Gøteborg: Stisykling i Kungälv

Vi dro ned mot Gøteborg i pinsen. Hadde kjøpt boken «Mountainbike kring Göteborg» og funnet noen områder vi ville teste ut. I 2022 var vi nedover på akkurat samme tid, og linker til disse turene finner du nederst i denne artikkelen.

Å kjøre ut av Oslo på en fredag er en prøvelse i seg selv, så vi sto lenge i kø med bobilen og valgte å bo på en camping i Grebbestad som ligger litt sør for Strömstad. Kungälv ligger litt nord for Gøteborg og det passet bra å sykle her den første dagen.

Enerkullen

Enerkullen er en grønn lomme og turområde i Ytterby. Vi fulgte i instruksen i boken «Mountainbike kring Göteborg» og kjørte inn Skogsvägen (tast inn Skogvägen i Ytterby i Google Maps, så finner du lett frem). Innerst i veien er det en parkeringsplass for 4-5 biler. Her kan man stå i 3 timer. Ikke parker i boligfeltet, der trenger man bostedsbevis og parkeringsvaktene kan være hissige på å skrive bøter.

Oline (12 år) tråkker på, her er det herlige flytstier som oppfordrer til litt ekstra innsats

Området er lett kupert, med en miks av brede og smale stier. Det er også grusveier som brukes som transportstrekker i kortere perioder.

Enerkullen runden er beskrevet som blå, og det stemmer godt med vår oppfatning. Den skal være 90% på sti og lett å finne frem.

Starten av runden er mot vanntårnet som ligger på en høyde, men for oss var det omtrent umulig å skjønne beskrivelsen i boka og finne stien. Vi ble syklende rundt i området bak vanntårnet og konstanterer at det er veldig fine barnålstier, men faktisk vanskelig å se hvor stiene går noen ganger. Det er sikkert enklere å navigere her litt senere da det har kommet opp litt mer gress og annen vegetasjon. Stemningen i flokken ble litt amputert, for dette er en typisk setting når vi sykler i ukjent område.

Solvor og jeg tar frem mobiltelefonene og prøver å finne ut hvor resten av runden går. Etter litt prøving og feiling kommer vi inn på riktig sti og stemningen går hundre hakk opp. Deilig flytsti med litt røtter og fine svinger igjennom delvis tett skog og til tider åpen barskog.

Strategien blir å prøve å følge stien, men at det ikke er så farlig om vi bommer litt. Området på Enerkullen er ikke så stort, skal jeg gjette er det tre-fire kilometer bredt og 5-6 kilometer langt. Det er absolutt ingen merking, men har du et ok kart, så finner du fort ut hvor du er i forhold til asfalt veiene som går her og boligområdet rundt.

Vi hadde ganske god kontroll på hvor vi var og retningen mot der bilen sto parkert, men vi hadde et par tilfeller der vi kom inn på stier vi hadde syklet før. Til slutt ga vi helt opp å følge runden i boken og bare syklet der det føltes naturlig.

Sina (12 år) sjekker ut svabergene på en av høydene

Det finnes runder på Strava, Trailforks og de andre appene, men området er så fullt av stier at det handler mest om å unngå de kjedeligste partiene med transportstrekker og grusvei. Ved å late som man er en god stikjennner, er det ofte best å følge magefølelsen og se etter sykkelspor og slitasje på de mest populære stiene.

Vi møtte få andre likesinnede, og det var nesten ingen som gikk til fots når vi var her. Blandingen av barnålstier, svaberg og at det ikke er for kupert, gjør dette til et bra sted for de som ønsker flyt eller har med seg barn som ikke vil at det skal være veldig teknisk.

Jeg tror ikke den runden som boken beskriver er på 13 kilometer, og beskrivelsen og kartet i boka er litt vanskelig å følge. Med andre ord er det ikke så mye hjelp i boken i dette området, og jeg vil anbefale å sykle litt rundt som vi gjorde enn å bruke masse tid på å sjekke kart og apper.

Godt over styret i et litt teknisk parti, akkurat som det skal være

Området må være en drøm med elsykkel, da kan du i hvert fall utforske litt og sannsynligvis sykle hver eneste sti du finner.

Jeg tror det er fint å komme tilbake hit flere ganger og bli bedre kjent. Siden området ligger nord for Gøteborg er det fint å ta på vei ned eller på vei hjem etter en ekspedisjon. Gøteborg byr på veldig fin stisykling og vi anbefaler å ta turen.

Linker og annen informasjon

Kjøp boken «Mountainbike kring Göteborg» før du tar turen. Den inneholder inspirerende beskrivelser over områdene rundt Gøteborg.

Västra Götaland

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.