Stisykling i Skåne: Kullaberg i Höganäs

Vi startet sommerferien 2023 med en å dra sørover i Sverige. Bobilen var som vanlig pakket til randen med sykler og tur utstyr til all slags vær.

Planen var opprinnelig å kjøre strake veien ned til Tsjekkia, og vi kjørte så langt vi klarte den første kvelden. Da kom vi oss til Helsingborg i Skåne.

Vi overnattet på en pendlerparkering ved motorveien, og jeg våknet ganske tidlig. Kvelden før snakket vi om hvor meningsløst det er å kjøre i flere dager før vi gjør noe, så vi ble enige om å roe ned tempoet litt og teste stisykling i Höganäs.

Sina (12 år) tester ut deilige flytstier i Kullaberg

Dette er et område som er beskrevet i boka «Sveriges bästa stigcykling 1” av Aron Gooch. Denne boka bør du kjøpe. Det finnes også en «Sveriges bästa stigcykling 2” som dekker sykkelruter lengre nord, som du bør kjøpe i samme anledning. 

For å komme dit taster du inn «Parkeringen vid Himmelstorp, Höganäs” i Google. Du vil komme til en parkering som ligger ca. 500 meter fra der stiene starter, og det er best å parkere her. Med andre ord, det er ingen grunn til å kjøre opp til Himmelstorp, da må du bare sykle ned bakken til der stien starter og opp igjen til bilen når runden er over.

Kullaberg

I boken til Aron Gooch er runden beskrevet som blå i vanskelighetsgrad, noe som stemmer perfekt. Runden er på 14 kilometer, og i stedet for at vi prøvde å følge hans beskrivelser, brukte vi en beskrivelse på Outdooractive som heter «the Trails that locals löve”. Den var litt kortere, kun 11.8 kilometer, men vi tenkte at det var bra nok. Det som manglet i den beskrivelsen var en sløyfe lengst vest på ruten.

I stedet for å beskrive hele turen, så nøyer vi oss med en mer generell beskrivelse. Først og fremst blir beskrivelsene til Cooch litt for detaljerte, og det funker dårlig å ha med seg boka ut i skogen og slå opp etter hver sving. Derfor er det best å bruke et spor i en app, og heller følge med på de variasjonene som er mellom bokas beskrivelse og app’en. For vår del var det en ekstra sløyfe i nord-vest (opp mot Hjorthagen) og en ekstra sløyfe nede ved Solhaga. Bruk kart i boka og appen for å sammenligne.

Mange av stipartiene har dette underlaget, som oppfordrer til å tråkke på å få flyt. Ikke krevende, men veldig moro

Fra parkeringen (den vi anbefaler å parkere på) går det en bred tursti som er relativt kjedelig å sykle. Denne går over i grusvei og flere brede stier før man kommer inn på første singletrack parti.

Dette er egentlig beskrivende for hele turen. Det er en god del transport etapper, selv om Aron skriver at det er 86% sti. I vår mening er nok andel sti et sted mellom 50-60%, siden mye av ruten er på litt bredere sti som kun mangler grus for å bli kalt grusvei.

Men det er noen virkelig flotte partier med sti på denne runden. Ingen skikkelige vanskelige partier, så den blå klassifiseringen passer perfekt. Jordbunnen er litt leirete jord som har stor innblanding av sand, og det skaper en hardpakket sti som oppfordrer til fart og flyt.

Stien er ganske kupert, Kullaberg ligger noen titalls meter over havet, og den nordlige kyststripen går bratt ned mot stranden. Det byr på deilige nedkjøringer og akkurat passe oppoverbakker. Det er kun noen få steder vi ikke fikk til å sykle hele veien opp, og det fører til god flyt.

Som alltid når vi sykler et nytt sted, så bruker vi litt tid på å navigere. Runden er ikke merket på noen som helst måte med skilt, og det går stier og turveier på kryss og tvers i hele området. Man må derfor ha enten sykt godt minne på kart eller bruke app for å finne de gode partiene. Hadde den lokale stimafiaen skaffet midler til skikkelig skilting ville dette vært en flott sted å sykle. 

De siste 3/4 av stien er helt klart best, og på en solskinnsdag i Juli syklet vi med en smil om munnen mens svetten sprutet.

For vår del var 11.4 kilometer langt nok, og det var ikke aktuelt å ta en runde nummer to. Har du elsykkel bør det være en annen sak. Her er det nok lekent med litt ekstra hjelp til rekkevidde og styrke i tråkket.

Oppsummering

Det er ingen god grunn til å kjøre forbi Kullaberg i Högenäs på vei ned til sykling i Danmark eller andre steder i Europa.

Vi syklet her når det var knusktørt, og runden vil nok endre karakter når den er våt. Mulig vi anbefaler å vente hvis det pøser ned.

Runden passer for barn som klarer å sykle et par timer i litt krevende terreng. Ikke ta med barn under skolealder, da blir det nok ikke en positiv opplevelse. Men fra 8-10 år bør de fleste klare dette fint.

Linker og annen i informasjon

Les mer om ting å gjøre i Sverige.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.