Romsdalen: Smørbottfjellet med barn

Smørbottfjellet under flotte forhold

I påsken 2017 dro familien på ekspedisjon. Først dro vi til Åstadalen i Hedmark, videre til Sjusjøen og deretter gikk vi topptur på Storhornet og Storbekkhøa i Oppdal. Ambisjonen var å introdusere tvillingene Sina og Oline (6 år) til toppturer. Vi hadde to gode erfaringer fra Oppdal og satte avgårde mot Skorgedalen i Romsdalen. Der ligger det en flott selvbetjent DNT hytte som heter Skorgedalsbu. Solvor og jeg var her et par måneder tidligere og gikk opp på Skarven. Skorgedalsbu har 27 sengeplasser, og det var ganske mange som hadde denne DNT hytta som base i påsken.

Stemningen var høy på hytta, folk lagde middag på tur og vi ble kjent med hyggelige folk fra Norge, Sverige og en rekke andre europeiske land.

Erfaringen fra de andre toppturene denne påsken var at Sina og Oline klarer å gå ganske langt på langrennski opp, bare terrenget ikke er for bratt. Smørbottfjellet er en fin tur, som kan gåes omtrent i all slags vær. Terrenget er ikke så bratt, så dette fjellet kan kategoriseres som en tryggere topptur enn mange av alternativene i Romsdalen.

Solvor og jeg hadde slalomstøvlene og -skiene til de minste på sekken, og derfor lot vi hjelmene være igjen i bilen. De minste går uten sekk, turen opp er tung nok for en 6-åring uansett. Dette var vår beslutning, og det ville være vanskelig å få plass til 2 hjelmer i hver av sekkene vi hadde med. Nelly (13 år) hadde egen sekk, men det er begrenset hvor tung sekk hun orker å ha også.

Solvor og Oline

Det var blå himmel og helt vindstille. Vi var de første som kom oss oppover i fjellet, og etter en times tid kom vi oss over tregrensa. Der tok vi en kort stopp og jeg hadde en innføring i skredteori. Gravde ned en skredsøker og forklarte hvordan man skal reagere hvis noen i følget blir tatt av skred. Dette er noe som må gjentas titt og ofte, og vi må øve på å bruke skredsøkeren. Vi har ingen forventning at Sina og Oline skulle være med å søke hvis noe skulle skje i fjellet, men når de blir tenåringer bør denne kunnskapen være integrert. Solvor, Nelly og jeg må også trene og være forberedt.

Sina og Oline tar en pause på vei opp

Ganske mange hadde tatt turen til Smørbottfjellet denne dagen, det var Langfredag og helt perfekte forhold. Vi ble naturligvis forbigått av endel på turen opp, men tempoet vårt var såpass bra at de fleste ble liggende bak. Motivasjonen til de minste barna gikk opp og ned, så det er viktig å ta med godt nok med drikke, sjokolade og andre motivasjonsfaktorer.

Nelly og Oline på toppen

Andre turgåere var nok imponert over prestasjonen til Sina og Oline, for det var applaus på toppen når vi kom opp.

Fantastisk utsikt i alle retninger, og vi gledet oss til nedkjøringen.

Sina i full fart!

Det lå 10-15 cm med løs ubunden snø, og det var helt sykt bra nedkjøring. Siden vi hadde vært noen av de første opp på toppen, var det bare å kjøre i et område der snøen var urørt. Magisk!

Nelly
Solvor, Oline og Nelly
Oline, pur glede!

Denne turen kan gåes av nesten hvem som helst, bare man tar seg tid til pauser. Vi brukte rundt 3 timer opp i et relativt bra tempo forhold til alderen på Sina og Oline. Det er ingen anmarsj, og Smørbottfjellet er nok den første toppturen for mange i Romsdalen.

Det går også an å kombinere Smørbottfjellet og Skarven.

3 Replies to “Romsdalen: Smørbottfjellet med barn”

  1. Spreke småjenter må jag si! Jag var en av dem som sto før applausen på toppen nær jentene kom opp, samt spanderte twist! Imponert, ja! Selv har eg som 28 åring bara to sesonger i bena, så tror jentene slår meg med hestelengder om ett par år 😉

    1. Takk for twisten!

      Det er jo ikke om å gjøre å komme fort opp og ned for vår del. Men det går litt mer i røkk og napp med småjentene. Vi blir mer slitne av det. Derfor viktig med så jevnt tempo som mulig.

      Jeg starter ikke med topptur før i slutten av 30-årene. Skulle nå ønsket at jeg hadde startet før. Er så mange flotte turer å gå!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.