Romsdalen: Kaldtinden

Arbeidsgiveren min har en toppturklubb, og i år dro vi nok en gang til Romsdalen på tur. Det tar tid å komme seg fra Oslo til Åndalsnes, derfor dro vi relativt tidlig på fredagen.

Vi hadde booket på Villa Vengetind, som er et all-inclusive alternativ i Isfjorden. De hyggelige vertene serverte pizza når vi kom frem, og guiden vår TommyMultisport Aslaksen startet planleggingen av lørdagens tur.

Kaldtinden

Varsom.no meldte om Snøskredfare 3 – Betydelig, som gjorde både oss i gruppen og de som er igjen hjemme skeptiske. Tommy mente Kaldtinden (Kalltinden) i Måndalen ville være et godt alternativ. Toppen ligger på 1114 moh og det er ca. 1000 høydemeter opp. Vi sjekket på Geodata sine sider og så at denne toppen har terreng under 30 grader omtrent hele veien opp, unntatt et heng som er på litt over 30 grader ca. 150 høydemeter under toppen. Når det er Skredfare 3 – Betydelig, er det viktig å unngå terreng som er brattere.

Lørdag morgen våknet vi til overskyet vær og ca 15 cm med nysnø. Vi spiste frokost og smurte matpakke, og tok det helt med ro. Værmeldingen viste nemlig at det kom til å klarne opp i 3-tiden på ettermiddagen, og derfor hadde vi ikke dårlig tid.

0.0
Øyvind Ketil Johansen har startet på turen

Da vi kom til Måndalen, parkerte vi og tok på fellene før vi gikk oppover skogsveien mot toppen. Det var helt tydelig at man ikke kunne gå på ski dagen før, da den eneste snøen nederst var det som hadde falt det siste døgnet.

Vi fikk en innføring i søketeknikk av TommyMultisport ved første pause, og alle fikk lære noe nytt selv om vi har fått tilsvarende leksjoner tidligere. Det er viktig å ha trent på dette før man drar på tur, for når ulykken er ute er det lett å få panikk når kompisene dine er begravet under snøen.

Skydekket løsnet opp, og vi fikk en times tid med sol og perfekte forhold. Neste stopp fikk vi en ny leksjon i hvordan vi skal sjekke snøen, og vi fant ut at forholdene var tryggere enn varselet på Skredfare 3 – Betydelig tilsa. De ulike lagene var harde, sannsynligvis på grunn av regn og smelting, samt at det øverste laget var ubundet og gled ikke ut når vi sjekket. Alle ble litt lettere til sinns, og vi gikk videre. Det er viktig å sjekke snøen igjen når forholdene endrer seg, og vi sjekket i henget som var over 30 grader, der var det mindre snø, men det skulle fremdeles mye til for at den ble ustabil. Jeg bruker ikke de riktige ordene i forhold til fagspråket, og har tenkt å lese meg ytterligere opp på emnet.

Da vi kom til toppen klarnet det opp en smule, og vi fikk sett noen av toppene rundt. På en dag med bedre sikt ser man Molde fra toppen og innover Isfjorden.

5.0
Glad gjeng på toppen

Skikjøringen ned var helt klart den beste jeg har hatt denne sesongen, lett ubundet snø og deilige svinger ned mot skogen.

Vi hadde en fantastisk tur, forholdene tatt i betraktning. Jeg kan virkelig anbefale Kaldtinden som en trygg topptur, den er også beskrevet i den nye boken “Trygge Toppturer“. Vi brukte over 5 timer med undervisning i to runder, så tidsbruken denne dagen er ikke representativt for en normal tur.

22
TommyMultisport tar en deilig sving i skogen

2 Replies to “Romsdalen: Kaldtinden”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.