Stisykling ved Løten

Vi våknet opp sent på søndag til oss å være.

Himmelen var blå og solen skinte over Trysilfjellet. Vi hadde innsett at planen om å sykle yndlingsrunden vår “Lille Nupen” mens ungene så på barne-TV ikke lot seg realisere. Sina og Oline (7 år) hadde blitt invitert til en venninne på bursdag, så vi måtte dra hjem tidligere enn normalt.

Et alternativ hadde vært å dratt til Gullia og syklet der noen timer, men Sina og Oline ga uttrykk for at de hadde fått nok dagen før. Da hadde vi blant annet testet ut Miss Piggy som er den nye stien.

Jeg satte meg ned med laptopen og gikk inn på www.mtbmap.no. Sjekket først ut stinettet på Elverum. De fleste stiene i Elverum er kategorisert som grønne og selv om veldig mange har god flyt – ble jeg ikke spesielt giret. Nelly og jeg var i Elverum og syklet for to år siden, og den gangen synes jeg at disse turene var litt kjedelige. Du kan lese mer om det i dette innlegget.

Løten

Jeg fulgte veien hjemover mot Lørenskog på MTBmap og så at det var ganske mange stier som var markert i området før Løten. Det er jo et område med mye skog, og ganske mange av stiene var klassifisert til å være både blå og røde. Dette vekket min interesse, og en plan startet å ta form.

Det er en utfordring å dra til nye områder vi ikke har vært i tidligere – det er vanskelig å vite om de som har klassifisert stiene har gjort det på samme måte som folk flest, eller om de har sin egen oppfatning av hvordan en blå sti er sammenlignet med en grønn. Det kan bli en kjip tur hvis blå stier egentlig er røde.

Ingen av stiene i området var markert som flytstier (da ser du et gult omriss rundt fargekoden på MTBmap), og jeg valgte vel rett og slett en sti på måfå som vi kunne kombinere med andre og sykle en runde.

Parkering ved Grefsumkrysset

Vi kjørte på vei hjem til Lørenskog fra Trysil, og tok av E3 ved Myklegard mot Bjørnstad. Veien ligger rett ovenfor bensinstasjonen. Tok av inn Mosjøveien og parkerte ved Grefsumkrysset. Her er det bomvei som koster 50 kroner, og det kan betales med Vipps.

20180916_093832252_iOS.jpg
Vi har parkert, lastet av syklene og er klar for å sykle i det fine høstværet

Turen

Løten 2
Her er runden vi syklet

Vi syklet nordover fra parkeringen, og fant den blå stien (pil nummer 1) som gikk til høyre med en gang. Helt i starten var det et parti som vi måtte trille, og det var tydelig at denne stien ikke blir spesielt mye brukt.

20180916_094358001_iOS
Jeg setter avgårde inn den første stien, som ikke er vanskelig å finne når man tar grusveien nordover fra parkeringen

Kom over et hogstfelt, der en bikkje i fra en gård i nærheten gikk amok over de merkelige fargekledte syklistene som kom farende. I slutten av hogstfeltet hadde et stort tre ramlet overende og blokkerte stien, så vi måtte knekke av endel greiner før vi fikk loset sykler og ryttere trygt over.

20180916_095722635_iOS
Stien er tydeligvis ikke syklet mye, men vi fikk ryddet vei “igjennom” et tre som lå i veien.

Etter dette var det kort stykke med litt knot, før vi fikk et langt stykke med flytsti. Deilig å se ungene fare avgårde i skogen, samtidig som de synger av glede. Rundt oss hadde høstfargene startet å komme frem, og jeg tok meg selv i å tenke at dette er det vi har jobbet for de siste årene. Gradvis bygget opp glede over å sykle på sti hos de minste, mens vi voksne har fått testet tålmodigheten vår når vi føler på behovet for å sykle fortere.

20180916_094959125_iOS
Oline (7) har bra tråkk på flytstien

Der hvor pil nummer 3 vises begynte barna å bli slitne. Stien var til dels ganske teknisk, og vi måtte stoppe for å fylle på med mat og sjokolade.

20180916_101150874_iOS.jpg
Tipp topp stemning i Løtens skoger

Nå kom vi til et kritisk punkt på denne turen. Vi kom frem til stikrysset ved pil nummer 4 og fortsatte på planen min. Det viste seg at denne stien ikke var spesielt sykkelvennlig, og tankene begynte å kverne i hodet mitt. Jeg gjorde et overslag på tid, og fant ut at vi måtte ha godt tempo for å kunne komme tilbake til bilen tidsnok til å kjøre hjem og få ungene ut av sykkelklærne og inn i antrekk som passet til barnebursdag.

Vi snudde etter et par hundre meter. Tok grusveien ned mot den grønne stien som er markert med pil nummer 5 og fikk noen hundre meter med bedre sti.

20180916_101308466_iOS.jpg
Sina (7) på vei over en gammel bro med Solvor i hælene

Turen ble litt lengre enn det jeg hadde sett for meg når vi først planla den, og stiene var litt knotete i noen partier, men det var helt overkommelig. Området ligger bra til slik at vi kan utforske flere stier her både på vei opp og ned fra hytta vår i Trysil.

Vi kommer tilbake!

Du kan lese om Lille Nupen i Trysil nederst i dette blogginnlegget:

https://19topper.blog/2017/05/28/apningshelg-for-stisykling-i-trysil/

2 Replies to “Stisykling ved Løten”

  1. Dere var i Mosjømarka😀Var der for første gang forrige uke. Vips!… så var det et eldorado få km fra hjemme gitt😀😀Morro at dere oppdaget dette stedet og koste dere🙂

    1. Så gøy. Det er mange stier i området, så vi gleder oss til å utforske nærmere.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.