Sommerferie 2017

Endelig har sommerferien kommet, det er første gang vi ikke skal syd for Sinsenkrysset, til dette fagre landet som kalles “Syden”. Den første tanken vår var å ta turen til Alpene, men vi ble enige om å holde oss til Norge og Sverige i stedet. Konseptet opplevelsesferie skal testes ut, og det er rett og slett litt enklere å planlegge ut fra mer kjente områder enn å orientere seg i land vi ikke har så mye grep på rent geografisk. I tillegg er det en reise i seg selv å komme ned til Alpene med alt det utstyret vi skal ha med.

sunset-49564_960_720
Kilde: Pixabay.com

Forberedelser

Jeg bruker Microsoft OneNote til å notere ned ting jeg kommer over i denne applikasjonen. Det kan være blogginnlegg fra andre, artikler i magasiner, nyhetsbrev fra DNT og lignende som gir inspirasjon. I tillegg søker jeg informasjon på nettet ut fra de områdene vi vurderer å dra til. Jeg deler inn notatene etter geografi, og det fine er at alt er synkronisert, uansett om jeg bruker PCen eller mobilen. Kan også dele med andre, men den funksjonaliteten har vi ikke startet med enda.

Vi kom frem til at det ble mest hensiktsmessig med en rundtur. Ferien må starte i Trysil, siden Nelly har vært der på Terrengsykkel Camp. Før dette har vi alle sammen vært på Utflukt, så vi er spent på om hun har fått en overdose av stisykling, eller om det er like moro.

Vi har investert i nytt sykkelstativ til bilen, så nå har vi plass til to sykler på taket og tre på hengerfestet. Hengerfeste måtte forøvrig også ettermonteres på bilen, så vi har tatt noen investeringer denne våren.

Sina og Oline har også fått nye 20″ sykler som allerede har fått noen mil på seg under Utflukt, og vi har ordnet med våtdrakter til hele gjengen. Solvor og jeg hadde dette allerede, og til barna kjøpte vi rimelige drakter på Europris. Vi har kommet frem til en regel som skal stimulere til at dette blir en badeferie.  Hvem som helst kan si at de ønsker å bade et sted, da må vi stoppe og hele gjengen må ut i vannet. Blir spennende å se hvordan dette prinsippet fungerer i praksis.

Etter noen titalls døgn i telt i vårt 5-manns telt fra Helsport, har vi også investert i et 4-manns telt, slik at alle får god plass. Planen er at barna får det største teltet, og at Solvor og jeg får vårt eget krypinn. Valget falt på et Helsport Fjellheim 4 Superlight Camp. Vi trenger et telt som ikke veier så mye, som er stort nok til at Solvor, Nelly og jeg kan dra på turer året rundt. 5-mannsteltet vårt veier litt mye til å ha hengende under sekken på lengre turer.

DNT nøkkelen er også med, så vi satser på noen overnattinger i deres hytter.

Planen

Planen er å starte i Trysil og sette kursen mot Åre. Der er det Åre Bike Festival, og vi er spent på om dette arrangementet lever opp til forventningene. Vi besluttet å leie en leilighet i tre dager, og fikk en god deal på Skistar.com. Det lønnet seg fort å booke igjennom deres side, da fikk vi heiskort inkludert i leieprisen.

20170701_014034934_iOS
Ferien startet med fantastisk vær i Trysil, så hele familien sov ute! Bildet er tatt klokka 04:30 om natten. Alle er smurt inn med myggolje og sover ganske godt i den friske fjelluften.

På vei mot Åre vurderer vi å stoppe i Idre Fjäll, som er en av destinasjonene i konseptet Biking Dalarna. På bloggen til GlobetrotterElisa kan du lese om noen av de andre destinasjonene i dette konseptet.

Fra Åre skal vi bevege oss mot Sør-Trøndelag, min onkel har et fantastisk sted på Kongensvollen, som ligger ute i Trondheimsfjorden ved Hitra. Vi har bedt oss selv dit, og håper på godt vær.

Etter noen dager på Kongensvollen, setter vi kursen mot Molde. Vi håper at hele familien får utforsket mulighetene for stisykling her. Se den flotte videoen til Terrengsykkel.

Nelly skal fly tilbake til Gardermoen etter 2 uker med oss, så fortsetter hun ferien sammen med sin andre familie. Det blir første gang hun flyr alene, men jeg tror det kommer til å gå kjempebra. Molde er en liten flyplass, og hun er ikke ukjent med å fly.

De første 14 dagene er ganske bra planlagt, og det blir nok mest sykling den første tiden. Vi har også planer om å dra til Romsdalen, området som vi synes er så flott. Da blir det nok overnatting på Skorgedalsbu (DNT hytte som vi har vært på 2 ganger tidligere i år).

Trollstigen, Geiranger, overnatting på Snøheim med tur til Snøhetta, Loen, Stryn og mange flere steder står på lista, og vi har planer for de fleste stedene. Vi rekker nok ikke over alt, men det er heller ikke poenget. Vi kommer til å kunne utforske det flotte landet vårt i mange omganger.

Forventninger

Det er lov å håpe på godt vær, pakke ned solkrem og tenke at dette blir sommeren som avisene kommer til å referere til i hundre år fremover fordi været var så sinnsykt bra. MEN, det er lite sannsynlig.

Solvor og jeg er nok de som er mest opptatt av pent vær, og vi har kommet frem til at pent vær er alt unntatt regn. Alle har med seg klær til alt slags vær, og vi er også enige om at det er oss voksne som har hovedansvaret for at det blir god stemning under reisen.

Jeg må ha med meg jobb PCen, og det blir noen småting som må fikses underveis. Det pleier ikke å være noen utfordring, bare jeg gir beskjed til resten av familien. For det meste handler det om å godkjenne timelister, månedsavslutning og slike ting.

Vi ønsker å ha en balanse med skjermtid. Sina og Oline er ikke vant til å bruke våre telefoner til spill og annet, og Nelly har som alle andre tenåring en mobil som det er svært viktig å sende Snaps. Det er viktig at man får pille litt med telefonen, men også å være til stede.

Det er hovedsaklig Solvor og mitt ansvar å sørge for god stemning i ferien, Nelly påvirker også dette i stor grad, Sina og Oline er som regel fornøyd uansett. Det er lettere å sørge for god stemning når været er bra. Vi spurte barna hva vi kan gjøre hvis det regner, og Sina svarte kontant: “Da tar vi på oss regntøy!”

Håper dere følger våre innlegg denne sommeren, og at noen av dere finner inspirasjon gjennom våre opplevelser.

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om sommerferie fra en terapeutisk vinkel: http://terapeut1.no/gestaltsommer/

Andre blogginnlegg

9topper.blog/2017/07/02/idre-fjall/

Les om første stopp på årets sommerferie i Idre Fjäll i Dalarna, ikke spesielt bra vær – men vi får mye bra ut av denne destinasjonen med mye potensiale.

9topper.blog/2017/07/03/hva-er-ferie/

Her skriver Solvor mer om Idre Fjäll, og hva vi definerer som ferie.

9topper.blog/2017/07/05/idre-i-dalarna/

Vi ble lengre i Idre enn opprinnelig tenkt, grunnet en punktering. Les om hva vi gjorde i disse dagene.

9topper.blog/2017/07/08/are/

Åre er fantastisk! Les om det i dette blogginnlegget. Vi kommer garantert tilbake!

5 Replies to “Sommerferie 2017”

  1. For en herlig sommerferie! Dette kommer til å bli knallbra! Min sommer kommer til å bli i Oslo og vakre Oslomarka. Siste uken i skolens sommerferie skal jeg til Tafjordfjella, da satser jeg på perfekt turvær! God ferie! Jeg gleder meg til å følge dere… Og tusen takk for at du nevner meg i innlegget. Blir jo så glad av sånt vet du 🙂

    1. No problem. Vi bloggere må anerkjenne hverandre. Mye bra inspirasjon på siden din.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.