Fernie

Fernie er første stopp på vår rundreise i Canada. Turen er med Langley, og heter Ski Around the Rockies. Fernie er en liten by med ca. 5.000 innbyggere som ble grunnlagt i 1898. Dette er en gruveby, der det fremdeles utvinnes kull. Sentrum brant ned i en brann i 1904, og da bygningene skulle bygges opp igjen ble det brukt stein, murstein og andre materialer som i teorien ikke brenner. Det hjalp ikke mye, da byen brant ned igjen i 1908 og brannen var så sterk at murstein smeltet.

IMG_6101
Solvor kjører på i det pudderet vi fant. En herlig følelse å kunne få litt valuta for pengene etter en lang reise fra Norge.

Byen ligger ca. 4 timer unna flyplassen i Calgary og er omringet av fjell i Rocky Mountain fjellkjeden.

Fernie Alpine Resort

Skisenteret er ikke veldig stort, men her kan det være helt sinnsyke tilstander når omstendighetene er riktige. Nettopp det var en utfordring, for jeg har vært i Fernie en gang tidligere, og den gangen snødde det 1,70 meter med fluffy pudder på 5 dager. Det er omtrent ingen sannsynlighet for at det skulle gjenta seg.

Innstillingen min var svakt negativt, jeg hadde sjekket snøforholdene via værvarslingssider og Fernie sin nettside, og det hadde ikke vært oppløftende. Nede i sentrum var snøen skitten og gammel, minnene mine om imponerende brøytekanter gjorde innstillingen min enda værre.

IMG_6171.JPG
Gunnar Helleland fra Rosendal gir gass i Currie Bowl

 

Guiden vår Karl kom derimot med en blanding av gode og dårlige nyheter, det hadde snødd – men det var -17 grader. Vi kledde oss godt, og var klare til første dag i bakken.

Fernie Alpine Resort består av 5 ulike bowls (Siberia Bowl, Timber Bowl, Currie Bowl, Lizard Bowl og Cedar Bowl). I tillegg er det et område på toppen av senteret som heter Polar Peak, men det er svært sjelden åpent. Når det snør kraftig i Fernie, er det som regel Timber Bowl som åpnes først, deretter åpnes de andre områdene på tur. Da gjelder det å følge med på de lokale, og trekke opp til toppen av bowlen og stå i kø når den åpner.

IMG_6292.JPG
Kenneth Blom fra Rosendal brøyter pudder

Hvis det er kaldt og mye vind, kan det være slik at Lizard Bowl har de eneste heisene som er åpne. Slik vi hadde det på dag 2 her i Fernie.

Dag 1 – 9 Februar

Kaldt i heisen, men stemningen var god. Vi startet med noen turer i Timber Bowl. Det hadde snødd 10-15 cm i fjellet, og føret var veldig bra. Ihvertfall mye bedre enn jeg hadde sett for meg i mitt negative indre øye. Smilet kom, og det var bare å kjøre på etter beste evne.

Nye Elan ski og litt pudder, mestringsfølelsen var ikke optimal – men svingene satt sånn nogenlunde. Blir ikke bortskjemt med pudder når vi står i Trysil, så her gjelder det å lære seg triksene.

Etterhvert trekker vi bort til Currie Bowl (omtrent ved nedfart #19) og får kjørt i deilig pudder. Gledeshylene høres over hele dalen, og vi har det veldig bra.

IMG_6327.JPG
Her setter Rune Haugland fra Rosendal sitt preg på fjellsiden

Lunsjen inntas i bunnen av bakken, og det er ingenting å utsette på apetitten. Tidsforskjellen til Norge er 8 timer, så hodet føltes som det er fullt av vatt.

Etter lunsj fortsetter vi kjøringen, og utforsker anlegget i større grad. Det er lite folk, eldgamle sjarmerende heiser og store områder å lete etter god nedkjøring. Vi runder av dagen klokken 16 og drar på afterski på hotellet. Steinar fra Rosendal slår meg 1-7 i biljard og vi nyter lokalt øl fra Fernie.

Dag 2 – 10 februar

Neste dag er det -26 grader, og min innstilling er på svært negativ. På grunn av kulden og litt vind er nesten alle heisene stengt, og det blir med et par turer før jeg drar ned til bunnen av bakken og tar dagens første øl. Solvor fortsetter å kjøre sammen med gruppen, og jeg er imponert. Hun pleier å takle kulden dårligere enn meg.

20190208_223551933_iOS.jpg
Her blir det vurdert om vi skal sette utfor et av de brattere stedene i Fernie. Dårlig snøforhold og litt variabelt nivå i gruppen gjorde at det ikke ble noe av.

De andre kommer ned til lunsj og kan melde om at Karl hadde funnet knedyp pudder i Cedar Bowl. Gruppen hadde tatt skiene på ryggen og trasket i 5-10 minutter og funnet Nirvana. Urørt pudder og syke tilstander de første tohundre høydemeterne, deretter temmelig bra tilstander videre ned, og helt forferdelig tilstander i bunnen med holke og is. Men som de sa: “Det var sykt fett på toppen!”

Jeg angret et par sekunder på at jeg hadde vært en pingle og gitt meg så fort, men disse tankene forsvant ganske snart. Med en kald øl i hånden og smilende folk rundt meg, skjønte jeg at min tid som skikjører i Fernie var over for denne gang.

Vi ble enige om å treffes klokken 14.30 ved bilen for avreise til neste sted.

Linker

Ski Around the Rockies (Vårt tidligere blogginnlegg, med beskrivelse av ruten og de ulike skistedene vi skal til)

https://skifernie.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Fernie,_British_Columbia

3 Replies to “Fernie”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.