Åre: Getryggen

Vi har vært en uke i Åre på vinterferie, og pakket med oss både alpint- og randonneskiene våre. Planen var å ta en topptur i nærheten hvis det ikke snødde uante mengder pudder hele uka. Det kom litt snø, men ikke så mye som jeg hadde håpet på (det gjør det aldri). Vi har vært på vinterferie i Åre for 2 år siden, og denne gangen ønsket vi å klemme inn en topptur eller to som avveksling til kjøring i skianlegget.

Jeg undersøkte litt rundt toppturer i Åre, og fant en fin bloggpost på www.turjenter.no som inspirerte. I denne artikkelen sto det at turen ville ta 2-3 timer det var ca. 650 høydemeter. Området er bare en halvtimes kjøretur unna Åre, og har dere plass til å ta med topptur utstyr, kan vi anbefale å dra hit en dag det er pent vær.

Vår tommelfingerregel er at vi går ca. 300 høydemeter i timen, så vi regnet med litt over 2 timer opp. Alltid spennene å se om beregningene holder mål.

Snasahögerna

Dette området består av tre topper som man enkelt kan se fra skisenteret i Åre hvis det er klar sikt. De ligger som perler på en snor og starter med Storsnasen på 1463 moh, Tväråklumperna på henholdsvis 1255 moh og 1409 moh, og til slutt Getryggen på 1382 moh.

20200219_095517233_iOS
Her er Sina og Oline (9 år) på vei oppover i bjørkeskogen sammen med Solvor. Mer perfekt enn dette kan det nesten ikke bli!

Ida Kathrine i Turjenter hadde skrevet at hennes favoritt var Sönner Tväråklumpen, men jeg valgte å gå på den litt enklere Getryggen siden vi ikke har vært i området før.

Vi kjørte til Storulvåns fjällstation, som er en betjent hytte i den Svenske turistforeningen. Norske DNT medlemmer får rabatt på overnatting, og det er et ypperlig utgangspunkt for turer i dette området. Det koster 50 kroner å parkere, og for DNT medlemmer koster det 30 kroner. Siden vi ikke har Svisj eller hva det heter (samme som Vipps i Norge) gikk jeg inn og betalte.

Getryggen

Blå himmel, kanskje 15 centimeter med nysnø. Perfekt!

20200229_153325804_iOS (2)
Det kan nesten ikke bli bedre forhold enn vi hadde denne dagen

Vi gikk avgårde rundt 11-tiden, og det var endel andre som hadde kommet seg ut litt tidligere enn oss. Derfor var det tråkket opp flott spor, og vi gikk i et behagelig og jevnt tempo oppover. Til venstre for oss når vi startet på stigningen, hadde et par morgenfugler kjørt opp herlige svinger i nysnøen, og jeg drømte om vår egen nedkjøring der jeg gikk. Temperaturen gikk fort opp, og vi kom inn i den magiske flyten der vi spiste høydemeter.

20200219_105426300_iOS
Oline (9 år) og Nelly (16 år) har god flyt oppover til Getryggen

Det er ikke bratt, men det er bratt nok til at nedkjøringen virket forlokkende. Jeg funderte litt på hvordan vi skulle komme til den siden der morgenfuglene hadde fått jomfruturen, og la en plan for nedkjøringen.

20200229_153338091_iOS (2)
Gjengen i 19topper.blog er samlet på toppen av Getryggen og er klare for nedkjøringen

 

God stemning oppover, vi kom oss opp til platået på toppen, og gikk bort til varden ved det høyeste punktet. Der sto det en gjeng og tok av seg fellene. Vi knipset noen bilder, og satte kursen tilbake til et punkt ca. 200 meter i luftlinje fra toppen, der vi tok av fellene og gjorde oss klare for nedkjøringen.

Nedkjøringen

Snøen var ganske hard de første 200-300 høydemeterne nedover. Jeg tror dette er et ganske værhardt område, og det kan blåse relativt friskt. Snøen var litt fokket og pakket noen steder, men vi fikk noen fine svinger nedover alle sammen. Stemningen var helt topp.

20200229_153549969_iOS
Nelly (16 år) i god flyt nedover

Vi kjørte ski venstre og klarte å komme oss til den litt brattere siden der de flotte sporene befant seg. Nå hadde det vært noen til som hadde kjørt her, men det var mye urørt snø å sette sin egen signatur på. Deilige late svinger, slik som man unner seg når forholdene er så bra som vi hadde. Kjenner at smilet kommer og den boblende lykkefølelsen i hele kroppen. Det er ikke så mange slike dager for oss som bor i Oslo-området, og det er viktig å sette pris på de.

20200219_121025192_iOS

Nede ved bilen var alle enige om at dette var en flott tur, vi er også enige om å dra hit på stisykling når vi skal tilbake hit på sommerferie dette året.

Oppsummering

Fin tur som passer for hele familien, og en tur jeg virkelig kan anbefale hvis du ønsker å teste ut hvordan det er å gå på topptur. Ingen partier som er brattere enn 30 grader, og det betyr at det er svært liten fare for ras. Husk at det kan være unntak.

Vi gikk opp på ca. 1 time og 45 minutter, og brukte en halvtimes tid på vei ned, siden vi stoppet og tok bilder.

Under linker og annen informasjon, kan du lese om våre andre turer til Åre på sommeren og vinteren, jeg vil også anbefale å lese artikkelen til Ida Kathrine på Turjenter.no. Dette er en blogg vi henter mye inspirasjon fra.

Linker og annen informasjon

https://turjenter.no/snasahogarna-et-toppturomradet-hos-sota-bror/

https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-storulvan-fjallstation/

Les om vår vinterferie i Åre i 2018: https://19topper.blog/2018/02/21/vinterferie-i-are/

Åre er et av våre favorittsteder, og vi var her på Åre Bike Festival i 2017: https://19topper.blog/2017/07/08/are/

Skal du til Åre og ønsker en stopp på vei til eller fra, kan vi anbefale å stå på ski i Vemdalen, som også er endel av SkiStar: Vinterferie 2018 – Vemdalen

Planen vår er å dra til Åre for å sykle sommeren 2020, alle gleder seg!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.