Utsira

Da vi bodde på Blomstølen i Etnefjellene, fikk vi tips om å dra til Utsira. Denne øya ligger ca 15 kilometer med båt ut i havet fra Haugesund og er den minst befolkede kommunen i Norge. I seg selv er det en opplevelse å komme til et samfunn der det bor 198 sjeler.

Vi kom oss avgårde til Haugesund etter en lang dag med vandring, og alle var ganske slitne da vi kom frem. Vi hadde ikke planer om å ta med bilen og tilhengeren, så Solvor og jeg satte av jentene på kaia med det utstyret vil skulle ha med oss og dro avgårde for å finne parkering til bilen. Det var lettere sagt enn gjort og vi endte opp med å klemme bilen inn i et parkeringshus i sentrum, betalte for 2 plasser og satset på at alt skulle gå bra. Det var første gang jeg har kjørt tilhenger inn i et parkeringshus, og det anbefales ikke.

Vi er klare til å ta båten til Utsira

Fergetur

På dette tidspunktet hadde Solvor og jeg dårlig tid før fergen skulle gå, og vi måtte løpe med dårlig fottøy ca. 1.5 kilometer til fergeleiet. Det føltes ikke helt greit etter en lang dagsetappe i Etnefjellet. Men vi rakk båten med ganske god margin, og det var deilig å oppleve et avbrekk ute i havgapet.

Oline (9 år) og Nelly (17 år) koser seg på dekk

Det var en slapp gjeng som satt på dekk. Vi hadde handlet med oss matvarer, og planen var å lage middag ute på DNT hytten vi skulle sove på.

Nordvikgården (DNT hytte)

Hytteverten på Blomstølen hadde tipset oss om denne hytta, og vi hadde ikke fått undersøkt noe annet enn at det var 43 sengeplasser og den så ny ut.

Da vi kom til havn på Utsira, trillet vi syklene av fergen og syklet den korte biten bort til Nordvikgården. Hytta er fra 2009, men fremstår som ny. Den er stor og passer til å holde større samlinger, noe jeg tenker at DNT muligens gjør fra tid til annen. Stort og velutstyrt kjøkken og mange 4-mannsrom til innkvartering.

Det ble en slapp kveld med kortspill, og jeg fikk mulighet til å planlegge den kommende uken i forhold takket være bredbåndsdekning.

https://ut.no/hytte/10161/nordvikgarden

Kommunetopp: Arasetet (70,7 moh)

Det vanskeligste med denne kommunetoppen er vel å komme seg til Utsira. Toppunktet ligger ved det gamle fyret på øya, som er en tur de fleste bør ta uansett.

Det er ikke noe poeng å ta med bilen hvis du har tilgang på sykkel. Det er kanskje 1,5 kilometer å sykle fra nord til sør, og du kommer rundt uten problemer.

Vi lot bagasjen stå igjen på Nordvikgården og tok syklene på en rundtur på Utsira. Først dro vi bort til den gamle kirken og tok en titt, deretter opp til fyrene på Arasetet som er høyeste topp på øya.

Her er det gamle fyret. Dette er ikke det høyeste punktet på Utsira, selv om vi tydeligvis trodde det.

I dette området kan man rusle litt rundt, besøke det gamle og det nyere fyret. Gården her oppe har kafe og diverse aktiviteter.

Det nyere fyret er hellet ikke høyest, men punktet ligger litt nord for dette

Vi var ikke så opptatt av å samle på kommunetopper på dette tidspunktet, men undersøkelser i etterkant viser at punktet på bildet under er det høyeste stedet på Utsira, bortsett fra toppen av fyrtårnet selvfølgelig.

Det er mye street art på Utsira, så vi måtte følge med rundt oss der vi syklet sakte og bedagelig rundt. Været var vi ganske heldige med, det var litt skiftende – men her ute tror jeg det kan være rufsete til tider.

Street art inne i en gammel bunker

Lunsj spiste vi på butikken på sørsiden av øya, som er verdt et besøk. Vi trillet rundt ved havna og så på kunsten, men hadde ikke tid til å gå noen av stiene på øya. Vi hadde heller ikke med oss utstyr til stisykling, og jeg vet ikke om dette er stedet å drive med det akkurat.

Viktig å ikke kjede seg! På trilletur tilbake til fergen

Etter noen timers utforskning av øya, dro vi og hentet sekkene våre og trillet ned til kaia for å ta fergen tilbake til Haugesund.

Linker og annen informasjon

https://ut.no/hytte/10161/nordvikgarden

Etnefjellene: Hytte til hytte tur

Podcast episode 7: Sommerferien 2020

Sommerferie 2020

Sommerferie med Audi e-tron

2 Replies to “Utsira”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.