre. Nesten 30 cm med løssnø i de beste områdene og en haug med folk som gikk i kø oppover økte bare gleden. Melkesyre i låra og stort smil om munnen på samtlige. Deilig!

Turen tok litt over 3 timer, vi går i et tempo på ca. 300 høydemeter i timen. Denne dagen gikk vi kanskje litt fortere. Nedkjøringen tok ikke lang tid denne dagen grunnet gode forhold. Barn som har noe erfaring med topptur fra før vil nok kunne gå denne turen, men Smørbottfjellet er nok et bedre alternativ for de minste.

Skarven lar seg kombinere med flere av toppene rundt, og det er etter det vi har blitt fortalt et fjell man lett kan finne gode snøforhold. Du kan kjøre ned der det er litt brattere (kanskje 35 grader) hvis forholdene er til rette.

Les gjerne om turen vår i fjor også:

Romsdalen: Smørbottfjellet og Skarven

Romsdalen: Kirketaket

Har ikke arbeidsplassen din en toppturklubb, bør du ta initiativet til å starte en. Ingenting slår å bli bedre kjent med kollegaer på tur.

5 Replies to “Romsdalen: Skarven i Isfjorden”

  1. Hærlig bilde serie og bra skrevet med humor. 🙂

    1. Det var rett og slett en fantastisk dag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.