Skagsvola

Skagsvola er en topp som ligger ca. 3 mil nord for Innbygda. For å komme dit, kjører du Fv. 26 nordover, og tar av ved Engerneset. Etter ca. 7 km går det en grusvei til høyre, i dette krysset står det merket mot Skagsvola. Veien følger du i 4.5 km, og det er parkeringplass og merking av løypa.

tre

Første del av turen går igjennom myrterreng, og siden vi var på tur i Oktober, var det hardt og fint underlag. Stien er tilrettelagt, turistforeningen har merket den godt og det er klopper der det kan være vått og vanskelig å gå. Vi gikk fra syd mot toppen, og det er også mulig å gå den andre veien. Stien er merket begge veier.

jens

Hele familien var med, Sina og Oline (6 år) hadde ingen problemer med å gå opp eller ned. Det er ganske flatt den første kilometeren, deretter jevn slak oppoverbakke til man er omtrent ved tregrensa. Den siste biten opp til toppen er litt brattere, men ikke vanskelig å gå i.

toppen

På toppen av Skagsvola er det flott utsikt i alle retninger, det var litt overskyet denne dagen, så sikten var ikke på topp. Toppen er 932 moh, og det er en flott tur. Turen opp tok 1 time og 20 minutter i et behagelig tempo.

Det ligger en besøksbok i en postkasse, og det er mulig å stemple i heftet over toppturer som et bevis på at du har vært der. Det er ikke bratt ved toppen, så for de som har veldig høydeskrekk, er det mulig å gå samme vei tilbake. Stien nordover er ganske luftig, men det er også mulig å velge ruter som ikke er så nærme den bratte delen av åsen.

solvor-og-sina

Fra toppen og nordover, er stien litt smalere, og du går for det meste på stein og i ur. På østsiden av åsen er det svært bratt. Jens kjente godt på høydeskrekken, og benyttet anledningen til å trene på å ikke være høyderedd. Han sa at det sugde godt i magen, men at det hjalp å ha gått turen tidligere i sommer også. Selv synes jeg at det kriblet litt i magen noen steder, men jeg hadde god erfaring med å gå Besseggen sammen med mamma tidligere i sommer.

nelly

Stien tilbake til parkeringsplassen går ned under tregrensa og er bredere enn de smale partiene på eggen. På vei ned lekte Sina, Oline og jeg gjemsel for pappa og Solvor. Oline hadde god fart i nedoverbakken, snublet i en stein og satte haka i en annen stein. Hun blødde litt og tårene sprutet, og det hjalp med litt trøst og omsorg. På kvelden hovnet haka ganske mye opp og det var ingen tvil om at Oline hadde slått seg skikkelig.

oline

Vi kom ned til bilen etter litt over 3 timer på tur. Til sammen er turen til Skagsvola 9,4 km, og den kan gås av barn og voksne som ikke er i toppform. Det er veldig lurt å ta med niste.

Les mer om turen her: http://www.trysil.no/no/A/Vandring-i-Trysil/61-Skagsvola/

skagsvola-kart

2 Replies to “Skagsvola”

  1. Takk for en fin tur Nelly, ser frem til at du skriver flere blogginnlegg i fremtiden!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.