Rosendal: Malmangernuten

Vi besøkte venner i Rosendal ved Hardangerfjorden og hadde det helt fantastisk. Bodde i naust nede ved fjorden og livet smilte. Været hadde vært litt opp og ned de siste ukene, typisk Norsk sommervær vil jeg påstå.

Turen starter på havnivå og det er nærmere 900 høydemeter til toppen på 3,5 kilometer

Nå var værmeldingen så bra som den kan være, og vi forsket på hvilke turmuligheter vi hadde. Det ble raskt bestemt at vi skulle gå til topps på Malmangernuten, som er en klassiker i Rosendal.

Vi parkerte bilen ved Rosendal Fjordhotel, gikk over veien og fant stien.

Varmt sommervær og bratt terreng, da blir man fort andpusten!

Den første delen av turen går i svak oppoverbakke, og gir deg muligheten til å få kroppen litt i gang – men etter kort tid befinner du deg inne i tett barnålskog med en sti som snirkler seg oppover i det bratte terrenget. Her er det mulighet til å ta seg skikkelig ut, så det beste tipset er å holde et jevnt tempo oppover.

Her står vi ved utsiktspunktet og ser nord-vest

Etterhvert kommer man til noen utsiktspunkt, disse ligger under tregrensen, men herfra starter barnålskogen å gå over i bjørkeskog, og det tar ikke så lang tid før man kommer frem til Sherpa trappene som ble bygget her for noen få år siden. Nesten 600 trappetrinn av solide steiner er laget, og det er imponerende hvilken kvalitet disse håndtverkerne fra Nepal får til. Alt ligger dønn solid, og det letter nok turen for de fleste.

Oline og Sina (9 år) tar en pust i bakken

Selv var jeg engstelig for høydeskrekk og kjente litt på denne i starten, men det var ingenting å bekymre seg for. Turen gikk veldig greit for min del. Det er ingen steder som er eksponert, og selv om det er bratt igjennom bjørkeskogen klarte jeg å tenke at faller jeg, så er det så mye skog her at jeg triller noen meter og stopper opp. Noe av grunnen til at jeg var bekymret for dette var at jeg tidligere i våres måtte snu på vei opp til Rampestreken i Åndalsnes.

Når det bratteste partiet er ferdig, går stien jevnt og trutt opp mot toppen av Malmangernuten på 890 moh. Utsikten over fjorden og fjellene rundt er helt fantastisk, og det kan være greit å vente med turen hvis været ikke er bra – utsikten bør man få med seg!

I beskrivelsene står det at turen tar 4 timer, men er du sprek klarer du det på kortere tid. Vi brukte ca 1,5 time opp og ca 1 time ned.

På vei ned steintrappene tar vi en pust i bakken for å hvile såre knær mens jentene “spiller på strå”

Når vi kom ned ble det et forfriskende bad i Hardangerfjorden.

Linker og annen informasjon

https://www.visitsunnhordland.no/ting-a-gjera/tursti-til-malmangernuten-fra-rosendal-p875323

https://www.visitnorway.no/listings/tursti-til-malmangernuten-fr%C3%A5-rosendal/17923/

https://www.hardangerfjord.com/aktivitetar/tursti-til-malmangernuten-fra-rosendal-p5396913

Sommerferie 2020

Podcast episode 7: Sommerferien 2020

 

2 Replies to “Rosendal: Malmangernuten”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.