Kommunetopp i Nissedal: Førheinutane Sørøstskråning

Sina og Oline fylte 13 år og vi var på høstferie med bobilen vår. Etter en deilig frokost med gaver og kake, dro vi oppover i skogen mot kommunetoppen i Nissedal.

Jeg vil si at denne toppen går inn i rekken av fjellturer for spesielt interesserte, de fleste som går i dette området bruker heller tid og krefter på å komme seg til toppen av Hægefjell.

Stor parkeringsplass for 10-15 biler

Kjør til Landtakdammen, her er det bomvei – men Vipps nummeret var ikke mulig å se siden noen hadde skrapet det av.

Vi hadde gjort litt research og fant ut at den beste løsningen var å ta grusveien fra parkeringen og gå over elvene der Raudbelleåi og Grimdalåi møtes. Har du med sykkel, så er det smart å bruke den på dette første partiet.

Komme seg over elvene

Selv om det hadde regnet endel uken før, tror jeg det var ganske normal vannstand i elvene. Skal du gå denne turen tidlig på sommeren, kan det nok være en utfordring å komme seg over elvene.

Vi gikk over Grimdalåi (den elven som kommer fra nord), ca. 40 meter nord for der elvene krysses.

Raudbelleåi gikk vi over ca. 100 meter vest for der elvene møtes. Begge stedene var det greit å komme seg over.

Det er to sideelver til Raudbelleåi som du kan se på kartet over, begge disse var tørket inn og jeg tror det kun går vann her når vannstanden er svært høy.

Solvor kommer seg enkelt over Raudbelleåi. Store steiner som gjør det lett å gå over bare man finner rett sted

Opp mot Øksesteinen (732 moh)

Vi gikk over de uttørkede sideelvene og prøvde å finne beste rute opp mot Øksesteinen. Her er det litt svaberg, men mest myr og krattskog. En prøvelse å gå i. Ingen sti i det hele tatt, så her er det frigåing som gjelder.

Visse partier med svaberg i starten opp mot Øksesteinen

Jeg brukte Norgeskart i mobilversjonen og kompass for å manøvrere i så rett linje som mulig. Vi gikk ikke til toppen av Øksesteinen.

Mange myrpartier som dette som er ganske tunge å gå i. Her er vi litt forbi Øksesteinen.

Løefjødd (1027 moh)

Et stykke etter Øksesteinen begynner vi å skimte det bratte partiet opp mot Løefjødd. Målet vårt var å komme oss opp dit og gå mot toppen av Førheinutane.

Her begynner vi å se Løefjødd og ruten som skal tas opp til ryggen

Før vi kommer til der stigningen starter ved bunnen av Løefjødd er det mer myrterreng som vi snirkler oss igjennom mellom små vann og bekker. Gamasjer er nesten påkrevet her, så ta med deg det.

Opp mot Løefjødd er det ganske bratt. Jeg kjente på høydeskrekk, men ikke på et nivå der jeg ble skikkelig redd. Det er bratte svaberg, men partier med gress og tett bjørkeskog. Noen få steder må man klyve litt, men heldigvis ingen steder der det var veldig eksponert.

Her går vi delvis på gress og lyng, og noe på svaberg opp mot Løefjødd.

Det kan være at det er bedre å gå langs Øyvatnet og opp mot toppen i et parti som ikke består av loddrette svaberg, vi tok den ruten ned. Helt nord på Øyvatnet er det et parti på 100 meter som er kronglete å komme seg igjennom. Ulendt terreng, mye krattskog og noen partier med ur. Utover det så er nok denne ruten bedre, ihverfall hvis det er ruskete vær eller du har verre høydeskrekk enn meg.

Her er vi oppe på ryggen av Løefjødd. Varden på Førheinutane kan såvidt sees på fjellet som er høyest i bakgrunnen til høyre. Området som kan gås opp og ned kan sees i ca 45 graders vinkel mot venstre fra toppen. Her der det fint å gå ned ihvertfall.

Det var deilig å komme seg opp på ryggen mot Løefjødd og se hvor fint det var rundt oss.

Her er vi på toppen av Løefjødd

Førheinutane Sørøstskråning

Toppen av Førheinutane (1.049 moh) ligger ikke i Nissedal kommune, men ca 40 meter sør-øst for toppen er det en liten varde og en bolt som viser at dette er høyeste punkt i kommunen.

Bursdagsbarna på toppen av Nissedal

Tilbake

Som nevnt ovenfor, så tok vi en annen rute ned mot Øyvatnet. Det går en “korridor” mellom noen brattere partier av svaberg ned til vannet. Vi fant delvis sti nede ved vannet, og tok oss igjennom det kronglete terrenget helt nord ved vannet.

Her velger vi en annen rute ned til vannet. Hægefjell i bakgrunnen

Deretter valgte vi en mer rett linje ned mot elvene som skulle krysses. Vi gikk igjennom myrterreng og mellom små vann og senere ned i skogen. Krysset elvene på samme sted og gikk grusveien tilbake.

Linker og annen info

Les mer om andre ting å gjøre i Aust-Agder

Se reels videoen fra turen.

https://ut.no/turforslag/1112156060/hgefjell

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.