Saalbach: Schattberg X-press

Schattberg X-press går fra Saalbach sentrum og har en mellomstasjon det er mulig å gå av på for å sykle nedre del av X-Line, den mest krevende stien som finnes i Saalbach med unntak av downhill løypene i Leogang.

Tar du heisen opp til toppen er det også mulighet til å sykle den første delen av X-Line, som ikke er krevende og alle som kan stisykle klarer fint. Etter et par hundre meter med sti kan du fortsette X-Line ned til bunnen av dalen, eller du kan sykle opp den bratte bakken mot Schattberg-Westgipfel (2.096 moh) som er toppen ved siden av. På vinteren går det skiheis opp dit, men på sommeren må du enten sykle, eller mest sannsynlig trille.

X-Line

Vi har ikke syklet denne fra toppen, men kan anbefale å teste den nederste delen først. Det tar kun noen få minutter med heisen fra sentrum opp til mellomstasjonen, og da er det rett ut i den røde løypen som både er bratt, krevende og for min del – ikke mulig å sykle. Både Solvor og Nelly kjørte på nedover denne stien og klarte alle hindringer, mens jeg er litt mer tilbakeholden når det blir for bratt og knotete med røtter.

Stien går først igjennom den normale skibakken, og her er det bare å kjøre på. Det blir mer teknisk inn i det første partiet i skog, der stien snirkler seg mellom trærne i ganske bratt terreng. Siden jeg kun syklet denne stien en gang, ville jeg nok hatt en høyere mestringsfølelse hvis jeg hadde syklet der flere ganger. For min del handler det om å bli kjent med stien og vite hvor linjen bør legges. Jeg anbefaler derfor å ta det rolig den første gangen.

IMG_3602
Nelly (15) i en av de første doseringene i X-Line

Det var et par steder jeg synes det ble for bratt og jeg ikke kunne annet enn å gå ned. På den turen syklet jeg med Nelly, og hun skvatt avgårde og jeg så ikke noe til henne på en stund.

Senere var det et par doseringer med planker som var edgy for min del, dette har mye å gjøre med høydeskrekken min, men heldigvis er det ikke bare jeg som har trøbbel med disse hinderene. Det er derfor fullt mulig å gå av sykkelen og droppe de partiene du har størst utfordring med.

Litt lengre ned er det hopp med ulike vanskelighetsgrad for de som liker å fly på sykkel, for de som trives best med hjulene temmelig nær bakken (slik som meg), er det bare å sykle utenom.

Denne løypa er helt klart den best bygde i Saalbach-Hinterglemm dalen, med unntak av utforløypene i Leogang.

Hacklberg Trail

For å komme seg til starten av Hacklberg Trail må du ta Schattberg X-press og ta starten av X-line, som ikke er en utfordring, alle kan sykle den delen.

Deretter tar du fatt på den drøye oppoverbakken til Schattberg-Westgipfel som tar 15-20 minutter i rolig tempo å trille sykkelen. Det er i prinsippet ingen vits i å sykle opp denne bakken, hvis ikke det er din greie. Uansett hva du velger å gjøre, vil temperaturen gå opp og du vil nok kjenne på melkesyren, ihvertfall hvis du har noen dager på sykkelsetet allerede.

IMG_3611
Sina leder an på toppen av Hacklberg Trial

På toppen starter Hacklberg Trial i idylliske omgivelser, og her er det mulig å kjøre på i det tempoet du ønsker og fremdeles opprettholde flyten nedover. Stien svinger igjennom terrenget med svak hellning hele veien, og det er utrolig hvor fin denne stien er.

Etterhvert kommer man til et spisested som heter Bergstadl, og har dere tenkt å spise der – er det viktig å ta med kontanter. Vi fikk skrapt sammen nok til at alle ble passe mette den siste dagen vi kjørte denne stien, og kunne sikkert ha brukt mer penger og blitt skikkelig mette.

Buchegg Trial

Etter Bergstadl starter Buchegg Trial, en skikkelig perle av en sti. Den gir en fortsettelse på godfølelsen fra Hacklberg, og her kan du fortsette syklingen i god flyt.

IMG_3624
Solvor i godt driv nedover doseringene i skogen i Buchegg Trail

Både Sina og Oline likte godt denne stien, selv om de tar det mye roligere enn oss som er eldre, holder vi andre bare igjen og kjører på til vi tar dem igjen. Andre syklister er svært gode til å ta hensyn til de mindre, og småjentene fikk mye oppmerksomhet der de syklet nedover med musefletter og heldempede sykler.

IMG_3638
Nelly (15) på vei nederste delen av Buchegg Trial. Blir ikke spesielt mye bedre enn dette!

Stien går hele veien ned til Hinterglemm, der det er mulig å velge mellom heisene Zwörfelkogel og stien Z-Line eller Reiterkogelbahn med stiene Blue Line og Pro-Line.

Les mer om turen vår til Saalbach-Hinterglemm her:

Saalbach-Hinterglemm

Saalbach-Hinterglemm: Schönleiten

Hinterglemm: Zwölferkogel

 

One Reply to “Saalbach: Schattberg X-press”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.