Stisykling i Elverum

Tilfeldighetene ga rom til at Jens og Nelly kunne ta en dagstur til Elverum for å teste ut stisykling i dette området. Jens brukte litt kortere tid enn normalt på planleggingen og bladde igjennom boken til Kristoffer H. Kippernes “Stisykling i Norge”. Elverum har fått 7 turer omtalt her, og vi hadde tidspress på både planleggingen, samt begrenset med tid til selve syklingen.

Sentrumstur

Jens pekte ut “Sentrumstur”, som er beskrevet til å være en lett tur på ca. 23 kilometer i boken. Han gikk også inn på http://gps.terrengsykkel.no/ og hentet ned GPS kartene for rundene i Elverum. Jens stusset litt over at denne turen skulle være 23 km lang, men tenkte ikke noe mer over saken.

Da vi startet å sykle viste det seg at dette må være en trykkfeil i boka. Runden er ca 5.5 km lang, og det stemmer i boka at den er lett. Flotte stier med barnåler og flytstier, men nesten uten tekniske utfordringer. Dette gjorde at vi ikke fant den store gleden under turen. Siden runden er så kort, og området har en god del stier som går på kryss og tvers kan det kanskje være en ide å bare “sykle seg en tur”. Jeg tipper det er mulig å finne flotte stier rundt der uten å følge GPS sporet til Kippernes.

Sentrumstur

Men vi kommer nok tilbake, dette er som Kippernes beskriver en fin tur for de som ønsker å teste stisykling for første gang. Når Sina og Oline (tvillingene våre på snart 6 år) skal bytte ut de syklene de har i dag og få sykler med gir, vil dette være et flott sted å starte. Med andre ord, er fin liten runde for nybegynnere og barn.

Kompisrunden

Vi hadde brukt omtrent 50 minutter på “Sentrumstur”, der endel av tiden som vanlig (når vi sykler for første gang) går med til å orientere seg til en viss grad. Det var fremdeles tid til å sykle mer, men vi hadde ikke lyst til å ta runden en gang tid. Vi kunne sikkert syklet noen av de andre stiene i området, men turen “Elverum-Heradsbygd rundt” på 34 km hadde nok vært for lang. Vi satte oss ned og bladde litt i stisyklingsboka og bestemte oss for å teste “Kompisrunden”. Hvis den var som beskrevet (veldig lett) planla vi eventuelt å sykle den to ganger.

Kompisrunden Nelly

“Løvbergesmoen” ble tastet inn i Google Maps og 10 minutter senere var vi på plass. Dette ligger ca 500 meter nord for Rema 1000 på Trysilvegen. Som det står i boken er ruta kun merket med klokka. Det tok en stund før vi så fargemerkingen på trærne. Det var et lite sammensurium av kryss og piler i både gult og rødt, samt endel bånd som er satt opp av CK Elverum. I prinsippet ikke noe problem å orientere seg, men vi måtte stoppe opp nå og da for å finne ruta videre. Men slik er det uansett når vi sykler en tur første gangen, og i dette området er det ikke noe problem å sykle seg bort. Det går stier på kryss og tvers, og det er ikke nødvendig å følge “Kompisrunden” for å ha det moro.

Kompisrunden Jens

Nelly og Jens syklet ca. 2/3 av runden, og bestemte oss for å sykle samme veien tilbake i stedet for å sykle hele turen. Vi fant en område der noen hadde gravd litt, laget noen dirt-hopp, og kjørte en fotosession. Ikke spesielt enkelt med en iPhone med adferdsproblemer, som var litt treig i avtrekker’n og dermed hadde en tendens til å kutte hodet av sine foto objekter. Fordelen var at vi fikk syklet den morsomste delen mange ganger. Beklager uklare bilder.

Kompisrunden Nelly 2

Vi tråkket tilbake til bilen, og var enige om at dette var et morsomt område å sykle i. Stiene er ikke krevende, og vi tipper at det ofte er tørt underlag her. For den som ønsker å komme i bedre form er det bare å tråkke på, det finnes sikkert en rekke rekorder for “Strava entusiasten” og sikkert mange flotte partier som ikke vi var innom på vår runde.

Kompisrunden Jens 2

Planen vår er nok å dra fra Lørenskog tidlig en fredag, laste inn teltutstyret og slå opp det i området. Så kan vi sykle både fredag ettermiddag og lørdag formiddag før vi drar videre til hytta vår i Trysil. Sina og Oline har lagt inn ønske om å dra på sykkeltur og telte, og da skal vi lete lenge etter et bedre egnet område.

Neste gang

Vi kommer til å sykle mer i Elverum, og vi tror at runden “Elverum-Heradsbygd rundt” er den turen som er best å sykle. I tillegg har vi meldt oss inn i Facebook gruppa “Stisykling i Elverum“. Dette ble gjort dagen før vi syklet, så det var ikke tid til å stille spørsmål og be om tips til gode turer. Normalt sett gjør vi dette før vi skal på tur, og det er alltid lurt å spørre de lokale om hjelp, da stiller de som regel opp. Er du heldig får du med en lokal turkamerat også.

 

One Reply to “Stisykling i Elverum”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.