Tyrol

Tyrol (eller Tirol, som er det tyske navnet på området) er indrefileten i Østerrike, med høye fjell og vakre daler som byr på flott turterreng på sommeren og magisk skikjøring på vinteren.

Området deles i to (Nord Tyrol og Øst Tyrol) som deles av Salzburg. Dette kan gjøre det litt forvirrende å planlegge ting hvis du ikke er så godt kjent.

Området har sin egen side med masse informasjon om ting å gjøre, og du vil se referanser til dette igjennom denne artikkelen. Sjekk ut https://www.tyrol.com/ for mer info. De enkelte områdene i Tyrol har også sine egne nettsider, og vi prøver å referere til så mange av disse kildene så det blir litt lettere å planlegge turen nedover. Hensikten med denne artikkelen er ikke å skrive en avhandling om Tyrol, så vi har for eksempel brukt noe tekst fra Wikipedia og andre kilder, og linkene i disse artiklene kan du bruke til å lese deg opp på de områdene som interesserer deg.

Det er også viktig å presiserer at vi ikke skriver en normal reiselivsblogg, så dere vil ikke finne så mye informasjon om slott og andre severdigheter. Grunnen til dette er at det er så mange andre gode bloggere som er bedre enn oss på å formidle dette. Der vi har sjekket litt rundt, setter vi inn linker til sider og informasjon som vi mener kan være interessant.

Vi har heller ikke vært på skiferie i Tyrol, men det står selvfølgelig høyt på ønskelisten vår. Derfor har artikkelen få referanser til skikjøring. Men her er det helt utrolige muligheter for å dra på pakketurer eller arrangere en reise selv. Vår drøm er å ta en utvidet vinterferie og dra fra sted til sted og jakte

Dette er langt fra en komplett guide til Tyrol, og vi har kun vært på ferie i Tyrol to ganger, så kom gjerne med tips som kan gjøre artikkelen bedre.

Vi skal til Tyrol i sommerferien 2023, så denne artikkelen vil oppdateres med mer informasjon så fort vi får skrevet flere artikler.

Heisbasert sykling

Tyrol og Østerrike må være ett av de tetteste stedene i verden med muligheter for heisbasert sykling. Vi har vært i endel av disse stedene, og oppdaterer artikkelen med de stedene vi har syklet, og flere av de som vi har vurdert. Du får selv gå inn og sjekke hva som passer deres ambisjoner og nivå.

https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/mountainbiking/mountain-bike-centers

https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/hiking/search-for-summer-cable-cars?form=summertracks&facts%5B0%5D=2

Den nederste linken ovenfor gir en oversikt over hvor du har mulighet til å ta med deg sykkelen på en stolheis eller gondol. Det vil ikke si at det nødvendigvis er tilrettelagt for downhill eller flytstier nedover. Basert på hvilke kilder du bruker når du gjør research, så er det ganske mange som elsker å sykle på grus rundt i Østerrike, gjerne i helt j@vl&e oppoverbakker, og de kaller det for MTB eller mountainbike. Det er ikke det samme som downhill eller singletrack stier. Enduro kan også være litt misvisende, for meg er det en sport der folk med både god kondis og nesten like gode evner til å sykle nedover svetter seg igjennom en dag med 4-5 etapper som går både opp og ned. I Østerrike betyr ofte Enduro stier at de er mindre tilrettelagt, gjerne med seriøse partier med røtter som stein som forseres i en forrykende fart. Veldig moro, men ikke for den som forventer noe annet.

Her er mine tips for å finne heisbaserte naturlige og bygde stier i Østerrike:

  • Bruk linkene som jeg satt inn over, spesielt link #2 og gå inn på heisen og sjekk om det står “mountainbike route(s)” og/eller “singletrack variation(s)” under beskrivelsen. Hvis du vet at heisen er en del av en bikepark, så er det null stress, men du bør finne ut vanskelighetsgraden på løypene. De følger de samme som alpint (grønn, blå, rød og sort).
  • Sjekk bilder og videoer på sosiale media, spesielt Instagram. Bruk hashtags og se om det ser bratt ut. Sykler alle med helhjelm og sykler med dempere som er kjempelange, eller er det også folk med vanlige sykkelhjelmer. Er det bilder av familier, eller for det meste menn og gutter som prøver alt de kan for å få en energidrikk som sponsor? Vurder hvilken kategori du tilhører og velg deretter.
  • Vurder det du finner av info om bygde og naturlige stier. Dette synes jeg alltid er vanskelig, det er for meg nesten umulig å finne ut hvordan stien er basert på litt info fra andre. Men har den en rating, så holder du deg unna grønt eller sort hvis det er for lett eller vanskelig.
  • Sommeren 2023 startet vi tilnærmingen på en litt annen måte. Hvis vi hadde mulighet, så dro vi innom der vi hadde tenkt å sykle dagen før, for å sjekke stemningen, se på kartene og få en feeling med hvordan det var. Resultatet av dette var at vi ikke dro videre fra noen steder etter å ha kjørt en tur som i 2018. Selvfølgelig hadde jentene blitt fem år eldre også, så vi hadde et helt annet utgangspunkt. Ved ett tilfelle i 2023 rakk vi ikke å dra til stedet vi skulle sykle (dette var ikke i Tyrol) og når vi kom frem var det ikke en eneste syklist der når anlegget åpnet. Vi sjekket reviews på Google og fant ut at dette var en bomtur.
  • Er det en bikepark, sjekk reviews på Google. Noen av disse kan du se bort fra, og det er vanskelig å finne ut nivået til den som har skrevet. Men de legger gjerne igjen informasjon som er nyttig. Det er alltid en som er sterkt misfornøyd mens andre elsker det. Slik er det med reviews. Vær kul, og legg inn en ærlig review selv, skriv gjerne en linje eller to om ditt nivå, så andre kan sette tilbakemeldingen i kontekst.
  • Sist men ikke minst, sjekk med folk som allerede har syklet der du skal. Prat med så mange som mulig og gjør som meg, skriv det folk har sagt ned, så du ikke glemmer det. OneNoten min er full av slik informasjon og det gir så mye verdi.

Langtur med heisbasert sykling

Dette har vi ikke testet ut selv, men det arrangeres guidet tur med heisbasert sykling over hele Tyrol. Jeg antar at du må være over middels interessert i å sykle, og kunne sette av tid og penger til å få gjennomført det: https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/mountainbiking/bikesafari

750 kilometer med sykling, 21 forskjellige heissystemer.

På denne linken ligger beskrivelsene av etappene, og det går nok å kjøre mange av disse med litt planlegging, ulempen med en rundtur er at den tar utgangspunkt i at du ikke skal tilbake samme sted, men at du skal videre. Så hvordan du kommer deg tilbake til bilen eller til det stedet du har tenkt deg som neste stopp får du finne ut av selv.

Vanlig mountainbike, grusbanking og landeveissykling

Er dessverre ikke interessert i dette selv, så det må du finne ut uten vår hjelp. ;D

Men, det er ingen tvil om at det er helt sinnsyke muligheter for dette i Tyrol.

Fjellhytter

Tyrol har 74 fjellhytter, der man kan overnatte på med full servering.

66 hytter kan man gå til hele veien, 27 av dem kan man sykle til og 7 hytter kan man ta heis hele eller deler av turen. Vi testet ut to slike hytter i 2018, og en i en annen region enn Tyrol i 2023. Det er absolutt en opplevelse vi anbefaler å teste.

https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/hiking/refuge-huts

For oss som er vant til norske forhold med DNT hytter, så er det mye som er likt.

De beste tipsene fra oss er:

  • Sjekk hvor lang tid det tar å gå til hytta, hvor starten er, hvilke muligheter det er for parkering, hvor mange kilometer det er til hytta, antall høydemeter og vanskelighetsgrad. Jeg kan si at vanskelighetsgrad rød er noe helt annet enn i Norge, og for min del (som har en god dose høydeskrekk) så ville jeg ikke nærmet meg en hytte med vanskelighetsgrad sort. Spesielt viktig er dette hvis du skal ha med barn. Velg heller noe som gjør det til en trivelig tur, enn at dere i verste fall må snu eller kommer inn i en krisesituasjon.
  • Sjekk værmeldingen. Yr.no er like bra som det meste annet som finnes der ute. Husk å sjekke både der du skal starte og der hytta ligger. Variasjonen, spesielt i temperatur er ofte veldig stor.
  • Ta med det dere trenger for å komme velberget frem, dette inkluderer varme, vindtette og helst vanntette klær. Været slår om fortere enn du tror. Ta med vann og nok mat og energi.
  • Forbered turfølget på hva dere skal gjøre. Ta en MTV.  (Sjekk hvordan menneskene har det, snakk om terrenget og om været).
  • BOOK ALLTID PÅ FORHÅND, og glem for all del ikke å ta med lakenpose. (Husk å ta med det i pakkelista når du skal nedover til alpene uansett. Dumt å måtte kjøpe noe du allerede har.
  • Ta med nok kontanter. De tar som regel aldri betalt med kort.

I tillegg er det et mylder av hytter i regionen som er verdt en tur i seg selv, men som du ikke kan overnatte på. De fleste områdene har fine brosjyrer og små bøker som beskriver de forskjellige hyttene. De fleste har servering og dette kan være en veldig fin aktivitet for hele familien.

Gåturer

Vi skriver litt om gåturer i Tyrol i de forskjellige delene nedover, men det er en tur som virkelig står seg ut i sin beskrivelse, og det er nemlig “The Eagle Walk”.

The Eagle Walk (hele Tyrol)

https://www.austria.info/en/things-to-do/walking-and-hiking/hiking-areas/eagle-walk

Denne turen som går i 33 dagsetapper (!) kan tas som en tur eller selvfølgelig deles opp i flere omganger. Den dekker 7 forskjellige fjellområder i hele Tyrol:

  • Wilder Kaise
  • Brandenburg Alps / Rofan fjellkjeden
  • Karwendel fjellene
  • Tux Alpene
  • Wetterstein fjellene
  • Lechtal Alpene
  • Øst Tyrol

Som en av fjellguidene sier om turen, så er dette som å sammenligne med en tur til toppen av Mount Everest. Jeg har tatt en kjapp analyse av de ulike dagsetappene, og etappe #16 er en blå tur (https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/hiking/hiking-tours/a-eagle-walk-stage-16-leutasch-ehrwald), og neste gang vi skal nedover vil vi vurdere å legge denne på listen over ting å gjøre. Litt for å sjekke nivået på hva som kreves. Resten av etappene er røde eller sorte.

Nord Tyrol

Nord-Tirols største dal er Inndalen, som strekker seg fra vest til øst. Nord for Inn ligger De nordlige kalkalper med fjellgrupper som Lechtal-Alpene, Wetterstein, og Karwendel, og med få og veldig små sidedaler. Syd for Inn ligger Sentral-Alpene med bl.a. Ötztal-Alpene, Stubai-Alpene og Zillertal-Alpene. Her ligger også de største sidedalene, som strekker seg inn til Alpenes hovedkam: Kauner-, Pitz-, Ötz-, Wipp– og Zillertal.

Hovedstaden Innsbruck ligger sentralt i Inndalen og deler Nord-Tirol i Tiroler Oberland (vest for Innsbruck) og Tiroler Unterland (øst for Innsbruck). Helt i vest, ved overgangen til Vorarlberg, ligger dessuten fjellgruppene Verwall og Silvretta. Helt i øst, ved overgangen til Salzburg, Kaiserfjellet og Kitzbühel-Alpene.

Tirols og Østerrikes høyeste fjell er den 3797 m høye Großglockner i fjellmassivet Hohe Tauern i Øst-Tirol ved grensen til Kärnten. Øst-Tirol er ellers gjennomtrukket av Isel– og Draudalene og har andel bl.a. i De karniske Alpene.

– Kilde: Wikipedia

Wilder Kayser (fjellområde)

Wilder Kayser fjellene starte ved byen Kufstein (som ligger litt nord for Innsbrück) og St. Johann (i Tyrol, det finnes en St. Johann i Pungau også. Vi har vært i begge St. Johann’ene og sa til barna at “her har vi vært”, men kjente oss overhodet ikke igjen. Slik fant vi ut at det finnes to byer i forskjellige områder som heter det samme).

Her er det mange fine turer å ta av. Vi har ikke testet ut noen selv, men sjekk ut denne linken for mer informasjon: https://www.austria.info/en/things-to-do/walking-and-hiking/hiking-areas/wilder-kaiser

Inntal (Dal)

Dette er den dalen som Innsbrück ligger i. Et fantastisk område med mange muligheter for opplevelser og aktiviteter.

Innsbrück

Når vi planlegger ferier, tar vi gjerne utgangspunkt i hovedstaden i den regionen som vi skal til. Så sjekker vi avstandene og hvilken himmelretning som de ulike aktivitetene eller stedene ligger i forhold til denne.

Innsbruck er hovedstaden i Tyrol, og ligger i Nord Tyrol. Vi leide en AirBnB leilighet her sommeren 2018 og brukte den som et utgangspunkt for turer rundt i nærheten.

Innsbruck om sommeren

Bikepark Innsbruck i Mutters

Vi er ikke downhill syklister, og trivdes veldig god i denne bike park’en. Anbefales virkelig!

Bike Park Innsbruck

Stubai

Hvis du liker bratt terreng og utfordrende tekniske elementer, er dette stedet for deg og din familie. Vi syntes dette ble for krevende, og dro heller videre til Wipptal og Bike Park Tirol.

Stubai ligger en halvtimes kjøring fra Innsbruck. Les om vår opplevelse av Stubai i artikkelen “Stubai og Bikepark Tirol i Wipptal”. Linken til dette ligger rett under.

Wipptal – Bikepark Tirol

Vi var her i 2018, og den gangen drev de med utbedring av bikeparken. Dette var et sted som passet godt for oss den gangen, med godt bygde stier som de minste jentene trivdes i, samtidig som Nelly og vi voksne kunne kjøre på litt hardere.

Her var det såpass bra at vi planla å komme tilbake til Wipptal og Bikepark Tirol sommeren 2023. Men vi var uheldige med et værskille som la seg over alpene og som gjorde at vi måtte prøve lykken andre steder.

Vi vil anbefale at du sjekker opp hvordan Wipptal har utbedret anlegget sitt, og om det passer dine preferanser. Familien vår er ikke et gruppe med downhill entusiaster, men vi liker å kjøre heisbasert sykling som både er utfordrende og gir god flyt.

Stubai og Bikepark Tirol i Wipptal

Zillertal (Dal)

Zillertal dalen er omgitt av fjell på over 3.000 meter, og naturligvis er det masse å finne på i dette området.

Vi var litt i Zillertal i sommerferien 2018, og som det står flere andre steder i denne artikkelen, så fikk vi ikke vært så mye i Østerrike i sommerferien 2023 som vi hadde planlagt.

For mer informasjon om Zillertal, se på disse kildene:

https://www.zillertal.at/en/

Zillertal ligger sør for Inntal, og gjennom området renner elven Ziller. Her finnes det en rekke isbreer og den største byen i området er Mayrhofen.

Zillertal

Zell am Ziller / Wiesenalm

Dette senteret for sykling passet best for de som drev med downhill når vi var der i 2018. Det kan være at området har utviklet seg siden da.

Isskogel

Dette området passet oss bedre enn Wiesenalm. I 2018 var det litt transportstrekker på bilvei og annet, men det har sannsynligvis blitt utviklet videre. Les mer om dette i artikkelen om Zillertal (over).

Serfaus Fiss-Ladis

Disse tre småbyene ligger vest for Innsbruck og er omtrent 1 time og 20 minuttes kjøretur fra Innsbruck. Da vi var her i 2018 var vi nok litt lei av heisbasert sykling, spesielt fordi de minste barna var ganske små og vi hadde en del opplevelser der vi måtte kaste inn håndkleet fordi det ble for teknisk eller bratt.

Serfaus Fiss-Ladis har kjempemuligheter for den som liker downhill, og i 2018 var topp partiet man kunne ta heis til under utarbeidelse. Her har det sannsynligvis blitt enda bedre enn når vi var der.

Serfaus Fiss Ladis

Nauders

Nauders ligger litt lengre inn i den samme dalen som Serfaus Fiss-Ladis. Vi dro ikke hit i 2018 eller 2023, men det står på listen til neste tur nedover på sommeren.

Ut fra våre gamle notater ser det ut som dette er bra for de som liker downhill og enduro, og det kan tyde på at det blir litt teknisk og bratt for oss “vanlige” stisyklister.

Øst Tyrol

Øst-Tirol (tysk Osttirol) er den østligste delen av Alpenes landskap Tirol og utgjør forvaltningsdistriktet (Bezirk) Lienz i Østerrikes delstat Tirol. Etter Tirols deling mellom Østerrike og Italia i 1919 har Øst-Tirol blitt til en eksklave av delstaten Tirol. Forbindelsen skjer enten gjennom det italienske Syd-Tirol (via Puster– og Wipptal) eller gjennom Salzburg (via Felber-Tauern-tunnelenIseldalenPinzgau og Kitzbühel). Ellers grenser Øst-Tirol til Kärnten i øst og Veneto i syd. Distriktshovedstaden i Øst-Tirol er Lienz.

Øst-Tirol domineres av fjellmassivet Hohe Tauern med noen av Østerrikes høyeste fjelltopper (bl.a. Großglocker, 3798 moh., og Großvenediger, 3666 moh.) Dalene IseltalVirgental og Defereggental strekker seg opp mot dette høyfjellet. I sør skilles Tauernmassivet gjennom Pustertal med elven Drau fra de karniske Alpene.

Områdene i dagens Øst-Tirol hørte tidligere til grevskapet GörzBrixen bispedømme og Salzburg erkebispedømme. Görz’ områder tilfalt Tirol i 1500, Brixens og Salzburgs områder først ved sekulariseringen i 1803.

– Kilde: Wikipedia

Gåturer

Vi har ikke fått sjekket ut Øst Tyrol i den grad vi ønsker enda, men vi ønsker å dele noen linker og annen informasjon som kan gi deg et dytt i riktig retning i din planlegging av tur hit.

https://www.austria.info/en/things-to-do/walking-and-hiking/hiking-areas/east-tirol

Linken over beskriver tre ganske ambisiøse turer i Øst Tyrol, jeg tror ikke dette passer for hvem som helst, men det går an å finne noen deler av disse turene som du kan gå tur-retur.

Venediger Trail

https://www.osttirol.com/entdecken-und-erleben/sommer/wandern/weitwanderwege/venediger-hoehenweg/

27 timer gå tid totalt i 3-6 etapper. Ikke noe for hvem som helst.

The Lasörling High Trail

https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/hiking/hiking-tours/a-lasoerling-high-trail

61,1 km / 4 dager.

Glocknertreck / Grossglockner (3.798 moh)

Grossglockner er Østerrikes høyeste fjell, og det er ikke vanskelig å kunne se det fra trygg avstand og kjøre bil til der man gløtter bort på dette mektige fjellet.

Å ta en tur til toppen av dette imponerende fjellet er ikke en søndagstur, og du skal være over middels erfaren som fjellklatrer for å ta dette fjellet uten guide. Turen tar som regel 2 dager og krever både forberedelser, riktig utstyr, godt vært og en guide som vet hva hen gjør.

https://www.bergfuehrer-kals.at/touren-aktivitaeten/tour/grossglockner-normal-sommer

Linker og annen informasjon

For en oversikt over hva vi har gjort eller planlegger å gjøre i de ulike regionene i Østerrike, sjekk ut denne siden.

Østerrike

Bildet øverst på siden er tatt av Chavdar Lungov og lastet ned fra Pixabay. Vi kommer til å erstatte dette bildet med ett vi har tatt selv så snart som mulig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.