Chamonix del2 – Grands Montets

Hvis du aldri har vært i Chamonix før, vil vi si at dette er et sted du bør dra til på et eller annet tidspunkt. Selve byen ligger i en dal (ca. 1000 moh), og det er en rekke muligheter for skikjøring på flere nivåer. Vi valgte jo å dra hit med barn (tvillingene Sina og Oline på 5 år og Nelly på 12 år), og da måtte turen tilrettelegges deretter. For den som drar uten barn, kan det enkleste være å booke en tur igjennom de vanlige turoperatørene (f.eks Langley) eller fikse alt selv. Vi valgte å finne en leilighet i sentrum, det er en god del å velge mellom, men det kan være en god ide å være tidlig ute, spesielt hvis dere vil dra i høysesongen. Dere kan lese om turen ned her.

Å komme seg rundt i Chamonix og til de ulike skistedene er ikke noen utfordring, det går busser overalt, men det kan være upraktisk i forhold til barna. Derfor kan det være greit med egen bil.

I dette innlegges skal vi fokusere på Grands Montets, som er selve indrefileten i området. I bunne av artikkelen er det video av skikjøringen.

IMG_1689

Grands Montets
Hvis du skal stå på ski ett sted i Chamonix, er dette stedet. Fra Argentiere, som ligger noen kilometer nord for sentrum, går det to heiser. En stor gondol som det ofte er sinnsyk kø for å komme seg opp med, samt en mindre gondol med plass til 8 personer. Vi valgte alltid å ta den mindre gondolen.

Det er mulig å booke tid med den store gondolen, men vi benyttet oss ikke av dette.

For de som ikke er opptatt av offpiste, så er det fullt mulig å kose seg i Grands Montets i times- og dagesvis. Men det er som regel ikke derfor så mange tiltrekkes til denne delen av dalen.

Offpiste

Svært ofte så snør det på Grands Montets når det regner i sentrum, så det er en god ide å sjekke ut dette området selv om været virker veldig trist og grått. Hvis du er virkelig heldig, kan du også komme over skydekket og oppleve champagne pudder oppe i høyden.

Fra Lognan tar du gondolen opp til Grands Montets. Her kan det være lang kø, men er du smart booker du tid med denne gondolen. Dette er det første du bør gjøre hver dag, hvis ikke gondolen er åpen, bør du holde et øye med når den åpner. Ofte sprenger de bort farlige snøskavler i området, så plutselig åpner muligheten seg til litt skikkelig godkjøring.

grand_montets_winter_map

Hvis det er åpent, kan vi anbefale å kjøre over Col de Rachasses, her er det helt sinnsyke offpiste muligheter.

Er gondolen stengt, tar dere bare stolheisen fra Lognan opp til løypa Pylones, her er det flotte områder både til høyre og venste ut heisen. I dette området tok vi med oss Sina og Oline (5 år) når det var 30-40 cm med pudder. Skikkelig morsomt og veldig slitsomt for de små barna i høyden. Den dagen var et klart høydepunkt i ferien vår.

Fra Lognan kan du også ta heisen til Bochard. Fra dette området er det flotte preppede løyper, men vi anbefaler å holde seg utenfor heisene ned til Combe de la Pendant. Kjør i skogen helt ned til stolheisen. Når Jens var her i 2000 kjørte de her hele dagen i over en meter med pudder. Det skal mye til å oppleve slike forhold, men du kan alltids håpe.

Bespisning

Ved Lognan finnes noen spisesteder, men vi anbefaler å ta turen helt ned i bunnen (Argentiere) og spise på noen av restaurantene her. Oppe ved Lognan er det ok mat, men ikke noe å juble for, og alle har godt av å sette seg ned og roe ned ting før skikjøringen tas opp igjen etter lunsj.

Parkering

Ved Argentiere er det gode parkeringsmuligheter, ihvertfall hvis du kommer dit tidlig.

Anbefaling

Ta en tur innom Zag sin butikk som ligger rett ved parkeringen til skiområdet. Herlige ski laget av entusiaster.

IMG_1656

Nelly forelsket seg i et par All Mountain ski fra Zag. Solvor fikk disse skiene i bryllupsgave, og Jens har samme skiene i herreutgave.

Linker

Chamonix del1 – reisen

Chamonix del3 – Brevent og Flegere

3 Replies to “Chamonix del2 – Grands Montets”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.