Göteborg: Stisykling i Ängårdsbergen

Det var Kristi Himmelfart, og vi hadde tenkt oss til Göteborg. Planen var å kombinere en tur til Liseberg med stisykling. Jeg hadde lest en artikkel i Fri Flyt, der de nevnte at det hadde kommet en bok som beskriver mulighetene for sykling.

Boken ble bestilt i siste liten, men kom dessverre ikke frem før avreise.

Vi dro av gårde etter jobb på onsdagen og sov på en bobilparkering litt nord for Göteborg. Torsdag morgen spiste vi frokost og dro mot Ängårdsbergen.

Ängårdsbergen

For å finne frem til et sted å parkere, tastet vi inn «Gruvgatan» i Google Maps. Her er det en stor parkeringsplass. Det koster noen svenske riksdaler å parkere her, men det er ikke dyrt.

Vi har parkert i Gruvgatan og Solvor starter å pakke ut av bobilen

For å finne frem er det beste tipset å bruke app’en «Trailforks».

Området rundt Ängårdsbergen består av veldig mange stier, og jeg skal ikke begi meg inn på oppgaven å beskrive hvor vi syklet. Men mitt beste tips er at stiene er litt mer tekniske enn det vi er vant til fra de fleste andre steder.

Oline og Sina (11 år) er klare for sykling

Det vil si at grønne stier ofte er som blå stier, og det er flere av disse stiene der vi virkelig får opp farten og opplever deilig flyt. De blå stiene er ganske krevende tekniske i mange partier og de røde hadde ofte partier som vi hadde problemer med å sykle. Det finnes sorte stier her også, men de testet vi ikke ut.

Ängårdsbergen er et populært turområde, og det er viktig å ta hensyn til andre. Terrenget er en blanding av skogbunn med god jordbunnsforhold, som gjør at stiene gir kompakte og harde partier og veldig god flyt. Røtter er det en god del av, men de stikker ikke langt opp av bakken og gir morsomme og krevende partier.

Det er ikke så mye steiner som utgjør tekniske partier, men det er ganske kupert.

Svenskene forvalter naturen på enn oss nordmenn. Når er tre deiser i bakken i Østmarka, er noen ute med motorsag og rydder så fort de kan. I Sverige gjør de ikke det. Der blir treet liggende over stien og man må sykle eller løfte sykkelen over, eller gå rundt. Så her og der dukker et slikt tre over stien, ofte på steder der du minst forventer det (når du «sykler som en nordmann»), og det ødelegger flyten selvfølgelig.

Oppsummering

Ängårdsbergen er et fantastisk område å sykle, og som alle flotte steder så et det nok enda bedre når man har fått syklet der noen ganger.

Jeg vil anbefale å kjøpe boken “Mountainbike kring Göteborg, som beskriver på en god måte runder som anbefales å tas i Göteborg. Det er svært mye å velge mellom, og ta turen hit for å sykle naturlige stier er absolutt verdt det.

Her kan du kjøpe boken:

https://www.outnorth.no/calazo-forlag/mountainbike-kring-goteborg-103078#NoColour

Linker og annen informasjon

Les artikkelen i Fri Flyt (krever abonnement, noe du bør ha):

https://www.terrengsykkel.no/sykkelreiser/stisykling-sverige/stisykling-i-goeteborg.-flotte-flytstier-i-sveriges-nest-stoerste-by?userToken=0f18cfe3-4d99-4c4b-bb65-6140ae3368f5

Les også om turen til Delsjön, kanskje et enda bedre sted å sykle i Göteborg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.