Serfaus Fiss Ladis

Sommerferien hadde nå kommet inn i slutten av sin andre uke, og vi hadde bestemt oss for å dra til Serfaus Fiss Ladis. Området ligger i Tirol og består av tre landsbyer som er svært gode venner.

Vi hadde booket oss inn på et leilighetshotell på hjemmesiden til Serfaus Fiss Ladis, og trodde at de hadde samme opplegg som Joker Card i Saalbach-Hinterglemm.

Super. Summer. Card.

Når vi booket sted å bo, ble det opplyst at vi skulle få med Super. Summer. Card.

Vi fikk dette utdelt ved ankomst, og det gjelder for dagen etter innsjekking. Heiser er gratis, samt en rekke aktiviteter.

MEN – det er ikke gratis å ta med seg sykkelen på heisen.

20180728_085625583_iOS
Vi er spente og klare for å sykle i Serfaus Fiss Ladis

Not-so-Super. Summer. Card. funker derfor svært bra for de som skal ta beina fatt i Serfaus Fiss Ladis, men ikke for oss syklister. I tillegg er Serfaus Fiss Ladis mye dyrere enn mange av de andre stedene vi har kjøpt heiskort for sykling. Det er heller ikke slik at du kan både bruke kortet for heisbasert sykling på de fire stiene som er tilgjengelig og Bikepark’en. Heiskort til Bikepark’en kommer i tillegg.

Vi er nok litt negative i utgangspunktet…

Jeg skal være helt ærlig og innrømme at vi hadde strukket strikken ganske langt i forhold til heisbasert stisykling denne ferien. Det vil si at vi hadde mange områder å sammenligne Serfaus Fiss Ladis med, både på godt og vondt. Vi hadde også blitt “mettet” på å sykle i kunstige løyper med varierende kvalitet og var klare for mer naturlige stier.

Av den grunnen ble vi ekstra negative da det viste seg at vi hadde misforstått Super. Summer. Card. konseptet og det viste seg at vi måtte betale en relativt høy pris for syklingen vår.

Heisbasert stisykling

Jeg har på følelsen at det kommer til å skje endel i Serfaus Fiss Ladis i årene som kommer, så før du drar nedover bør du sjekke ut tilbudet for heisbasert stisykling. Mest sannsynlig kommer det til å være et bedre tilbud enn det vi hadde i 2018.

Området har fire singletrails, og vi testet ut tre av disse. Grunnen til at vi ikke testet ut den siste er at den ligger i en helt annen del av anlegget, og vi fikk ikke tid den dagen vi valgte heisbasert stisykling.

https://www.bike-sfl.at/en/trails-touren/singletrails

Schönjochbahn

Denne heisen går fra Fiss og opp til Fisser Joch som ligger på 2.436 meters høyde. Heisen har kapasitet til to sykler om gangen og jeg ser for meg at det kan bli litt misfornøyde kunder på en regnværsdag. Det koster nemlig 1 euro i tillegg til den drøye prisen for heiskortet å vaske sykkelen. Vi testet det ikke ut, men det var litt av en vaskemaskin, som automatisk spyler av sykkelen.

Det er mulig de har andre muligheter for sykkelvask, men vi kunne ikke se det.

Flüstertrail (rød)

Denne stien starter ved Fisser Joch og i den første delen har de bare gravd ut en sti som går litt for bratt til å bare cruise nedover og uten høy kvalitet på doseringene. Resultatet er at du blir nødt til å bruke bremsene hele tiden, og jeg kjente på irritasjonen over dette.

20180728_090444176_iOS
Første del av Flüstertrail er temmelig kjedelig, og det sliter veldig på bremsene. Du må like fart for å la vær å bremse! Utsikten er det ingenting å utsette på.

Heldigvis blir det bedre, og etter en drøy kilometer med bremsing kommer du inn på en sti som virker naturlig. Den går bortover i terrenget og jeg fikk en god følelse av at Serfaus Fiss Ladis ikke er mye bedre enn førsteinntrykket tilsa.

20180728_090722052_iOS
Endelig litt skikkelig sti!

Dessverre så varer ikke den fine delen av stien mer enn noen hundre meter.

Hvorfor denne stien er markert som rød begriper jeg ikke, men det er vel fordi du må ha et dødsønske eller være glad i downhill for å sykle øverste delen uten å bremse?

https://www.bike-sfl.at/en/trails-touren/singletrails/Flustertrail-red_bikepark-trail_498014

Zirbentrail (blå)

Zirbentrail er en fortsettelse på Flüstertrail og starter med noen svinger ved siden av en grusvei. Her virker det også som de bare har gravd ut med den minste gravemaskinen de har, uten å bruke tid på å bygge opp skikkelige doseringer. Etter noen hundre meter blir det heldigvis bedre, og den siste delen av stien er veldig bra. Her virker det som stibyggernde har hatt en plan, og det er mulig å få god flyt nedover.

20180728_091534739_iOS
Her starter Zirbentrail, som isolert sett var en veldig fin sti

På grunn av at Flüstertrail er såpass uinterresant som den var, og følelsen av at man må komme seg ned til Zirbentrail for å ha det moro, blir det dessverre ikke til at vi kjører denne flere ganger. I siste del av stien viser det seg at det er på tide for Nelly å skifte bremseskiver (Solvor har gjort dette en gang, mens jeg har gjort det to allerede denne ferien).

20180728_092455284_iOS
På Zirbentrail var det mulig å få god flyt! Nelly suser nedover i kjent stil.

Vi tar derfor Almbahn opp til Zwölferkopf (2.596 moh), og sykler ned til Schönjochbahn og drar ned til Fiss for å få ordnet bremsene hennes. I 2019 vil det komme en sti som går fra toppen av Almbahn til Schönjochbahn, eller starten av Flüstertrail. Jeg håper de bygger om stiene slik at man kan sykle her hele dagen om man ønsker.

20180728_094838391_iOS
Her har de startet å grave på stien som åpner i 2019 og vil knytte alt sammen på en bedre måte

Frommestrail (rød)

Etter en bedre lunsj på toppen av Schönjochbahn drar vi mot Frommestrail. Dette er en fin sti, og du må tråkke opp noen høydemeter på grusvei for å komme opp til starten. Vi pustet og peset i høyden, og jeg kjente jeg kunne tatt et par munnfuller mindre av den gode lunsjen. Temperaturen gikk opp og vi var klare.

20180728_115423044_iOS
Starten av Frommestrail byr også på god utsikt.

Startet av stien var virkelig lovende, og det er ingen tvil om at denne stien kan sykles fra start til slutt i et høyere tempo enn vi hadde med barna. Stien går bortover den brede ryggen av fjellet og det er noen mindre bakker – det er ikke en naturlig sti laget av husdyr og mennesker, men deler av den minner om det. God følelse.

20180728_121154511_iOS.jpg
Oline (7) må trille opp en av bakkene i Frommestrail

Fra punktet som heter Frommeskreuz (2.247 moh) går stien nedover i terrenget. Svinger og doseringer er av bra kvalitet og desto lengre ned du kommer i skogen, jo mer krevende er stien. Jeg tenker at det er mulig å sykle denne flere ganger en dag, og resultatet blir nok store smil og møre kropper.

20180728_122006771_iOS
Deilig med skikkelig fjellsti. Nelly (15) i front.

Når stien er ferdig triller du siste delen på asfalt tilbake til Fiss, og kan eventuelt ta den en eller flere ganger.

20180728_122231146_iOS.jpg
Her er vi på vei nedover i dalen. Stien blir mer teknisk når du kommer nedenfor tregrensen.

Hvis du skal sykle i Serfaus Fiss Ladis, ville jeg startet med Frommestrail og eventuelt holdt meg der hvis den passer din smak.

20180728_130749935_iOS
Nederste del av Frommestrail hadde veldig krevende terreng til tider, selv om dette partiet som Nelly syklet ikke var spesielt utfordrende.

Serfaus Fiss Ladis Bikepark

Av alle de Bikepark’ene vi har vært i denne sommeren, var SFL Bikepark den mest populære. På parkeringsplassen sto van’s med entusiastiske downhill syklister som har kommet langt for å sykle. Nummerskiltene er fra Tyskland, Italia, England og mange andre land.

Vi hadde bestemt oss for å gjøre et forsøk på sykling her, og hadde nok ikke den rette innstillingen. Området er helt klart et mekka for de med helhjelm og rustning, og vi passet ikke inn. Mye kids som sykler hardt og ofte over evne, som gjorde at vi bestemte oss for å finne på noe annet i stedet.

Solvor solgte heiskortene våre og vi dro og badet i stedet, samtidig som vi tok øl med alkohol til lunsj for første gang denne ferien.

Konklusjon

Ikke bruk dette blogginnlegget som en unnskylding til å kjøre forbi Serfaus Fiss Ladis. Vi hadde vært innom en drøss med destinasjoner før vi kom hit, og stedet er mye bedre enn vi har gitt uttrykk for her. Vi kommer ikke til å hoppe over Serfaus Fiss Ladis neste gang vi skal nedover, men vi kommer nok til å hoppe over endel av de andre destinasjonene vi har vært på.

Området er helt klart i utvikling, og jeg tror stedet kommer til å bli bedre for hver sesong som går. Forhåpentligvis vil de bruke tid på å utbedre noen av de stiene som er der allerede, ikke bare fortsette å grave ut nye stier.

Hvis du er downhill entusiast, så må du absolutt ikke finne på å kjøre forbi. Her vil du finne et mekka med løyper, mulighet til å trene på hopp og baklengs salto på luftpute(!).

Andre innlegg fra vår sommerferie i Østerrike

Saalbach-Hinterglemm

Fieberbrunn

Zillertal

Innsbruck om sommeren

Tirol: Glungerzeehütte

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.