Idre Fjäll

Idre Fjäll er et skisenter som ligger i Dalarna i Sverige og er en av destinasjonene til Biking Dalarna. Vi har hytte i Trysil, og det tok oss ca. 2 timer å kjøre fra Innbygda. Ingen problemer med å finne veien, du kjører bare nordover, og tar til høyre når du kommer til Drevsjø i Engerdal.

Planen var opprinnelig å sove i telt, men været virker ustabilt, og da vi kom frem startet det å regne. Vi hold på å gå i oppløsning av sult, og tok en matbit på pizza restauranten som ligger på torget. Maten var utmerket, og jeg spiste en lokal spesialitet med røkt reinsdyrkjøtt som en av ingrediensene. På samme sted ligger en Ica butikk og en velutstyrt sportsbutikk. Ica butikken hadde bra utvalg, og det passet bra for oss som har med så mye stæsj at vi er avhengig av lokale matbutikker fordi vi ikke kan frakte med så mye mellom stedene vil skal.

Vi leide en fin hytte med 6 soveplasser, bad og bra utstyrt kjøkken – og teltene fikk ligge i bilen minst en dag til. Solvor og jeg er engstelige for at teltene ikke blir brukt, men det ordner seg sikkert.

20170702_144329662_iOS
Solvor utenfor hytta vi leide, i bakgrunnen er Pernilla Wibergs hotell. I følge dere selv, er dette Sveriges “mysigaste hotell”

Idre Fjäll har et system der du kjøper “sti pass” for å sykle, kostnaden er 40,- for barn mellom 8-15 og 8o,- for voksne. Egentlig ikke en dårlig ordning, prisen er ikke så høy – og forhåpentligvis er inntektene øremerket til videreutvikling av stikonseptet.

idrefjallledkarta-1
Vårt beste tips, dropp den røde stien Slättvåla. Det er ikke spesielt bra nedover, og du går glipp av AllaKan og Jippi, som er ganske morsomme stier.

Stisykling i Idre Fjäll

Stiene i Idre Fjäll går rundt og opp på fjellet. Vi var (som vanlig) optimistiske og tenkte at vi klarte å sykle den røde stien. Runden startet med en sti nedover en skibakke, og det var ikke spesielt mye “schwung” over starten, så jeg startet å bli skeptisk. Stien heter “Slättvåla” og går ned igjennom en barneskibakke med morsomme figurer. Oline hadde bra driv nedover, og holdt på å sykle rett inn i en gjeng med reinsdyr som sto og beitet. Stemningen ble veldig bra, reinsdyr i stien!

20170702_111531343_iOS
Reinsdyr i stien! Første gang for vår del

Kom ned i bunnen, og fant fort ut at det da bare var oppoverbakker. Jeg besluttet å endre på planen, og vi syklet igjennom hyttefeltet opp til den blå løypa som heter “Allakan”.

“Allakan” er ikke så forseggjort som Magic Moose i Trysil, men det er en fin sti som det sikkert går an å gønne på. Sina og Oline hadde god fart nedover, og vi fortsatte ned “Jippi” som var ganske lik.

20170702_122409697_iOS
Hopp i “Jippi”!

“Norrskogen” er også en fin strekning, Sina og Oline startet å bli slitne (etter den tøffe starten), og jeg tok med de på den grønne stien, som er på grusvei. Solvor og Nelly fikk syklet på og fikk opp pulsen.

“UppSkaDu” snirkler seg oppover i terrenget, her vil Strava idiotene kunne få opp makspuls temmelig fort, vi andre kan velge å kose oss. På toppen av denne strekningen er det et område som de kaller “Skills Area”, det så veldig lovende ut. Mulig vi tester dette i morgen.

20170702_125833189_iOS
Oline (6) i UppSkaDu

Etter 11,5 km på litt over 2 timer var vi fornøyde alle sammen. Litt trist regnvær skal jo ikke hindre oss fra å ha det gøy!

Baderegelen ble iverksatt for første gang, og det var Nelly, Sina og Oline som ønsket at vi skulle bade. Regelen er slik at hvis en vil bade, må alle bade. Idre Fjäll har et utendørs badebasseng med vannsklier, en drøm å bade i når det er 15 grader og overskyet. Vannet er oppvarmet, så det var digg å komme seg uti, derimot ble det endel “pingletendenser” når vi skulle opp. Slikt bygger karakter!

Som jeg sa til Sina: “Nå har du fått badet, da må du lide i stillhet som alle oss andre…”

20170702_151857038_iOS
Herlig stemning etter badingen. (Badingen var bra, det var bare litt kaldt å komme ut av vannet)

Det er mange aktiviteter som man kan gjøre i Idre Fjäll, og de har satt opp en fin oversikt over hva som skjer når. Noen av aktivitetene er inkludert i prisen når du bor her, andre koster litt, men det gjør at man kan få flotte opplevelser til hele familien. Flere av opplevelsene er innendørs, så det er ikke alt som kan gjøres her som er væravhengige.

Idre Fjäll er ikke stedet for de hardcore stisykkel entusiastene, men jeg tror at destinasjonen har potensiale. De trenger å bygge flere stier ned fra fjellet, og det virker som runden rundt fjellet er det eneste fornuftige å gjøre. Heisbasert sykling virker ikke populært, de har ikke investert i sykkelfester til heisene, så for en familie som oss på 5, blir det veldig mye knot å laste på syklene selv (det er ingen som hjelper til med dette i bunnen), og det samme gjelder på toppen. Det er flere destinasjoner i nærheten som har brukt mer tid og penger på å bygge ut, så de trenger rett og slett å satse mer. Jeg tror ikke de fleste kommer til Idre Fjäll for å sykle, men det kan endre seg. På vinteren tror jeg det er veldig bra her. Ikke kjempelange bakker, men ganske bratt, og heiser på alle kanter av fjellet.

I morgen ser vi an været, planen er å sykle mer i Idre Fjäll, før vi setter kursen mot Lofsdalen, der Lofsdalen Bike Park virker veldig lovende! Kanskje vi til og med kan sove i telt?

Les mer om vårt opphold i Idre Fjäll her.

8 Replies to “Idre Fjäll”

 1. Veldig bra beskrevet og nyttig for andre som vil prøve sykling der.

  1. Det var ikke så enkelt å finne informasjon på nettsidene deres. Tror de har en utfordring med å omstille seg fra vinter til sommer.

 2. Det var en flott runde og det var en fin start på ferien i Norge – Sverige. Jeg er klar for nye utfordringer og hindre i stiene. Here we come!

  1. I morgen og tirsdag blir det nok større utfordringer. Gleder meg til Åre Bike Festival!

 3. Så morsomt å lese om Idre Fjell. Det var den siste destinasjonen jeg egentlig skulle ha besøkt på runden min i Dalarne, men som jeg måtte hoppe over da kroppen sa stopp pga feber. Jeg ser jo nå at den ikke ville slått favoritten min Rörbäcksnäs.

  1. Idre Fjäll har potensiale, men Rörbäcknäs er helt fantastisk. I Idre trenger det med tilrettelegging for stisykling for å kunne bli tipp topp. Men som destinasjon for familier og andre aktiviteter, er det veldig bra.

   Skal utforske mer i dag før vi drar videre.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.