Kommunetopp i Trysil: Tverrfjellet

Prosjektet vårt med å samle på kommunetopper er godt i gang, og tidligere denne dagen hadde vi dratt til Engerdal kommune og gått opp på Elgåhogna (1.460 moh). Vi hadde opprinnelig tenkt å gå til Tverrfjellet dagen etter, men vi var ferdige i Engerdal relativt tidlig. Været var ganske bra, og vi tenkte at det kunne gå greit å ta Tverrfjellet på vei tilbake til Innbygda og hytta vår i Trysil. Vi kjørte sørover og fikk sett reinsdyr fra bilen. Fantastiske dyr!

Tverrfjellet ligger øst for vannet Engeren og man må kjøre inn ved Heggeriset, og selve turen opp til toppen er ikke så lang. Vi stoppet i Engerdal og ladet bilen, mens vi handlet på Coop og tok en kaffe og kaker på kafeen rett over gata.

Tverrfjellet (1.209 moh)

Vi kjørte inn ved Heggeriset og fulgte veien som snirkler seg rundt terrenget ved vannkanten. Etterhvert går det ganske bratt oppover, og her får man mange høydemeter gratis. Ved veis ende er det parkeringsplass til 3-4 biler.

Vi er klare for dagens andre kommunetopp.

Fra Tverrfjellsetra til toppen er det ca 3 kilometer til toppen. Stien går først igjennom barskog og senere bjørkeskog før man kommer opp på snaufjellet. Det er endel partier med steinur, men stien snirkler seg sikk sakk igjennom terrenget og det er lett å holde godt tempo oppover. På et tidspunkt bommer vi på stien og jeg må frem med mobiltelefonen for å finne den igjen, noe som ikke er noe problem i det hele tatt.

Det er veldig fint turterreng. I bakgrunnen kan man skimte Trysilfjellet. Det nærmeste fjellet i bakgrunnen er Skagsvola, som er en topp man bør gå når man er i Trysil kommune.

Stien går nordover og bøyer av tilbake mot toppunktet. Det er steinrøys de siste hundre høydemeterne, men vi kunne se stien som er merket igjennom steinene. Det var fremdeles fint vær, men ganske mye vind og vi kunne se at det kom skyer med nedbør mot oss i ganske stor fart. På toppen satt det to par og koste seg med god mat og drikke, vi tok de nødvendige bildene og dro avgårde nedover igjen. Jeg tror ikke de hadde skimtet været som kom, og ble nok overrasket over hvor effektive vi var på toppen.

Sina og Oline (10 år) går nedover i snøskinnet. Sjelden at det er sol og snø samtidig

På vei ned kom snøværet, det var ikke store mengdene – men deilig at det ikke kom som regn. Vi gikk forbi det stedet vi hadde mistet stien, og det var vel jeg som ikke hadde vært årvåken og tatt feil vei.

Kom tilbake til bilen, og da hadde vi brukt 1 time og 45 minutter tur/retur. Tempoet vårt var nok høyt, og vi hadde veldig lette sekker. Barna slapp å bære sekk på denne turen.

Linker og annen informasjon

Kommunetopp i Engerdal: Elgåhågna. Denne turen tok vi samme dag, og det er ikke noe problem å kombinere disse hvis man har god tid og er i ok form.

Hedmark. Les om andre turer og aktiviteter å gjøre i Hedmark.

https://ut.no/turforslag/118728/tverrfjellet-trysils-hyeste

https://www.trysil.com/no/A/Vandring-i-Trysil/tverrfjellet-/ – i denne turbeskrivelsen går man fra parkeringen 2 km fra Skagsvola. Da blir turen lengre.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.