Familien Fossum

Vi er en familie på 5 som liker å bruke fritiden vår på morsomme opplevelser i naturen. Vår familie er ikke en gjeng med friskuser – selv om ambisjonene på denne siden tilsier noe annet.

Solvor og Jens er de voksne og kommer til å bruke litt tid på innlegg om de 19 toppene vi har planlagt å gå opp på ski og stå ned igjen. Dette kommer nok til å ta litt tid, og vi har ikke satt noen tidsramme på hvor lang tid det skal ta. Vi synes det er kult med noen felles mål, og har kommet til et stadie i våre liv der det er mulig å realisere litt flere av de tingene vi fantaserer om.

Vi har hytte i Trysil, og tilbringer store deler av vinteren der oppe. Alle barna har stått på ski siden de var omtrent 3 år, og nå har vi kommet over kjøring i barnevennlige bakker til å gi oss ut på de sorte løypene og utforske fjellet på en annen måte.

Sesongen 2014-2015 investerte vi i lett topptur utstyr (randonne) til de 3 eldste. Solvor og Jens hadde noen turer fra før med litt tyngre utstyr, og selv om det er en real investering, ser vi at turene blir hyppigere og mer lystbetont. Den eldste datteren var 11 år, og fikk gått noen enklere turer i Trysil, samt en flott tur opp til Bitihorn ved Beitostølen. Tankene begynte å drifte mot neste sesong, og vi bestemte oss for å investere i telt og utstyr, så vi slipper å bo på dyre høyfjellshotell hver gang vi skal på tur. Nå har vi alt i boks, og dermed flere opsjoner når vi skal på tur. Planen er en liten tre dagers ekspedisjon til Oppdal eller Romsdal våren 2016 for de tre eldste.

I sommer, på vei hjem fra hytta, satt vi og snakket om hva vi ser for oss til neste skisesong. Jens kom med forslaget at det kunne være kult å dra på topptur på den høyeste toppen i hvert enkelt fylke. Midt i skauen mellom Trysil og Elverum var det vanskelig å sjekke på nettet, men Solvor måtte etterhvert ramse opp fjellene i hvert fylke og finne frem bilder. Vi ble enige om at dette var en god plan.

Gjertvasstind
Redningen i Sogn og Fjordane ble Gjertvasstind

Når vi skal på turer og annet, er det oftest Jens som sjekker de praktiske tingene – vi fant fort ut at vi har vært på to av toppene allerede, og startet planleggingen for de resterende 17. Jeg var motivert, søkte på nettet – fant frem potensielle ruter på www.norgeskart.no og kom helt til Sogn og Fjordane. Da kom angsten.

Storen i Årdal er nemlig ikke en topp du går på ski til. Du må klatre. Jens har høydeskrekk. Skikkelig.

Planen måtte revurderes, og det tok noen dager med tankearbeid å konkludere med at toppene vi skal opp på må være mulige å stå på ski både opp og ned. I Sogn og Fjordane ble det da topp nummer 3 (Gjertvasstind, 2351 moh) som er den toppen det går an å gjøre dette på.

Bloggen vil nok fylles med annet stoff også, fra både sommer og vinteraktiviteter. Det vil bli oppussing av siden underveis, å bygge opp det tekniske tar litt lengre tid, siden det ikke alltid er så lystbetont og dermed ikke prioriteres.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.