Kommunetopp i Marker og Rakkestad: Linnekleppen

Solvor og jeg tok oss en kjærestetur til Østfold for å sanke kommunetopper. Vi sto opp tidlig lørdag morgen og hadde allerede kommet til topps på Viktjernhøgda i Indre Østfold. Planen var klar, og neste punkt på agendaen var Linnekleppen som ligger på kommunegrensen mellom Marker og Rakkestad kommune.

Vi parkerte litt ut på jordet ved riksveien og syklet derfra

Vi kjørte sørover fra Trøgstad og tok Riksvei 1316 på vestsiden av Øymarksjøen der vi parkerte ved Vestgård og tok av syklene. Klokken var litt over 10.00, og vi hadde rukket å bli kalde og litt døsige etter kjøreturen fra første topp. På kartet sto det markert at veien var sperret med bom, noe som viste seg å ikke stemme. Da vi kom syklende over tunet på Nordre Vestgård, møtte vi bonden og slo av en prat. Vi spurte om det var bom, og han sa at det er det ikke, men dessverre er det svært mange som ikke respekterer at dette er en privat vei. Han ville ikke at vi skulle kjøre opp, fortalte han i en vennlig tone, noe vi respekterte.

Linnekleppen (325,2 moh)

Heldige med været, det vil si at nedbøren som værmeldingen hadde varslet at kunne komme, glimret med sitt fravær. Temperaturen var på 12 grader og vi hadde greit tempo oppover grusveien mot Linnekleppen. Fra veien der vi hadde parkert, var det ca. 5 kilometer opp til toppen.

Solvor sykler i idylliske omgivelser på vei til toppen

Stigningen var jevn frem til grusveien endte opp i en større plass der det er mulig å parkere bilen, og derfra går det litt brattere på traktorvei som snirkler seg i sikk sakk oppover i terrenger. Vi syklet for det meste, men gikk av og trillet i de brattere partiene. Dette var topp nummer to i dag, og vi hadde ikke planer om å slite oss helt ut ved å brenne kruttet med å sykle i oppoverbakkene.

Litt tåkete, men deilig å få noen hundre meter på sti

Etterhvert kom vi til et parti som traktorveien gikk over i sti, og vi stisyklet noen hundre meter før det begynte å bli bratt. Her tok vi beina fatt og prøvde å manøvrere oss etter beste evne i det våte terrenget med sykkelsko. Noen partier er bratte og krever litt enkel klyving, og det bratteste partiet har en stige av tre som gjør det litt enklere. Våte røtter gjorde det litt spennende, og vi tok det med ro for å unngå å skli.

Vi nærmer oss toppen!

Toppen av Linnekleppen er sannsynligvis den fineste turen som vi tok denne helgen. Det er en hytte (som vi ikke sjekket om det er mulig å gå inn i), benker, gapahuk og et høyt tårn som det mest sannsynlig er utrolig god utsikt fra når været er finere.

Vi møtte en annen turgåer på toppen, han hadde parkert ved Riksvei 124 og gått sti derfra – som muligens er et bedre alternativ enn vår sykling langs grus- og traktorvei.

Det tok oss 45 minutter å komme til toppen, og ca. 20 minutter ned.

Linker og annen informasjon

Tidligere samme dag tok vi høyeste topp i Indre Østfold: Kommunetopp i Indre Østfold: Viktjernhøgda

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.