Västra Götaland

Västra Götaland er et området i Sverige de fleste nordmenn fra Østlandet har et forhold til. Vi drar gjerne til Strömstad området for å handle mat og drikkevarer, men dette er ikke det vi i 19topper.blog har fokus på. I Västra Götaland er det mye bra stisykling, og det er den aktiviteten vi har fokus på i denne oversikten. Det er sikkert mye annet å gjøre i dette området i forhold til generelt friluftsliv, men det har vi ikke utforsket i større grad.

Siden er under utarbeidelse, og vi oppdaterer kontinuerlig når det kommer ny informasjon.

Skal du til Västra Götaland for å stisykle, så vil vi anbefale å kjøpe disse bøkene fra Calazo forlag:

 • Sveriges bästa stigcykling – del 1. Skrevet av Aron Gooch.
 • Mountainbike kring Göteborg

Boken om Sveriges beste stisykling er delt inn i 2 utgaver, og den første beskriver stier lengst sør i Sverige. Bøkene gir deg gode beskrivelser, men det er nødvendig å bruke digitale kart når du er ute og sykler. Et par av beskrivelsene er svært vanskelige å følge etter vår mening, men det er som regel litt knot å sykle på ukjente steder. Sykler du deg bort, er det som regel ingen krise, de fleste områdene har gode stier som du kan sykle på kryss og tvers.

Bohuslän

I boken “Sveriges bästa stigcykling – del 1” finnes det fire forslag til stier/områder som kan sykles her. Vi har ikke syklet i dette området enda, men det står på listen vår over ting å gjøre. Det kan være praktisk å ta en runde i dette området på vei sørover eller på vei hjem til Norge. Det er i hvert fall vår plan neste gang.

Göteborg / Gøteborg

Vi har vært og syklet i Göteborg et par ganger nå, og dette er virkelig et flott område for stisykling. For oss tar det 3.5 time å kjøre til Göteborg under normal trafikk (vi bor på Lørenskog), og det er ofte mye trafikk ut av Oslo og over grensen i helgene.

Både “Sveriges bästa stigcykling – del 1” og “Mountainbike kring Göteborg” har en rekke beskrivelser av området rundt Göteborg, og vi kan dele dette inn i følgene steder:

 • Kungälv (Ytterby). Ligger ca 2 mil nord for Göteborg sentrum
 • Torslanda. Ligger ca 2 mil vest for sentrum, ut mot havet.
 • Partille. Ligger litt øst for sentrum (ca 10 km).
 • Lerum. Ligger videre øst for Partille (ca 20 km fra sentrum)
 • Landvetter. Dette er området ved flyplassen i Göteborg. Ligger litt under 2 mil øst for sentrum (lengre sør enn Partille og Lerum)
 • Vildmarksleden. Dette ligger også øst for sentrum, litt nærmere enn Partille
 • Skatås og Delsjön. Området ligger sør-øst for sentrum, ca 7 km.
 • Lackareberget / Norra Långevattnet. Dette ligger ved Delsjön (se over).
 • Änggårdsbergen. Ligger ca 5 kilometer fra sentrum (Mölndal), og er det mest sentrumsnære stedet å sykle.
 • Mölnlycke. Ligger ca. 15 kilometer sør-øst for sentrum, litt lengre enn Delsjön.
 • Mölndal. Ligger ca. 8 km sør for sentrum.
 • Norra/Södra Sandsjöbacka. Dette naturreservatet ligger ca. 2.5 mil sør (litt ut mot kysten).
 • Kungsbacka. Ligger ca. 2,5 mil sørover, litt lengre sør enn Sandsjöbacka naturreservat.

Som du kan lese i oversikten over er det et relativt lite område med mange ulike muligheter. De mest sentrumsnære områdene kan du sykle til, men vi anbefaler å bruke bilen for å komme rundt og heller brenne kreftene på stisykling.

Kungälv

Marstrand

Marstrand ligger i Kungälv kommune, et lite sted med omtrent 1.300 innbyggere. Denne lille byen livner til på sommeren, og her er det mange som drar med båt eller på campingferie på sommeren. Vi dro til Marstrand med barna i Mai 2017 når barna var 6 år. Vi dro ned hit for å stisykle, og dette var vel første gangen vi gjorde det med dem.

Ekspedisjon: Sørover mot Sverige

Nå som vi har mye mer erfaring med å sykle sammen med barna, vil jeg påstå at det finnes mange andre områder som passer bedre for å sykle med såpass små barn. Men det var virkelig fint i Marstrand.

Enerkullen

Her var vi i Mai 2023, og dette var et veldig fint område å sykle. Vi prøvde å finne ruten som var beskrevet i boken “Mountainbike kring Göteborg”, men lykkes så passe med det. Ingen fare, her er det egentlig bare å møte opp og teste ut litt selv.

Gøteborg: Stisykling i Kungälv

Mölndal

Ängårdsbergen

I 2022 dro vi nedover til Göteborg for første gang for å stisykle en langhelg. Det ble kombinert med en dag på Liseberg, og vi hadde herlig vær og veldig bra stisykling i Ängårdsbergen i Mölndal.

https://19topper.blog/2022/05/26/goteborg-stisykling-i-angardsbergen/

I dette området er det masse stier, og vårt beste tips er å laste ned Trailforks eller en lignende app og sykle rundt så lenge dere orker.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.